26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 00:20

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Economie Palm ontkent effect van maatregelen

Palm ontkent effect van maatregelen

Werkgelegenheid niet geschaad

Stanley PalmWillemstad – De minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm (PAIS), stelt dat de getroffen maatregelen door de regering geen negatief effect hebben gehad op de werkgelegenheid.

Advertentie

Hij baseert zich op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Arbeidskrachtenonderzoek (AKO).

,,Op basis van het AKO 2013 kan ik niet concluderen dat de werkgelegenheid is afgenomen met 2.000 personen”

, stelt hij in een uitvoerig antwoord op Statenvragen van Armin Konket (PAR). De cijfers natrekkend concludeert Palm dat het aantal werkende personen is toegenomen met 1.450 personen, maar ook het aantal werkzoekenden met 2.800.
Hij stelt daar echter tegenover:

,,De toename van het aantal werkzoekenden is te wijten aan een toename van de populatie met 3.000 personen van met name de leeftijd boven 15 jaar en een toename van het aantal personen dat actief is geworden op de arbeidsmarkt. Daar komt bij dat van de niet-actieven in 2011, 1.200 personen in 2013 actief zijn geworden.”

Palm meent dat niet de werkloosheid is toegenomen, maar dat er simpelweg onvoldoende aanbod is op de arbeidsmarkt.
Hij steekt hierbij de hand in eigen boezem:

,,Waar het gaat om aanbod van werk; dit is niet voldoende gestimuleerd zoals de regering dat gepland had. Het geld dat geïnvesteerd had moeten worden is niet geïnvesteerd in 2013. Zo had de bouw van het nieuwe ziekenhuis moeten starten en zouden ook andere projecten gerealiseerd moeten zijn. Hiermee zou het aantal werkzoekenden van 2.800 zijn afgenomen.”

Uiteindelijk is er 60 miljoen gulden met toestemming van het College financieel toezicht (Cft) geleend om te investeren in de economie en niet 270 miljoen, zoals eerder door de regering beloofd.
Ook is er nog circa 90 miljoen gulden die gereserveerd stond op de kapitaaldienst, geïnvesteerd.
Verder is er 40 miljoen gegaan naar overheidsnv’s en -stichtingen.
Maar, zo stelt Palm, dit lagere bedrag dan de beloofde 270 miljoen heeft geen negatief effect gehad op het vertrouwen in de regering, zoals Konket wil doen geloven.

,,Juist het feit dat de regering het initiatief heeft genomen om te investeren heeft het vertrouwen weer teruggebracht. Het gaat niet om het bedrag dat je investeert, maar het initiatief dat hierin genomen is om te stimuleren en te voldoen aan de gedane belofte.”

,,Dat het investeren niet helemaal gelukt is volgens planning, komt omdat er nu eenmaal administratieve procedures doorlopen moeten worden die tijd vergen, zoals bijvoorbeeld openbare aanbestedingen. Zolang de regering zich tegenover de samenleving kan verantwoorden, schept dat vertrouwen en dat is wat we doen”, aldus de minister.

Palm deelt de mening over de toegenomen werkloosheid van Konket dus niet en stelt met klem dat niet alleen regeringsmaatregelen effect hebben op de economie, maar ook de wereldwijde economische ontwikkeling.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties