29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

Overeenstemming over transitiekabinet

HomeNieuwsOvereenstemming over transitiekabinet

 WILLEMSTAD — De partijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran hebben een akkoord bereikt over een transitiekabinet dat zes maanden aan moet blijven. Uiterlijk vrijdag dienen de namen van de betrokken kandidaat-ministers bij formateur Glenn Camelia te worden ingediend.

De huidige Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK, links) naast zijn opvolger Mike Franco (Pais, rechts).

Het was de bedoeling dat uiterlijk vandaag alle partijvoorzitters het akkoord zouden ondertekenen.
Over de onderhandelingen wordt weinig bekendgemaakt, maar in de afgelopen dagen hebben de partijen veelvuldig in werkgroepen inhoudelijk vergaderd over de verschillende ministeries.
In dit verband was er een overleg met het aftredende demissionaire kabinet, waarin uitgebreid per sector werd stilgestaan bij de stand van zaken van het land Curaçao.
Ook was er een presentatie van alle secretarissen-generaal van de verschillende ministeries, bijgestaan door hun sectordirecteuren, over hun werkzaamheden en wat er op dit moment speelt bij de ministeries.Over potentiële kandidaten voor de ministersposten worden voorlopig geen mededelingen gedaan.
Het is de bedoeling dat de partijen uiterlijk vrijdag de namen van hun kandidaten aan formateur Camelia voordragen, die zorgt voor het verdere screeningsproces.
Afgesproken is dat alleen personen die niet bij de afgelopen verkiezingen op kandidatenlijsten hebben gestaan, minister mogen worden.
In de wandelgangen worden verschillende namen genoemd.

Degene die het meest genoemd wordt is voormalig Aqualectra-directeur en huidig bestuursvoorzitter van verzekeringsmaatschappij Fatum, Steven Martina.
Hij wordt genoemd als mogelijke minister van Economische Ontwikkeling (MEO) voor Pais. Verder worden ook twee leden van het huidige demissionaire kabinet, premier Stanley Betrian en minister van Financiën José Jardim, genoemd.

Over de formatie en voornamelijk de verdeling van portefeuilles werd in de afgelopen dagen veelvuldig gespeculeerd.
Vooral over wie met de energiekolom belast zou worden is veel te doen geweest.
Onder deze energiekolom vallen de energiebedrijven Aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK).
Onder het kabinet-Schotte viel dit onder de verantwoordelijkheid van de premier, hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was dat het onder de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zou vallen.
De partijen die nu om de tafel zitten hebben besloten dat de energiekolom wordt opgesplitst. Aqualectra en Curoil, die worden aangemerkt als bedrijven met acute financiële problemen, zullen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën vallen, terwijl RdK bij de minister van GMN zal worden ondergebracht.

Ook over de post van Statenvoorzitter is inmiddels overeenstemming bereikt.
Deze gaat naar Pais.
Partijvoorzitter en huidig Statenlid voor deze partij Mike Franco wordt met deze post belast.
Hij vervangt binnenkort huidig Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK).
De post van vicevoorzitter van de Staten is toebedeeld aan PS, die fractielid Jaime Cordoba naar voren zal schuiven.
Cordoba is nu ook al vicevoorzitter van de Staten en blijft deze functie dus vervullen met het aantreden van het transitiekabinet.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties