28 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Chata en CHTF zoeken alternatieve financiering opleidingen

Na wegvallen Usona-gelden

logo-chataWILLEMSTAD — Met het wegvallen van de door Usona gefinancierde opleidingen voor de hospitality- en horecasector blijft er een grote behoefte bestaan aan training buiten het reguliere onderwijs om. “Met name onder werkzoekenden die zich willen omscholen om de toeristische sector in te kunnen en onder ‘tweede kans’- jongeren en volwassenen”, aldus belangenvereniging Chata en de Curaçao Hospitality Training Foundation (CHTF), die nu op zoek zijn naar alternatieven.

Advertentie

De trainingen en workshops werden geheel door Usona gefinancierd en vonden vanaf 2009 tot januari 2014 onder de noemer ‘Horeca Training Werkzoekenden’ plaats.
Dit in samenwerking met belangenvereniging Chata, CHTF, de Curaçao Tourist Board (CTB) en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw).
Voor het traject is in het verleden een bedrag van 500.000 gulden aan Usona-gelden beschikbaar gesteld.

Chata-directeur Lisa Dindial: “Het was natuurlijk bekend dat er een eind zou komen aan de financiering door Usona en dat de trainingen als zodanig, die voor de kandidaat kosteloos waren, zouden stoppen. De trainingen die nu nog worden aangeboden betreffen upgrade-kokstrainingen op niveau 2 en 3, waarbij de kandidaat gedeeltelijk de kosten draagt en de werkgever ook een gedeelte. De behoefte hieraan is groot en we hebben nu al weer veel aanmeldingen gekregen. De mensen die voor een dergelijke upgrade kiezen, zijn vaak al jarenlang in de sector werkzaam en beschikken naast een basisniveau op papier over ruime ervaring.”

Omdat deze doelgroep vaak een fulltime-baan heeft, moeten de tijden van de trainingen hieraan aangepast worden.

Het vereist natuurlijk ook een goede planning door de werkgever, die soms door personeelstekort geen mensen op de werkvloer kan missen, maar uiteindelijk levert dit wel een win-win-situatie op voor zowel de werknemer als de werkgever”

, aldus Dindial, die benadrukt dat de behoefte aan basistrainingen ook groot blijft en dat Chata en CHTF zich als doel zullen blijven stellen ‘om aan deze behoefte te voldoen’.

Er wordt nu naar nieuwe mogelijkheden gezocht, waarbij er wederom gekeken zal worden waar de behoefte specifiek naar uitgaat. Ook worden de gesprekken gecontinueerd met de sector en de ministeries van Onderwijs, Economische Ontwikkeling (MEO) en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw).”

Dindial heeft eerder al een reactie gegeven op de perceptie ‘dat de toeristische sector zichzelf zou moeten reguleren’, door te stellen dat de voornaamste taak van Chata de belangenbehartiging voor de aangesloten leden is, terwijl de overheid als taak heeft het leveren van adequaat (regulier, red.) horeca-onderwijs.

‘Uitdaging’ Nadine Libier van het CHTF licht toe dat er vandaag met betrekking tot het laatstgenoemde een bespreking plaats zal vinden tussen Dindial en CHTF-voorzitter Paul Kok (GM Avila Hotel), waar Libier ook bij aanwezig zal zijn.

Ondanks de uitdagingen zijn er de afgelopen jaren bijzonder goede resultaten geboekt, juist bij een doelgroep die buiten het regulier onderwijs valt. Denk hierbij aan langdurig werklozen die bij het ministerie van Soaw geregistreerd staan en die op zoek zijn naar omscholings/ instapmogelijkheden, de zogenoemde ‘tweede-kans’-jongeren of simpelweg mensen die al in de sector werkzaam zijn en een upgrade behoeven. Deze mensen vallen dus buiten het regulier horecaonderwijs, waarbinnen wel volop opleidingsmogelijkheden zijn”,

aldus Libier, die nu de functie van HR- en stagecoördinator bij het Academy Hotel vervult.

Impact op de horeca
Libier voegt hieraan toe dat er vooral ook uitdagingen zijn om de participatie hoog te houden, door ‘soms een gebrek aan werkdiscipline’.

Denk hierbij aan mensen die bijvoorbeeld lange tijd niet hebben gewerkt of drop-outs. Deze kandidaten hebben doorgaans ook meer behoefte aan een extra stimulans en begeleiding. Ik noem maar een voorbeeld: zelfs bij een universiteit ziet men dat de groepen vaak met 20 man van start gaan en er gedurende de opleiding sprake is van een uitval van de helft van de studenten. Vandaar dat wij bijzonder blij zijn met de behaalde resultaten, waarbij een grote hoeveelheid kandidaten daadwerkelijk een betaalde baan heeft gekregen binnen de hospitality/ horeca-sector”, aldus Libier.

Ze benadrukt dat de impact van het wegvallen van de trainingen groot is en doorwerkt op de hospitality/horeca- sector, waar de vraag groot blijft naar lokaal gekwalificeerd personeel. Zoals de Amigoe herhaaldelijk heeft bericht is er een groot personeelstekort binnen de ambachtelijke beroepen, zoals bedienend personeel, barpersoneel en koks. Libier haalt aan dat het wegvallen van deze trainingen zelfs een uitwerking op het Academy Hotel heeft:

Aangezien het Academy Hotel als stagehotel geheel afhankelijk is van het regulier onderwijs, is er geen aanlevering van stagiaires gedurende de grote vakantie en moet men gedurende deze twee maanden het werk uitbesteden. In het verleden was het zo dat men de trainingen ook in deze periodes inplande om dit op te vangen. Er wordt nu voor deze twee maanden naar een oplossing gezocht, waarbij we ook op een stuk medewerking hopen vanuit de overheid”, aldus Libier.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -