26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PAR: Bezorgder dan ooit over financiën

HomeNieuwsPAR: Bezorgder dan ooit over financiën

Willemstad – Na het onderhoud vrijdag van de Commissie Financiën van de Staten met het College financieel toezicht (Cft) is de PAR-fractie ‘bezorgder dan ooit’ over de financiële toestand van Curaçao.

Hoe is het mogelijk dat de overheid een tekort heeft van 163 miljoen in 2011 en van 85 miljoen in 2012, nadat Curaçao op 10-10-’10 met een gezonde startpositie begon?” vraagt het Statenlid Pedro Atacho van de oppositiepartij zich af.

,,Vooral omdat het de regering zelf was die aankondigde dat de begroting 2011 in eerste instantie een overschot van 50 miljoen vertoonde.” Met andere woorden: in minder dan anderhalf jaar heeft de regering van Curaçao begrotingstekorten gecreëerd van bijna 250 miljoen gulden, zo concludeert Atacho met een groot uitroepteken erachter.

De PAR-parlementariër wijst er op dat Financiënminister George Jamaloodin (MFK) ‘bovendien ook’ zijn slechte financiële beleid heeft willen afdekken met de tientallen miljoenen aan meevaller uit de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK).

,,De regering Schotte heeft aangegeven de financiële gaten van 2011, 2012 en 2013 te dichten met BRK-gelden, maar uit informatie van het Cft blijkt dat deze gelden helemaal niet toereikend zijn.” Er blijft nog een bedrag van 110 miljoen zonder dekking, waarvoor er geen BRK-meevallers zijn om dit gat te vullen.

,,Het blijkt ook,” vervolgt een verbolgen Atacho ,,dat de regering gegevens achterhield voor de Staten, want het parlement ontving in 2012 geen enkele brief van Cft aan de regering. Terwijl volgens het Cft er in februari, maart, april en mei telkens een schrijven uitging.”

Dit bewijst volgens de grootste oppositiepartij dat de bewindsman van Financiën het financieel beleid van het land niet onder controle heeft. Ondertussen wacht het parlement met daarin de fracties van MFK, PS en MAN (coalitie), PAR, PNP en FOL (oppositie) volgens Atacho al sinds eind 2011 op de antwoorden van minister Jamaloodin op Statenvragen over de suppletoire begroting van het reeds voorbije jaar.

,,En de minister is in overtreding met de Comptabiliteitsverordening door de aangepaste begroting 2012 niet in te dienen bij het parlement.”

Atacho signaleert meer tekortkomingen van Jamaloodin; die zou niet de Cft-documenten aan het parlement verstrekken, hoewel de PAR hier om heeft verzocht. Ook dat Jamaloodin gewoon bij een café in Punda zat, terwijl de Staten op hem wachtte om tekst en uitleg te geven. De PAR-fractie vraagt aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) om ‘zo spoedig mogelijk’ een vergadering te beleggen met de aanwezigheid van minister Jamaloodin.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties