32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:45

Laatste reacties

- Advertentie -

Raad van State wijst op noodzaak geschillenregeling

raad van stateDEN HAAG — De Raad van State heeft nogmaals de noodzaak benadrukt van een geschillenregeling voor de vier landen van het Koninkrijk. Het adviesorgaan schrijft dit in zijn jaarverslag voor 2013, waarvan de publicatie toevallig volgt op het uitblijven van harde afspraken over een geschillenregeling tijdens de Koninkrijksconferentie.

Advertentie

- Advertentie -

Dat een geschillenregeling nodig is bleek het afgelopen jaar bij een verzoek om voorlichting van de gevolmachtigde minister Mathias Voges van St. Maarten, door de Raad van State omschreven als een ‘novum’.
De minister vroeg namens zijn regering naar de juridische basis van de aanwijzing door de Rijksministerraad om onderzoek te doen naar de integriteit van bestuur.
De Raad van State constateerde dat het in principe een geschil betrof tussen de Rijksministerraad en een land van het Koninkrijk.

“Tot dusver is er geen regeling getroffen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen, hoewel het Statuut daartoe wel verplicht.
Het geven van voorlichting kan geen alternatief zijn voor geschilbeslechting.
De Afdeling Advisering ging op grond van die motivering niet inhoudelijk in op het verzoek om voorlichting over de aanwijzing”, aldus de Raad van State.
De geschillenregeling is een terugkerend onderwerp op de agenda van de Koninkrijksconferentie, waaraan delegaties van de vier regeringen deelnemen, en het Interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties, waar Statendelegaties over zaken van gemeenschappelijk belang praten.
Met name de drie Caribische landen zijn voorstanders van een onafhankelijke geschillencommissie, die haar visie kan geven als landen bijvoorbeeld bepalingen in het Statuut verschillend interpreteren.

Samenwerking
De Raad van State omschrijft de samenwerking met Curaçao, St. Maarten en Aruba in het jaarverslag als goed.
Die samenwerking bestaat onder meer uit een optie voor juristen van de Raden van Advies van de drie landen om stage te lopen bij de Raad van State, een mogelijkheid waar St. Maarten in 2013 gebruik van maakte.
De banden met Aruba werden vorig jaar versterkt door de benoeming van oud-gouverneur Frits Goedgedrag als staatsraad van de Raad van State, aangezien hij tevens lid is van de Raad van Advies van Aruba.
De Raad van State, de hoogste instantie voor bestuurlijke rechtspraak, noemt verder ook de samenwerking met het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Deze houdt een vruchtbare uitwisseling in van kennis en ervaring op het gebied van administratieve rechtspraak binnen het Koninkrijk. Daartoe bestaat te meer aanleiding nu het Gemeenschappelijk Hof sinds 10 oktober 2010 voor het Caribische deel van Nederland de functie vervult die de Afdeling Bestuursrechtspraak in Nederland vervult.”

bron: Amigoe

- Advertisement -

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -