29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 15:20

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGratis voedselpakket in tas van sjieke supermarkt

Gratis voedselpakket in tas van sjieke supermarkt

voedselpakket in sjieke tas

afbeelding van Patricia Cronie
Door  Patricia Cronie
(Foto | Patricia Cronie)

Mensen die te trots zijn om toe te geven dat ze eigenlijk heel hard hulp nodig hebben: dat is iets waar veel hulpinstanties mee te maken hebben op Curaçao. Om die mensen in hun waarde te laten heeft de Voedselbank een speciale werkwijze.

In plaats van dat de cliënten een voedselpakket komen halen, wordt het thuisgebracht. Maandelijks deelt de Voedselbank zo vierhonderd pakketten uit. De maatschappelijk werkers spelen hierbij een behoedzame rol.

De Voedselbank bestaat al meer dan dertig jaar. Sinds een paar maanden is Mylene Testing er de nieuwe voorzitter. Deze zaterdagochtend is ze druk in de weer met dozen uitpakken. Als ze even tijd heeft, legt ze uit dat de schaamtecultuur op Curaçao groot is. “We zijn een trots volk en vanwege die trots heb je heel veel verborgen armoede. Mensen willen liefst niet laten zien wat hun situatie is.

Kwartje

Ik help bijvoorbeeld op vrijdagmiddag een paar uurtjes bij een project voor kinderen“, vertelt Mylene.

We krijgen veel tweedehands kinderkleding om weg te geven. Op het moment dat je het weggeeft, dan willen ze het niet. Als je het verkoopt voor een kwartje per kledingstuk dan is het prima. Dat is hetzelfde sentiment als met het gratis voedselpakket. Je laat het je collega’s niet weten dat je het eigenlijk moeilijk hebt. Maar met dit pakket besparen ze zestig gulden aan boodschappen en dat helpt echt.”

400 pakketten

De vrijwilligers die de pakketten inpakken zien de mensen niet naar wie het toe gaat. Daar zijn de maatschappelijk werkers voor. Elke tweede zaterdagochtend van de maand rijden ze af en aan bij de loods van de Voedselbank. In totaal halen ze vierhonderd pakketten op. Die worden eerst in normale boodschappentassen gestopt, voor ze verspreid worden onder de arme gezinnen.

Hennie Odenaar van stichting Signaal Sosial komt maandelijks honderdvijfendertig pakketten ophalen. Zij bevestigt dat er schrijnende armoede is op Curaçao:

Ik heb het idee dat het de laatste tijd erger wordt. Er is nergens geld voor. Een gezin van een moeder met vijf kinderen heeft geen ijskast. Ze slapen op een matje op de grond. Het is soms veel erger dan iedereen denkt.”

Hennie moest als Nederlandse eerst het vertrouwen winnen van haar cliënten. Ze vertelt dat er een groot verschil is met de Voedselbank in Nederland. “In Nederland komen mensen het ophalen, maar hier willen mensen van elkaar niet weten dat ze een voedselpakket nodig hebben. Ze hebben een ontzettend grote trots en geen vervoer.

Supermarkttas

De kantoren van de Sociale Diensten ontvangen allemaal tien pakketten om uit te delen. De cliënten die ze daar komen ophalen, brengen altijd een tas mee. Het lijkt dan net alsof ze naar de supermarkt zijn geweest.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties