Carlos Calor liet in 2009 het leven bij een verkeersongeluk op Curaçao. Zijn familie is verbijsterd over de vrijspraak die officier van Justitie, mr. Adeline van Waveren, afgelopen week heeft gevraagd van vrachtwagenchauffeur E.N.M. die bij dat ongeluk betrokken was.
Zij ziet geen reden om hem te vervolgen, ondanks de opdracht van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie aan het Openbaar Ministerie (OM) dat toch te doen.
Carlos Calor overleed op 23 januari 2009 bij een inhaalmanoeuvre op de weg van de Mijnbouwmaatschappij. Hij werd van achter aangereden door een zwaar overbeladen truck van het bedrijf Apache. Volgens de politie was het een noodlottig ongeval, waarbij alleen het slachtoffer iets te verwijten viel; hij zou tijdens het ongeluk met zijn mobiele telefoon gebeld hebben.
Deskundigen onderzoek
De zaak kwam in de openbaarheid toen de familie van Calor zelf een deskundige in de arm nam om de omstandigheden waaronder het ongeluk plaatsvond te onderzoeken. Daaruit bleek dat de verklaring van de verdachte en van een getuige niet overeenkwamen met de resultaten van het technisch onderzoek.
Zo bleek dat de truck van E.N.M. 9.000 kilo teveel lading had en niet meer kon stoppen toen Calor voor hem opdoemde om ook in te halen. Beide auto’s reden op dezelfde weghelft, waarbij E.N.M. door zijn snelheid inliep op Calor en deze uiteindelijk links de greppel induwde. Bovendien bleek uit de telefoonrecords van de mobiele provider dat Calor niet gebeld had op het tijdstip van het ongeluk, zoals de verdachte en de getuige na het ongeluk meldden.
De familie werd achterdochtig omdat de politie en het OM al een half uur na het ongeluk verklaarden dat de betrokken vrachtwagen van de verdachte ‘technisch in orde’ was. Onderzoek van de deskundige bracht aan het licht dat de auto was gemodificeerd om een zwaardere lading te kunnen vervoeren. De auto was daar echter nooit op gekeurd en de remmen waren ook niet aangepast.
Vervolging afgedwongen
Met dit onderzoek in de hand werd het OM door het Hof op de vingers getikt en werd alsnog vervolging afgedwongen. Tot verrassing van de familie bleef het OM tijdens de zitting van afgelopen week bij de verklaring van de verdachte en de getuige. Zij ging tijdens de zitting niet in op de specifieke details van het deskundigenonderzoek, die een heel ander licht werpt op het ongeluk.
Bovendien bleek tijdens de zitting dat officier Van Waveren vergeten was de telefoongegevens van Carlos bij het dossier te voegen
De verdachte gaf tijdens de rechtszaak toe stelselmatig zijn vrachtauto te overladen op instructie van zijn werkgever. Hij zei ook dat hij wist dat hij zijn truck op snelheid niet tot stilstand kon krijgen. De rechter vroeg zich openlijk af, waarom de weegbrug van de Mijnmaatschappij geen functie heeft in het kader van de verkeersveiligheid. Zowel de auto van Calor als de auto van E.N.M. waren net gewogen en hadden niet de weg op gemogen.
Rollende bommen
De familie Calor zegt in een reactie niet uit te zijn op een veroordeling van E.N.M.
“De chauffeur heeft zijn verantwoordelijkheid, maar het is nog belangrijker dat de situatie van stelselmatige overbelading stopt”, aldus Charisse Calor, de zus van Carlos. “Dagelijks rijden er zwaar overbeladen trucks, met medeweten van chauffeurs in opdracht van hun bazen, als rollende bommen Willemstad binnen; daar maak ik mij zorgen over.”
De uitspraak is op 29 juni.
Zie Bijlage: