27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 18:24

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaParadiseFM | Kamervragen: waarom geen bonus voor BES?

ParadiseFM | Kamervragen: waarom geen bonus voor BES?

Volgens de Nederlandse regering waren de gevolgen van de coronacrisis op de BES-eilanden echter beperkter en wordt daarom geen bonus gegeven.

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Nevin Özütok begrijot niet waarom mensen die werken in de zorg op Bonaire, Sint Eustatius en Saba geen bonus krijgen.

Terwijl de Nederlandse regering wel alle zorgmedewerkers in Nederland een bonus van 1000 euro netto geeft voor hun werk in de strijd tegen het corona-virus. Volgens haar is er geen onderscheid tussen zorgmedewerkers in Europees Nederland en Carbisch Nederland.

Volgens de Nederlandse regering waren de gevolgen van de coronacrisis op de BES-eilanden echter beperkter. En daarom wordt er geen bonus gegeven.

Özütok heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse minister Gezondheid Hugo de Jonge en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Ze wil weten waarin het werk verschilt tussen de Nederlandse medewerkers in de zorg en hun collega’s op de BES-eilanden. Ook vraagt ze de regering hen alsnog een bonus te geven.

Bron: ParadiseFM

11 reacties

 1. In de 19e eeuw, net na de wettelijke afschaffing van de slavernij waren er ook allerlei mensen die vonden dat de voormalige slaven niet voor zich zelf konden zorgen en daarom geen normaal loon moesten krijgen. Dat paternalisme is in de verhouding van Nederland naar de eilanden ook nu nog niet verdwenen.
  Op de eilanden wonen inmiddels zoveel mensen ‘van buiten’ die alles beter weten, dat dit doet denken aan de bevolkingspolitiek die de tsaren al toepasten in de periferie van het rijk.
  Een derde invalshoek is dat in alle gebieden die gedekoloniseerd zijn, of waar pogingen daartoe ondernomen zijn, en dit op een geleidelijke manier gebeurd is, de door de koloniale staat in het zadel geholpen nieuwe elite zich ging gedragen als dezelfde kliek van daarvoor. Dus met corruptie, vooropstellen eigenbelang, vriendjespolitiek, etc. Dit is voor de eilanden een juk waar de gewone mensen last van hebben. Moet je hen kwalijk nemen dat ze honger hebben? Ben je tweederangs burger omdat je niet toe komt aan verzet omdat al je tijd in het overleven gaat zitten? Moet je gewone mensen straffen omdat er een elite is? Ik dacht het niet!
  Mijn opmerking over de blauwe kralen was bewust gekozen, maar uit de reacties begrijp ik dat niet bekend is wat dit voor historische betekenis heeft. Dat positioneert daarmee alleen maar duidelijker.

 2. Goed en helder geredeneerd @Brian.
  Even de feiten op een rijtje gezet voor deze meester drogredenaars.

  Het Chantage argument is idd een lachertje.
  De grootste chanteerders en oplichters zijn onze eigen “karajos” van gezagdragers..

  Kijk hoe ze elkaar hier onderling “hoderen”.
  Onderling kunnen we niet door één deur.

  Met alle respect voor de rechtschapen Turkse / marokkaansemedelander.

  Maar moet altijd een beetje lachen als ik dan een turkse/ marokkaanse delegatie statenleden in Suriname/ BES / Rotterdam over hoe slecht Nederland en haar slavernij verleden wel niet zijn/waren voor de eilanden..

 3. Voor van alles is er minder geld beschikbaar dan voor hetzelfde in Europees Nederland. En de zeggenschap over je eigen eiland proberen ze zo veel mogelijk in te perken. Nu wordt een pandemie gebruikt als vehikel van chantage.

  Curacao is geen onderdeel van Nederland. Betaalt Curacao belastingen aan Nederland? Trouwens geen enkele gemeente in Nederland krijgt zoveel geld van Nederland.
  Als je zeggenschap wilt dan moet je onafhankelijk worden..
  En chantage? Je zal bedoelen jarenlang van corruptie en stelen en niemand die wat doet.

 4. Jack Theuns schrijft: ‘alle mensen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten worden nog steeds op allerlei manieren behandeld als tweederangs burgers’.

  Dus worden ze juist behandeld, want het ZIJN tweederangs burgers.

  Geloof je me niet Jack? Kijk eens naar wat jouw mensen in de Staten hebben gekozen!

 5. …..”De blauwe kralen die Den Haag af en toe toeschuift aan de Antillianen zeggen voldoende over de mentaliteit van Rutte c.s.”….

  @Jack Teuns, de blauwe kralen die onze graaiende politici vervolgens in hun eigen zak steken?

  Tenminste schuift Dan Haag nog wat kralentoe!

  Onze politici laten het volk hun aqualectra rekeningen betalen ( Tromp, Hasselmeyer)

  hun studiekosten ( Sheldrey Osepa, Zus de la Annoy)

  Hun snoepreizen ( alle statenleden + Ministers + bysides).

  Hun kinderen met de staatsauto naar schoolbrengen met chauffeur ..premier Rhuggenaath.

  En btw: elk landskind kan in Nederland studeren, genietend van alle Rijkssubsidies, sociale uitkeringen , vooorrechten, ziekte voorzieningen.
  Dus er wordt wel wat meer dan blauwe kralen toegeschoven.

  Ze kunnen wat mij betreft de teugels niet strak genoeg aantrekken..
  Die paar blauwe kralen komen dan tenminste niet bij Gobièrnu & sons, daughters, bysides terecht, maar bij het volk…die volgens gevol”vreten” Minister”oerang oerang” Begina gen honger lijden..

 6. Het zoveelste voorbeeld van koloniaal gedrag van Den Haag. Je druk maken over zwarte piet, maar alle mensen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten worden nog steeds op allerlei manieren behandeld als tweederangs burgers. Voor van alles is er minder geld beschikbaar dan voor hetzelfde in Europees Nederland. En de zeggenschap over je eigen eiland proberen ze zo veel mogelijk in te perken. Nu wordt een pandemie gebruikt als vehikel van chantage.
  En dan vraag je je weer eens af waar de welvaart van Nederland vroeger mee ‘verdiend’ is. De blauwe kralen die Den Haag af en toe toeschuift aan de Antillianen zeggen voldoende over de mentaliteit van Rutte c.s.

 7. Ooo, ze is van Groenlinks….verklaart alles.
  BES moet ook bonus krijgen ivm inclusiviteit.
  Anders is het racistisch.

  Zou me niets verbazen als die vrouw strals weer komt snoepreizen…

 8. Blijkbaar zijn ze (de parlamentariers) daar net zo achterlijk als hier. Je kunt de situatie van de covid in nederland nier vergelijken met de BES.Ze sturen trouwens hun ernstig zieken naar curacao sturen voor verdere behandeling. Dus stuur die bonus maar naar de cmc.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties