29 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Overeenstemming over transitiekabinet

 WILLEMSTAD — De partijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran hebben een akkoord bereikt over een transitiekabinet dat zes maanden aan moet blijven. Uiterlijk vrijdag dienen de namen van de betrokken kandidaat-ministers bij formateur Glenn Camelia te worden ingediend.

De huidige Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK, links) naast zijn opvolger Mike Franco (Pais, rechts).

Het was de bedoeling dat uiterlijk vandaag alle partijvoorzitters het akkoord zouden ondertekenen.
Over de onderhandelingen wordt weinig bekendgemaakt, maar in de afgelopen dagen hebben de partijen veelvuldig in werkgroepen inhoudelijk vergaderd over de verschillende ministeries.
In dit verband was er een overleg met het aftredende demissionaire kabinet, waarin uitgebreid per sector werd stilgestaan bij de stand van zaken van het land Curaçao.
Ook was er een presentatie van alle secretarissen-generaal van de verschillende ministeries, bijgestaan door hun sectordirecteuren, over hun werkzaamheden en wat er op dit moment speelt bij de ministeries.Over potentiële kandidaten voor de ministersposten worden voorlopig geen mededelingen gedaan.
Het is de bedoeling dat de partijen uiterlijk vrijdag de namen van hun kandidaten aan formateur Camelia voordragen, die zorgt voor het verdere screeningsproces.
Afgesproken is dat alleen personen die niet bij de afgelopen verkiezingen op kandidatenlijsten hebben gestaan, minister mogen worden.
In de wandelgangen worden verschillende namen genoemd.

- Advertentie -

Degene die het meest genoemd wordt is voormalig Aqualectra-directeur en huidig bestuursvoorzitter van verzekeringsmaatschappij Fatum, Steven Martina.
Hij wordt genoemd als mogelijke minister van Economische Ontwikkeling (MEO) voor Pais. Verder worden ook twee leden van het huidige demissionaire kabinet, premier Stanley Betrian en minister van Financiën José Jardim, genoemd.

Over de formatie en voornamelijk de verdeling van portefeuilles werd in de afgelopen dagen veelvuldig gespeculeerd.
Vooral over wie met de energiekolom belast zou worden is veel te doen geweest.
Onder deze energiekolom vallen de energiebedrijven Aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK).
Onder het kabinet-Schotte viel dit onder de verantwoordelijkheid van de premier, hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was dat het onder de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zou vallen.
De partijen die nu om de tafel zitten hebben besloten dat de energiekolom wordt opgesplitst. Aqualectra en Curoil, die worden aangemerkt als bedrijven met acute financiële problemen, zullen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën vallen, terwijl RdK bij de minister van GMN zal worden ondergebracht.

Ook over de post van Statenvoorzitter is inmiddels overeenstemming bereikt.
Deze gaat naar Pais.
Partijvoorzitter en huidig Statenlid voor deze partij Mike Franco wordt met deze post belast.
Hij vervangt binnenkort huidig Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK).
De post van vicevoorzitter van de Staten is toebedeeld aan PS, die fractielid Jaime Cordoba naar voren zal schuiven.
Cordoba is nu ook al vicevoorzitter van de Staten en blijft deze functie dus vervullen met het aantreden van het transitiekabinet.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Nieuw boetiekhotel in Scharloo

Scharloo is een boetiekhotel rijker. Een groep lokale investeerders heeft het pand naast Villa Maria gekocht. In september moet The Art Hotel Skarlo zijn eerste gasten ontvangen....

ParadiseFM | Parlement laat rapporten Rekenkamer links liggen

De rapporten van de Algemene Rekenkamer worden niet voortvarend door het parlement opgepakt. Van de zeven rapporten die de Algemene Rekenkamer in 2021 heeft uitgebracht, hebben de...

ParadiseFM | Bob Pinedo neemt afscheid als voorzitter Fundashon Prevenshon

Bob Pinedo trekt zich terug als voorzitter van Fundashon Prevenshon. Veertien jaar geleden richtte hij samen met Lionel ‘Paps’ Capriles de stichting op. Nu neemt de directeur...
- Advertentie -
- Advertentie -