WILLEMSTAD — Na de hevige regenval van het afgelopen weekeinde zijn meerdere panden die op de monumentenlijst staan gedeeltelijk ingestort en verder beschadigd. Dit bevestigt restauratie-architect Michael Newton van het Monumentenfonds.
Van de bewuste panden in de Dwergsteeg en de Consientiesteeg in Otrobanda en aan de Scharlooweg was al bekend dat ze in slechte staat verkeerden.
Dienst Openbare Werken (OW) heeft gisteren in samenwerking met de politie de omgeving van de panden in Otrobanda wegens instortingsgevaar afgezet.Zoals de Amigoe eerder meldde, werd onlangs de ‘Erfgoednota 2012’ door de Monumentenraad opgesteld en aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling (VVRP) gepresenteerd.
In het artikel werd overigens per abuis Michael Newton geciteerd, terwijl de quotes van de Monumentenraad waren.
De nota bevat aanbevelingen voor de aanpassing van het huidige monumentenbeleid en kwam tot stand na overleg van de Monumentenraad met de belangrijkste stakeholders op het gebied van monumentenzorg en de binnenstad.
Dit overleg werd gevoerd naar aanleiding van de verwaarlozing van een groot aantal monumenten in de binnenstad.
De betrokken stakeholders waren:
- Stichting Monumentenfonds Curaçao,
- Stichting Monumentenzorg Curaçao,
- NV Stadsherstel Willemstad,
- Fundashon Pro Monumento (ProMo),
- ROP, de DMO en
- Federashon Otrobanda.
De Monumentenraad heeft eerder benadrukt dat door de plaatsing in december 1997 van Willemstad op de Unesco-Werelderfgoedlijst, de binnenstad wereldwijd bekendheid heeft gekregen als een ‘unieke havenstad in het Caribisch gebied’ en daardoor ook een grote stimulerende werking heeft gehad op de ontwikkeling van het toerisme.
Het verdere verval van de drie monumentale panden voltrekt zich in de aanloop naar de viering van ‘Willemstad, vijftien jaar op de Werelderfgoedlijst’.
Moedwillige verloedering
Een van de aanbevelingen in de Erfgoednota aan de overheid was ‘het harder aanpakken van monumenteneigenaren die, ondanks verschillende brieven van de overheid, hun pand moedwillig laten verloederen’.
Het pand in de Consientiesteeg is volgens Newton in het bezit van de overheid zelf.In de Erfgoednota werd gewezen op de noodzaak om meer fondsen beschikbaar te stellen voor noodherstel.
Dit geld zou vervolgens teruggevorderd dienen te worden bij de eigenaar van het monument.
“Naar ik begrijp, hebben de eigenaren van het pand in de Dwergsteeg en op Scharloo meerdere brieven ontvangen over de slechte staat van hun panden met het verzoek om daar wat aan te doen. De brieven zijn namens de overheid door de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) Planning en Erfgoed verstuurd, maar zoals nu blijkt is daar geen gehoor aan gegeven. Vandaar dat men hoopt dat de overheid het belang inziet van het opvolgen van de aanbevelingen in de Erfgoednota”
, aldus Newton die er tevens op wijst dat er ondanks de toezegging van de overheid vorig jaar, dat er 100.000 gulden beschikbaar zou worden gesteld voor noodherstel, tot op heden niets is ontvangen.