26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:57

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPAR: Bezorgder dan ooit over financiën

PAR: Bezorgder dan ooit over financiën

Willemstad – Na het onderhoud vrijdag van de Commissie Financiën van de Staten met het College financieel toezicht (Cft) is de PAR-fractie ‘bezorgder dan ooit’ over de financiële toestand van Curaçao.

Hoe is het mogelijk dat de overheid een tekort heeft van 163 miljoen in 2011 en van 85 miljoen in 2012, nadat Curaçao op 10-10-’10 met een gezonde startpositie begon?” vraagt het Statenlid Pedro Atacho van de oppositiepartij zich af.

,,Vooral omdat het de regering zelf was die aankondigde dat de begroting 2011 in eerste instantie een overschot van 50 miljoen vertoonde.” Met andere woorden: in minder dan anderhalf jaar heeft de regering van Curaçao begrotingstekorten gecreëerd van bijna 250 miljoen gulden, zo concludeert Atacho met een groot uitroepteken erachter.

De PAR-parlementariër wijst er op dat Financiënminister George Jamaloodin (MFK) ‘bovendien ook’ zijn slechte financiële beleid heeft willen afdekken met de tientallen miljoenen aan meevaller uit de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK).

,,De regering Schotte heeft aangegeven de financiële gaten van 2011, 2012 en 2013 te dichten met BRK-gelden, maar uit informatie van het Cft blijkt dat deze gelden helemaal niet toereikend zijn.” Er blijft nog een bedrag van 110 miljoen zonder dekking, waarvoor er geen BRK-meevallers zijn om dit gat te vullen.

,,Het blijkt ook,” vervolgt een verbolgen Atacho ,,dat de regering gegevens achterhield voor de Staten, want het parlement ontving in 2012 geen enkele brief van Cft aan de regering. Terwijl volgens het Cft er in februari, maart, april en mei telkens een schrijven uitging.”

Dit bewijst volgens de grootste oppositiepartij dat de bewindsman van Financiën het financieel beleid van het land niet onder controle heeft. Ondertussen wacht het parlement met daarin de fracties van MFK, PS en MAN (coalitie), PAR, PNP en FOL (oppositie) volgens Atacho al sinds eind 2011 op de antwoorden van minister Jamaloodin op Statenvragen over de suppletoire begroting van het reeds voorbije jaar.

,,En de minister is in overtreding met de Comptabiliteitsverordening door de aangepaste begroting 2012 niet in te dienen bij het parlement.”

Atacho signaleert meer tekortkomingen van Jamaloodin; die zou niet de Cft-documenten aan het parlement verstrekken, hoewel de PAR hier om heeft verzocht. Ook dat Jamaloodin gewoon bij een café in Punda zat, terwijl de Staten op hem wachtte om tekst en uitleg te geven. De PAR-fractie vraagt aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) om ‘zo spoedig mogelijk’ een vergadering te beleggen met de aanwezigheid van minister Jamaloodin.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties