PAIS waarschuwt tegen racisme en discriminatie

PAISWillemstad – ,,Intolerantie tegen vreemdelingen in ons land en discriminatie tegenover homo’s, om maar een paar voorbeelden te noemen, komen de laatste jaren te veel voor”, zo laat PAIS in een persbericht weten.

,,Te veel mensen behorende tot de politiek, de pers en religieuze groeperingen steken hun kop in het zand.”

Vandaag wordt de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie gevierd.

,,Het klopt dat er geen geïnstitutionaliseerd racisme is, maar het alledaagse racisme en vooral het ontkennen dat het bestaat, is een grote uitdaging,” aldus de regeringspartij.

,,Moeiteloos veroordelen wij Mugabe, Le Pen en Duke vanwege hun racistische opvattingen. Maar in eigen land ontkennen wij vaak het bestaan van racisme. Rita Verdonk zei enkele jaren geleden ‘Nederlanders hebben het niet in zich om te discrimineren’. Verdonk is niet uniek. Ook op Curaçao lijkt men niet te kijken naar de problemen in ons eigen land.”

De partij van Alex Rosaria is ervan overtuigd dat politici als rolmodel consequent iedereen moeten aanspreken op racistisch en intolerant gedrag.

,,Volgens PAIS wordt het tijd dat wij de bestrijding van racisme niet overlaten aan politici en de rechtbank. Maar op straat moet iedere burger duidelijk laten horen tegen het alledaagse racisme te zijn dat plaatsvindt in de snèks, op schoolpleinen en in gebedsgebouwen.”

Volgens PAIS is het een illusie om te denken dat de haat die wordt gezaaid vanzelf weg zal gaan.

,,Racisme en discriminatie benoemen en je daar ferm tegen uitspreken; net als bij de bestrijding van de criminaliteit is er constante aandacht nodig van de pers, politiek, religie en andere maatschappelijke organisaties.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “PAIS waarschuwt tegen racisme en discriminatie

 1. Als ik de reactie van Joep lees merk ik dat hij moeite heeft om de dingen bij de naam te noemen. Hij maakt het enigszins goed met de laatste zin, “Iedereen moet leren dat racisme en discriminatie niet thuishoort in onze maatschappij”.
  Toch had ik liever gezien dat hij had geschreven dat Hollanders hier niet als Macamba’s moeten gedragen. Ik was laatst op Bonaire nou je weet niet wat je ziet.

 2. Racisme bestaat hier gewoon openlijk en iedereen vindt het de normaalste zaak ter wereld. Zelfs politici maken de ene racistische opmerking na de ander, maar vinden het doodnormaal. Sterker nog, ze krijgen bijval van de bevolking.

  Hoe vaak hoor je hier niet: ‘rot op naar je eigen land’ of ‘waarom mag die makamba wel stroopwafels verkopen in Punda en een YdK niet’. Dat het wellicht iets te maken heeft met vergunningen was voor deze politicus een brug te ver.

  De Chinezen worden al decennialang bejegend met ‘hé Chino’ en de YdK vindt dat heel normaal. Totdat de Chinees een keertje zegt: ‘hé neger, geef me dit of geef me dat’. Dan zijn natuurlijk de rapen gaar er is de Chinees plotseling een racist. Omgekeerd uiteraard niet.

  Feit is dat de Antillianen, Turken, Marokkanen etc zich graag plaatsen in de slachtofferrol, maar ondertussen doen ze zelf openlijk waar ze anderen van beschuldigen.
  Iedereen moet leren dat racisme en discriminatie niet thuishoort in onze maatschappij. En politici zouden dat helemaal moeten weten.

 3. Het is ook geen wonder dat PAIS van het politiek toneel is verdwenen, PAIS heeft nooit hun bek opengetrokken over de vreemdelinghaat die op Curacao werd aangewakkerd.

  Ik kan mij een Carnavalsnummer van Reinier Lijfrock, die doodleuk zong, “Korsou pa ju di Korsou”. Ik vind dat net zo erg als de buddy bags van Helmin Wiels. Net zo als die flauwe kul van “un bon YDK”. Wat is een YDK?

  Wat ik mij en velen (hopelijk) met mij zich zorgen over maak is het vorm van klassisme dat steeds toeneemt. Mijn dochter van 6 nota bene vertelt mij dat de ouders van wat leeftijd genootjes verboden heeft om met de kinderen van Bubu en Dolores te spelen omdat die niet tot dezelfde sociale klasse behoren.

  Het zal mij niet verbazen dat sommige van die ouders ook lid of op de lijst van PAIS staan.

 4. Erg goed dat er een Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie bestaat. Racisme en discriminatie komen inderdaad overal voor, ook in Nederland. Toch denk ik wel dat Nederland nog steeds een erg prettig land is om te lezen.

 5. Inderdaad: ik erger me aan de gewoonte om Chinese medeburgers standaard aan te spreken met “Chino”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *