31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

Gratis voedselpakket in tas van sjieke supermarkt

HomeNieuwsGratis voedselpakket in tas van sjieke supermarkt

voedselpakket in sjieke tas

afbeelding van Patricia Cronie
Door  Patricia Cronie
(Foto | Patricia Cronie)

Mensen die te trots zijn om toe te geven dat ze eigenlijk heel hard hulp nodig hebben: dat is iets waar veel hulpinstanties mee te maken hebben op Curaçao. Om die mensen in hun waarde te laten heeft de Voedselbank een speciale werkwijze.

In plaats van dat de cliënten een voedselpakket komen halen, wordt het thuisgebracht. Maandelijks deelt de Voedselbank zo vierhonderd pakketten uit. De maatschappelijk werkers spelen hierbij een behoedzame rol.

De Voedselbank bestaat al meer dan dertig jaar. Sinds een paar maanden is Mylene Testing er de nieuwe voorzitter. Deze zaterdagochtend is ze druk in de weer met dozen uitpakken. Als ze even tijd heeft, legt ze uit dat de schaamtecultuur op Curaçao groot is. “We zijn een trots volk en vanwege die trots heb je heel veel verborgen armoede. Mensen willen liefst niet laten zien wat hun situatie is.

Kwartje

Ik help bijvoorbeeld op vrijdagmiddag een paar uurtjes bij een project voor kinderen“, vertelt Mylene.

We krijgen veel tweedehands kinderkleding om weg te geven. Op het moment dat je het weggeeft, dan willen ze het niet. Als je het verkoopt voor een kwartje per kledingstuk dan is het prima. Dat is hetzelfde sentiment als met het gratis voedselpakket. Je laat het je collega’s niet weten dat je het eigenlijk moeilijk hebt. Maar met dit pakket besparen ze zestig gulden aan boodschappen en dat helpt echt.”

400 pakketten

De vrijwilligers die de pakketten inpakken zien de mensen niet naar wie het toe gaat. Daar zijn de maatschappelijk werkers voor. Elke tweede zaterdagochtend van de maand rijden ze af en aan bij de loods van de Voedselbank. In totaal halen ze vierhonderd pakketten op. Die worden eerst in normale boodschappentassen gestopt, voor ze verspreid worden onder de arme gezinnen.

Hennie Odenaar van stichting Signaal Sosial komt maandelijks honderdvijfendertig pakketten ophalen. Zij bevestigt dat er schrijnende armoede is op Curaçao:

Ik heb het idee dat het de laatste tijd erger wordt. Er is nergens geld voor. Een gezin van een moeder met vijf kinderen heeft geen ijskast. Ze slapen op een matje op de grond. Het is soms veel erger dan iedereen denkt.”

Hennie moest als Nederlandse eerst het vertrouwen winnen van haar cliënten. Ze vertelt dat er een groot verschil is met de Voedselbank in Nederland. “In Nederland komen mensen het ophalen, maar hier willen mensen van elkaar niet weten dat ze een voedselpakket nodig hebben. Ze hebben een ontzettend grote trots en geen vervoer.

Supermarkttas

De kantoren van de Sociale Diensten ontvangen allemaal tien pakketten om uit te delen. De cliënten die ze daar komen ophalen, brengen altijd een tas mee. Het lijkt dan net alsof ze naar de supermarkt zijn geweest.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties