28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

PAIS wil een tweede instantie belastingzaken

HomeMediaPAIS wil een tweede instantie belastingzaken

PAISWILLEMSTAD — Coalitiepartij Pais wil dat burgers in hoger beroep kunnen gaan tegen uitspraken van de Raad van Beroep voor Belastingzaken. Dit punt staat op de agenda van het tripartiet parlementair overleg op Aruba, dat maandag van start gaat.

Advertentie

Pais-voorman Alex Rosaria legt uit dat burgers momenteel beroep kunnen instellen tegen een uitspraak van de Inspecteur van Belastingen.

Bezwaar moet men indienen bij de Inspecteur tegen een opgelegde belastingaanslag of tegen een beschikking van de Inspecteur.
Beroep dien je in bij de Raad.
Dat is een rechterlijke instantie in eerste aanleg.
Naast het beroep bij de Raad bestaat er geen mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Raad.
Voor wat betreft belastingzaken in het Caribisch gebied wordt recht gesproken in één instantie.
Zowel in het civiele als in het strafrecht wordt recht gesproken in drie instanties, dat is eerste aanleg bij Gerecht, hoger beroep bij Hof en cassatie.”

Pais vindt dat er een tweede instantie moet komen.
Dit is volgens de partij in het voordeel van het investeringsklimaat, de rechtszekerheid van de burger en versteviging van de democratie.

Door het niet in hoger beroep kunnen gaan tegen een uitspraak van de Raad zou er in principe een probleem zijn voor de boete die gelijktijdig met de aanslag wordt opgelegd”, legt Rosaria uit.

Het opleggen van een boete door de Inspecteur moet namelijk worden aangemerkt als een strafvervolging in de zin van artikel 6 van het Europees Verdrag van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM), alsmede artikel 14 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBP).
In de huidige opzet is de Raad de enige rechterlijke instantie die de strafvervolging ofwel boete beoordeelt.
Het instellen van hoger beroep tegen de beschikking van de Raad is nu niet mogelijk.
Dit zou in strijd zijn met de rechten die voortvloeien uit de EVRM en de IVBP. Door een tweede instantie te introduceren krijgt de belastingplichtige eindelijk de kans voor een tweede toetsing,”
aldus Rosaria.

Aangezien men dan een tweede instantie creëert om hoger beroep in te kunnen stellen zou meteen de mogelijkheid gegrepen kunnen worden om voor de gehele beschikking hoger beroep in te kunnen stellen bij een tweede instantie, dus niet alleen een tweede toetsing van de boete maar ook de aanslag zelf, hetgeen de rechtszekerheid van belastingplichtigen enorm ten goede zou komen.
Bovendien zou dit ertoe moeten leiden dat de zaken bij het gerecht, in eerste instantie, sneller worden afgehandeld.
Nu worden er maar twee keer per jaar beroepszaken afgehandeld voor alle Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties