27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Raad van State wijst op noodzaak geschillenregeling

HomeMediaRaad van State wijst op noodzaak geschillenregeling

raad van stateDEN HAAG — De Raad van State heeft nogmaals de noodzaak benadrukt van een geschillenregeling voor de vier landen van het Koninkrijk. Het adviesorgaan schrijft dit in zijn jaarverslag voor 2013, waarvan de publicatie toevallig volgt op het uitblijven van harde afspraken over een geschillenregeling tijdens de Koninkrijksconferentie.

Advertentie

Dat een geschillenregeling nodig is bleek het afgelopen jaar bij een verzoek om voorlichting van de gevolmachtigde minister Mathias Voges van St. Maarten, door de Raad van State omschreven als een ‘novum’.
De minister vroeg namens zijn regering naar de juridische basis van de aanwijzing door de Rijksministerraad om onderzoek te doen naar de integriteit van bestuur.
De Raad van State constateerde dat het in principe een geschil betrof tussen de Rijksministerraad en een land van het Koninkrijk.

“Tot dusver is er geen regeling getroffen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen, hoewel het Statuut daartoe wel verplicht.
Het geven van voorlichting kan geen alternatief zijn voor geschilbeslechting.
De Afdeling Advisering ging op grond van die motivering niet inhoudelijk in op het verzoek om voorlichting over de aanwijzing”, aldus de Raad van State.
De geschillenregeling is een terugkerend onderwerp op de agenda van de Koninkrijksconferentie, waaraan delegaties van de vier regeringen deelnemen, en het Interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties, waar Statendelegaties over zaken van gemeenschappelijk belang praten.
Met name de drie Caribische landen zijn voorstanders van een onafhankelijke geschillencommissie, die haar visie kan geven als landen bijvoorbeeld bepalingen in het Statuut verschillend interpreteren.

Samenwerking
De Raad van State omschrijft de samenwerking met Curaçao, St. Maarten en Aruba in het jaarverslag als goed.
Die samenwerking bestaat onder meer uit een optie voor juristen van de Raden van Advies van de drie landen om stage te lopen bij de Raad van State, een mogelijkheid waar St. Maarten in 2013 gebruik van maakte.
De banden met Aruba werden vorig jaar versterkt door de benoeming van oud-gouverneur Frits Goedgedrag als staatsraad van de Raad van State, aangezien hij tevens lid is van de Raad van Advies van Aruba.
De Raad van State, de hoogste instantie voor bestuurlijke rechtspraak, noemt verder ook de samenwerking met het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Deze houdt een vruchtbare uitwisseling in van kennis en ervaring op het gebied van administratieve rechtspraak binnen het Koninkrijk. Daartoe bestaat te meer aanleiding nu het Gemeenschappelijk Hof sinds 10 oktober 2010 voor het Caribische deel van Nederland de functie vervult die de Afdeling Bestuursrechtspraak in Nederland vervult.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties