29 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

PAIS: Reforma is concentratie macht

HomeMediaPAIS: Reforma is concentratie macht

reforma-hangWillemstad – Binnen het gedachtegoed van Reforma krijgt de figuur van de ministerpresident dictatoriale trekken, zo heeft politiek leider Alex Rosaria van regeringspartij PAIS tegenover deze krant verklaard.

Advertentie

,,Het feit dat het parlement de minister-president niet naar huis kan sturen heeft trekken van de dictatuur zoals je dat in Haïti had.
Daar had je een president voor het leven.”

Volgens Rosaria hoeft een minister-president die zijn werk naar behoren doet niet te vrezen dat hij de laan uit wordt gestuurd.
Een ander punt van kritiek betreft de screening die nu opzij wordt geschoven.

,,De screening wordt aan de kant gezet, daarmee wordt de deur open gezet voor allerlei soorten mensen, dat kan niet”, zo merkt Rosaria op.

,,PAIS pleit er juist voor om de screening te verscherpen.
Wij willen bewindslieden niet alleen aan het begin, maar ook tijdens en aan het eind van hun ambtsperiode screenen.”

Statenleden hebben het heilige recht om hun zetel mee te nemen, zo oordeelt de politiek leider.

,,De politieke leiders, partijbazen en geldschieters moeten niet de ruimte hebben om een parlementslid dermate te manipuleren dat de persoon niet meer naar eer en geweten zijn werk kan doen.
Het is heel erg belangrijk dat parlementsleden naar eer en geweten kunnen handelen.”

Naar Rosaria’s mening beoogt Reforma een concentratie van de macht, terwijl PAIS juist pleit voor meer democratie.

,,Wij willen de macht in het bijzonder onder het volk meer verdelen.
Daarom ondersteunen wij de nationale dialoog en pleiten wij samen met de PAR voor het zogeheten burgerinitiatief.”

Als een bepaald onderwerp om wat voor reden dan ook niet op de agenda van de Staten komt te staan, kunnen burgers handtekeningen verzamelen en zo afdwingen dat het onderwerp toch wordt geagendeerd.

,,De wijzigingen die Reforma voorstaat, moeten conform artikel 44 van het Statuut ook door Nederland geaccordeerd worden, tweederde deel van de Staten moet ook met die wijzigingen instemmen.
De partij (MFK, red.) heeft op de televisie heel veel geld uitgegeven aan spotjes over Reforma, maar heeft de partijen in het parlement niet benaderd om meer draagvlak voor hun plan te krijgen.”

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de parlementaire democratie op Curaçao is er een Statencommissie die zich bezighoudt met de herziening ervan.
In het kielzog hiervan moet een commissie van deskundigen aanbevelingen doen voor mogelijke wijzigingen in de toekomst.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties