27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 08:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Overheid en hoofd VDC nog steeds in impasse

edsel gumbsWILLEMSTAD — Minister-president Daniel Hodge heeft donderdag herhaald dat Edsel Gumbs niet terugkeert als hoofd van de veiligheidsdienst VDC.
Van de week had de minister-president een gesprek met Gumbs en zijn advocaat, waarbij verder werd gesproken over een minnelijke schikking in de zaak.
Mocht deze er niet komen dan zal Gumbs, zoals de Amigoe al eerder heeft bericht, doorprocederen tegen de overheid om zijn naam te zuiveren en zijn functie als VDC-hoofd weer te kunnen bekleden.

Deze zaak sleept al meer dan twee jaar voort.
Vlak na het aantreden van de nieuwe regering op 10-10-’10 ontstond er een vertrouwensbreuk tussen Gumbs en oud-premier Gerrit Schotte (MFK).
Aanleiding hiervoor waren gegevens over de screening van ministers die in de media lekten. Schotte heeft Gumbs hierdoor verschillende malen de toegang ontzegd tot de gebouwen van de VDC.

Gumbs sleepte de overheid tot drie maal toe voor de rechter in een kort geding en won elke zaak.
De behandeling van de bodemprocedure in deze zaken, waarbij Gumbs ook nog eist om weer zijn functie als VDC-hoofd te kunnen bekleden, is nog pending door de onderhandelingen om tot een tussenoplossing te komen, waarbij Gumbs een gelijkwaardige functie elders wordt aangeboden.
Ook eist Gumbs dat hij inzage krijgt in het document waarop de overheid haar standpunt baseert dat hij niet meer bij de VDC kan terugkeren.

Hodge zei donderdag dat Gumbs geen problemen heeft met het feit dat hij niet terugkeert bij de VDC.
Dat Gumbs inzage wil krijgen in het document met beschuldigingen tegen zijn persoon was niet bekend bij de minister-president.
Wat Hodge wel wist te vertellen is dat Gumbs ook een punt achter de hele situatie wil zetten.

- Advertentie -

De bedoeling van de overheid is dat het oud VDC-hoofd een functie wordt aangeboden.
De overheid had drie mogelijke functies voor hem in gedachten, daar is er één van over.
Een van deze functies was directeur van de gevangenis.
Ook was er bijvoorbeeld een positie bij de Raad voor de Rechtshandhaving, aldus Hodge.

Er wordt in ieder geval geen nieuwe functie gecreëerd voor Gumbs. Hodge:

“Er is een hele poule van functies waar een ambtenaar voor in aanmerking kan komen.
Er wordt vervolgens gekeken naar de kwaliteiten, opleiding en ervaring van de persoon. Probleem is dat veel functies die bij Gumbs passen al vervuld zijn.
Als er niets is in de richting van zijn expertise moet er naar een alternatief worden gekeken en dat punt hebben we nu bereikt.”

De situatie rond Gumbs kan niet eindeloos duren, legt de minister-president vervolgens uit.

“Er komt een moment dat het of kiezen of delen is. We kunnen niet eindeloos doorgaan. Er moet een punt achter worden gezet.”

Veel meer meer wil Hodge niet vertellen over de zaak.

“Een broedende kip moet je niet storen.”

- Advertisement -

Sowieso vindt Hodge dat een dienst als de VDC niet te veel in de publiciteit moet zijn.
Er moet lokaal zowel als internationaal vertrouwen zijn in een dergelijke dienst.

“Waar vanuit moet worden gegaan is dat in dergelijke gevallen beide partijen een beetje schuld hebben”

, aldus de minister-president.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...

Column Kunneman | Centrale Bank

Juridische column prof. dr. Frank Kunneman Internationaal erkende algemene regels van goede governance zoals ‘geen politieke inmenging in overheidsgelieerde entiteiten’, gelden ook voor onze Centrale Bank. Dit is...
- Advertentie -