ParadiseFM | Kamervragen: waarom geen bonus voor BES?

Volgens de Nederlandse regering waren de gevolgen van de coronacrisis op de BES-eilanden echter beperkter en wordt daarom geen bonus gegeven.

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Nevin Özütok begrijot niet waarom mensen die werken in de zorg op Bonaire, Sint Eustatius en Saba geen bonus krijgen.

Terwijl de Nederlandse regering wel alle zorgmedewerkers in Nederland een bonus van 1000 euro netto geeft voor hun werk in de strijd tegen het corona-virus. Volgens haar is er geen onderscheid tussen zorgmedewerkers in Europees Nederland en Carbisch Nederland.

Volgens de Nederlandse regering waren de gevolgen van de coronacrisis op de BES-eilanden echter beperkter. En daarom wordt er geen bonus gegeven.

Özütok heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse minister Gezondheid Hugo de Jonge en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Ze wil weten waarin het werk verschilt tussen de Nederlandse medewerkers in de zorg en hun collega’s op de BES-eilanden. Ook vraagt ze de regering hen alsnog een bonus te geven.

Bron: ParadiseFM

11 Reacties op “ParadiseFM | Kamervragen: waarom geen bonus voor BES?

 1. Jack Theuns

  In de 19e eeuw, net na de wettelijke afschaffing van de slavernij waren er ook allerlei mensen die vonden dat de voormalige slaven niet voor zich zelf konden zorgen en daarom geen normaal loon moesten krijgen. Dat paternalisme is in de verhouding van Nederland naar de eilanden ook nu nog niet verdwenen.
  Op de eilanden wonen inmiddels zoveel mensen ‘van buiten’ die alles beter weten, dat dit doet denken aan de bevolkingspolitiek die de tsaren al toepasten in de periferie van het rijk.
  Een derde invalshoek is dat in alle gebieden die gedekoloniseerd zijn, of waar pogingen daartoe ondernomen zijn, en dit op een geleidelijke manier gebeurd is, de door de koloniale staat in het zadel geholpen nieuwe elite zich ging gedragen als dezelfde kliek van daarvoor. Dus met corruptie, vooropstellen eigenbelang, vriendjespolitiek, etc. Dit is voor de eilanden een juk waar de gewone mensen last van hebben. Moet je hen kwalijk nemen dat ze honger hebben? Ben je tweederangs burger omdat je niet toe komt aan verzet omdat al je tijd in het overleven gaat zitten? Moet je gewone mensen straffen omdat er een elite is? Ik dacht het niet!
  Mijn opmerking over de blauwe kralen was bewust gekozen, maar uit de reacties begrijp ik dat niet bekend is wat dit voor historische betekenis heeft. Dat positioneert daarmee alleen maar duidelijker.

 2. Goed en helder geredeneerd @Brian.
  Even de feiten op een rijtje gezet voor deze meester drogredenaars.

  Het Chantage argument is idd een lachertje.
  De grootste chanteerders en oplichters zijn onze eigen “karajos” van gezagdragers..

  Kijk hoe ze elkaar hier onderling “hoderen”.
  Onderling kunnen we niet door één deur.

  Met alle respect voor de rechtschapen Turkse / marokkaansemedelander.

  Maar moet altijd een beetje lachen als ik dan een turkse/ marokkaanse delegatie statenleden in Suriname/ BES / Rotterdam over hoe slecht Nederland en haar slavernij verleden wel niet zijn/waren voor de eilanden..

 3. Voor van alles is er minder geld beschikbaar dan voor hetzelfde in Europees Nederland. En de zeggenschap over je eigen eiland proberen ze zo veel mogelijk in te perken. Nu wordt een pandemie gebruikt als vehikel van chantage.

  Curacao is geen onderdeel van Nederland. Betaalt Curacao belastingen aan Nederland? Trouwens geen enkele gemeente in Nederland krijgt zoveel geld van Nederland.
  Als je zeggenschap wilt dan moet je onafhankelijk worden..
  En chantage? Je zal bedoelen jarenlang van corruptie en stelen en niemand die wat doet.

 4. Jack Theuns schrijft: ‘alle mensen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten worden nog steeds op allerlei manieren behandeld als tweederangs burgers’.

  Dus worden ze juist behandeld, want het ZIJN tweederangs burgers.

  Geloof je me niet Jack? Kijk eens naar wat jouw mensen in de Staten hebben gekozen!

 5. …..”De blauwe kralen die Den Haag af en toe toeschuift aan de Antillianen zeggen voldoende over de mentaliteit van Rutte c.s.”….

  @Jack Teuns, de blauwe kralen die onze graaiende politici vervolgens in hun eigen zak steken?

  Tenminste schuift Dan Haag nog wat kralentoe!

  Onze politici laten het volk hun aqualectra rekeningen betalen ( Tromp, Hasselmeyer)

  hun studiekosten ( Sheldrey Osepa, Zus de la Annoy)

  Hun snoepreizen ( alle statenleden + Ministers + bysides).

  Hun kinderen met de staatsauto naar schoolbrengen met chauffeur ..premier Rhuggenaath.

  En btw: elk landskind kan in Nederland studeren, genietend van alle Rijkssubsidies, sociale uitkeringen , vooorrechten, ziekte voorzieningen.
  Dus er wordt wel wat meer dan blauwe kralen toegeschoven.

  Ze kunnen wat mij betreft de teugels niet strak genoeg aantrekken..
  Die paar blauwe kralen komen dan tenminste niet bij Gobièrnu & sons, daughters, bysides terecht, maar bij het volk…die volgens gevol”vreten” Minister”oerang oerang” Begina gen honger lijden..

 6. Jack Theuns

  Het zoveelste voorbeeld van koloniaal gedrag van Den Haag. Je druk maken over zwarte piet, maar alle mensen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten worden nog steeds op allerlei manieren behandeld als tweederangs burgers. Voor van alles is er minder geld beschikbaar dan voor hetzelfde in Europees Nederland. En de zeggenschap over je eigen eiland proberen ze zo veel mogelijk in te perken. Nu wordt een pandemie gebruikt als vehikel van chantage.
  En dan vraag je je weer eens af waar de welvaart van Nederland vroeger mee ‘verdiend’ is. De blauwe kralen die Den Haag af en toe toeschuift aan de Antillianen zeggen voldoende over de mentaliteit van Rutte c.s.

 7. Alle SEHIOS personeel, heb er twee als buren, zaten tijdens de lockdown net zo hard thuis te Netflixen als Tilly Pikerie.

 8. Ooo, ze is van Groenlinks….verklaart alles.
  BES moet ook bonus krijgen ivm inclusiviteit.
  Anders is het racistisch.

  Zou me niets verbazen als die vrouw strals weer komt snoepreizen…

 9. Zijn de verzorgers op Curacao dan overwerkt door Corona?

 10. Probeert Özöţoķ de BES zieltjed te winnen?

 11. Blijkbaar zijn ze (de parlamentariers) daar net zo achterlijk als hier. Je kunt de situatie van de covid in nederland nier vergelijken met de BES.Ze sturen trouwens hun ernstig zieken naar curacao sturen voor verdere behandeling. Dus stuur die bonus maar naar de cmc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *