27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Pais beraadt zich

HomeMediaAmigoe | Pais beraadt zich

Voordracht RdK-directeur is een ‘vriendendienst’

alex rosaria01-2014WILLEMSTAD — “Ik kan niet anders dan concluderen dat de voordracht van Jose van den Wall Arnemann een gunst is geweest.” Dat zegt Pais-leider Alex Rosaria over de voordracht van het PS-lid bij Refineria di Kòrsou (RdK).

Advertentie

Dit weekeinde vergadert de coalitiepartij over deze kwestie en dinsdag wordt het standpunt in de vergadering van de politiek leiders van de coalitiepartners verdedigd.

We zullen zien wat eruit rolt.”

Volgens Rosaria is de mogelijke benoeming onacceptabel.
Volgens Rosaria is Van den Wall Arnemann niet genoeg gekwalificeerd voor de functie. Van den Wall Arnemann werkt als general manager bij Antillean Paper & Plastic Co NV.

Hij is onterecht naar voren geschoven.
Net als toentertijd bij Selikor. Voor mij is dit persoonlijk onacceptabel. Pais doet altijd haar best om de juiste dingen te doen. Mijn vrouw was de beste kandidaat voor de directeursfunctie bij het Meldpunt voor Ongebruikelijke Transacties.
We hebben om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, besloten dat ze de baan niet neemt. Zo ver zijn we gegaan”, zegt Rosaria.

Volgens de partijleider is het belangrijk dat, zeker in deze tijd met het oog op de continuïteit van de raffinaderij, het overheidsbedrijf door iemand met de juiste capaciteiten wordt gemanaged.
Op 31 december 2018 loopt het huurcontract met PdVSA af.
Het is de vraag of het contract voor de sterk verouderde raffinaderij wordt verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden.
Good corporate governance-toezichthouder SBTNO zal zich nu buigen over de voordracht van Van den Wall Arnemann als directeur bij RdK.
Een meerderheid van de Raad van Ministers (RvM) is met de voordracht akkoord gegaan.
Alleen coalitiepartner Pais stemde tegen.
De RvM, die in afwachting van het advies is, kan het advies accepteren of beargumenteerd naast zich neerleggen.

Roderick van Kwartel, operations manager bij Isla, was de andere kandidaat die in de running was voor het directeurschap bij RdK.
Hij geniet de voorkeur van Pais.
Bij de werving- en selectieprocedure zijn drie personen als besten uit de bus gekomen. Een van hen heeft zich teruggetrokken, waardoor er twee kandidaten zijn overgebleven voor de prestigieuze functie.
Momenteel wordt RdK op interim-basis geleid door de technisch directeur van Aqualectra, Irvin Hanst.
Hij wordt zeer waarschijnlijk opgevolgd door Van den Wall Arnemann.
Premier Ivar Asjes (PS) wilde gisteren niet in details treden.
Volgens hem zou uit het rapport van de onafhankelijke deskundige blijken dat elk van de drie laatst overgebleven kandidaten als RdK-directeur zou kunnen functioneren.
De premier hecht meer waarde aan het werk- en denkniveau van de kandidaten dan of ze technische ervaring hebben.
Daar is de RvM mee akkoord gegaan.

Er is nooit iemand die 100 procent aan alle eisen voldoet.”

Volgens Asjes zou dochteronderneming CRU, de beheerder van de BOOenergiecentrale, meer behoefte hebben aan een manager met een achtergrond in raffinagetechniek dan moederbedrijf RdK.
Van den Wall Arnemann zat in het bestuur van de PS.
Asjes kon echter tijdens de persconferentie niet bevestigen of hij lid is van de partij.

Naschrift

Screening

Directeuren van overheids-nv’s worden vanaf nu voor hun benoeming gescreend. Dat zei Asjes gisteren. De screening is dezelfde die ministers moeten doorlopen. Dit beleid is onlangs door de RvM aangenomen op initiatief van Asjes. De nieuwe RdK-directeur zal de eerste directeur van een overheidsbedrijf zijn die de screening moet doorlopen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties