32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:37

Laatste reacties

- Advertentie -

PAIS wil een tweede instantie belastingzaken

PAISWILLEMSTAD — Coalitiepartij Pais wil dat burgers in hoger beroep kunnen gaan tegen uitspraken van de Raad van Beroep voor Belastingzaken. Dit punt staat op de agenda van het tripartiet parlementair overleg op Aruba, dat maandag van start gaat.

Advertentie

- Advertentie -

Pais-voorman Alex Rosaria legt uit dat burgers momenteel beroep kunnen instellen tegen een uitspraak van de Inspecteur van Belastingen.

Bezwaar moet men indienen bij de Inspecteur tegen een opgelegde belastingaanslag of tegen een beschikking van de Inspecteur.
Beroep dien je in bij de Raad.
Dat is een rechterlijke instantie in eerste aanleg.
Naast het beroep bij de Raad bestaat er geen mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de Raad.
Voor wat betreft belastingzaken in het Caribisch gebied wordt recht gesproken in één instantie.
Zowel in het civiele als in het strafrecht wordt recht gesproken in drie instanties, dat is eerste aanleg bij Gerecht, hoger beroep bij Hof en cassatie.”

Pais vindt dat er een tweede instantie moet komen.
Dit is volgens de partij in het voordeel van het investeringsklimaat, de rechtszekerheid van de burger en versteviging van de democratie.

Door het niet in hoger beroep kunnen gaan tegen een uitspraak van de Raad zou er in principe een probleem zijn voor de boete die gelijktijdig met de aanslag wordt opgelegd”, legt Rosaria uit.

Het opleggen van een boete door de Inspecteur moet namelijk worden aangemerkt als een strafvervolging in de zin van artikel 6 van het Europees Verdrag van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM), alsmede artikel 14 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBP).
In de huidige opzet is de Raad de enige rechterlijke instantie die de strafvervolging ofwel boete beoordeelt.
Het instellen van hoger beroep tegen de beschikking van de Raad is nu niet mogelijk.
Dit zou in strijd zijn met de rechten die voortvloeien uit de EVRM en de IVBP. Door een tweede instantie te introduceren krijgt de belastingplichtige eindelijk de kans voor een tweede toetsing,”
aldus Rosaria.

Aangezien men dan een tweede instantie creëert om hoger beroep in te kunnen stellen zou meteen de mogelijkheid gegrepen kunnen worden om voor de gehele beschikking hoger beroep in te kunnen stellen bij een tweede instantie, dus niet alleen een tweede toetsing van de boete maar ook de aanslag zelf, hetgeen de rechtszekerheid van belastingplichtigen enorm ten goede zou komen.
Bovendien zou dit ertoe moeten leiden dat de zaken bij het gerecht, in eerste instantie, sneller worden afgehandeld.
Nu worden er maar twee keer per jaar beroepszaken afgehandeld voor alle Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied.”

bron: Amigoe

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -