27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 10:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Palm ontkent effect van maatregelen

Werkgelegenheid niet geschaad

Stanley PalmWillemstad – De minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (PAIS), stelt dat de getroffen maatregelen door de regering geen negatief effect hebben gehad op de werkgelegenheid.

Advertentie

Hij baseert zich op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Arbeidskrachtenonderzoek (AKO).

,,Op basis van het AKO 2013 kan ik niet concluderen dat de werkgelegenheid is afgenomen met 2.000 personen”

- Advertentie -

, stelt hij in een uitvoerig antwoord op Statenvragen van Armin Konket (PAR). De cijfers natrekkend concludeert Palm dat het aantal werkende personen is toegenomen met 1.450 personen, maar ook het aantal werkzoekenden met 2.800.
Hij stelt daar echter tegenover:

,,De toename van het aantal werkzoekenden is te wijten aan een toename van de populatie met 3.000 personen van met name de leeftijd boven 15 jaar en een toename van het aantal personen dat actief is geworden op de arbeidsmarkt. Daar komt bij dat van de niet-actieven in 2011, 1.200 personen in 2013 actief zijn geworden.”

Palm meent dat niet de werkloosheid is toegenomen, maar dat er simpelweg onvoldoende aanbod is op de arbeidsmarkt.
Hij steekt hierbij de hand in eigen boezem:

,,Waar het gaat om aanbod van werk; dit is niet voldoende gestimuleerd zoals de regering dat gepland had. Het geld dat geïnvesteerd had moeten worden is niet geïnvesteerd in 2013. Zo had de bouw van het nieuwe ziekenhuis moeten starten en zouden ook andere projecten gerealiseerd moeten zijn. Hiermee zou het aantal werkzoekenden van 2.800 zijn afgenomen.”

Uiteindelijk is er 60 miljoen gulden met toestemming van het College financieel toezicht (Cft) geleend om te investeren in de economie en niet 270 miljoen, zoals eerder door de regering beloofd.
Ook is er nog circa 90 miljoen gulden die gereserveerd stond op de kapitaaldienst, geïnvesteerd.
Verder is er 40 miljoen gegaan naar overheidsnv’s en -stichtingen.
Maar, zo stelt Palm, dit lagere bedrag dan de beloofde 270 miljoen heeft geen negatief effect gehad op het vertrouwen in de regering, zoals Konket wil doen geloven.

,,Juist het feit dat de regering het initiatief heeft genomen om te investeren heeft het vertrouwen weer teruggebracht. Het gaat niet om het bedrag dat je investeert, maar het initiatief dat hierin genomen is om te stimuleren en te voldoen aan de gedane belofte.”

,,Dat het investeren niet helemaal gelukt is volgens planning, komt omdat er nu eenmaal administratieve procedures doorlopen moeten worden die tijd vergen, zoals bijvoorbeeld openbare aanbestedingen. Zolang de regering zich tegenover de samenleving kan verantwoorden, schept dat vertrouwen en dat is wat we doen”, aldus de minister.

Palm deelt de mening over de toegenomen werkloosheid van Konket dus niet en stelt met klem dat niet alleen regeringsmaatregelen effect hebben op de economie, maar ook de wereldwijde economische ontwikkeling.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Vandaag begint onderhoud Julianabrug

Persbureau Curacao Willemstad – Vandaag beginnen er onderhoudswerkzaamheden aan de Julianabrug. De leuningen van de brug worden onderhanden genomen. Dat gaat ongeveer een maand duren. Er wordt begonnen aan...

PBC | Coronadoden bijgesteld naar 125, twee meer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal coronadoden is vlak voor het weekend bijgesteld van 123 naar 125. Twee mensen uit een verzorgingstehuis overleden in april aan corona, maar...

AD | Bazoer peinst niet over overstap naar nationale ploeg Curaçao

Lex Lammers | Algemeen Dagblad Riechedly Bazoer heeft Guus Hiddink en Patrick Kluivert tot de orde geroepen. De Vitessenaar peinst niet over een overstap naar het nationale team...

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

Ingezonden | ‘RdK en directeur De Lannoy in de fout’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -