26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 07:53

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Orco Bank: Niet betrokken bij transacties

Amigoe | Orco Bank: Niet betrokken bij transacties

orco-bankWILLEMSTAD — Volgens de directie van de Orco Bank is de bank niet betrokken geweest bij een transactie tussen SNS Property Finance en de familie Guis, aandeelhouder van de Orco Bank. Dat meldt zij in een persbericht.

De directie, bestaande uit Kenneth Canword, Milouzka Sprock en Margaret Boskaljon-Römer, wil hiermee reageren op eerdere berichten in de media over het fraude-onderzoek naar SNS Property Finance, de vastgoedtak van SNS Reaal, waarbij de link tussen hoofdverdachte Buck Groenhof en de Orco Bank wordt beschreven.

Groenhof zou meer verdachte transacties hebben uitgevoerd via ‘het Antilliaanse bankwezen’. Maar de Orco Bank zegt ‘niet op de hoogte te zijn dat zulke transacties via Orco Bank plaatsgevonden hebben’.

Ook zou Groenhof jarenlang adviseur zijn geweest bij de Orco Bank.

De bank bevestigt dit, maar meldt dat sinds februari alle diensten van Groenhof zijn ‘opgeschort’. SNS Reaal werd op 1 februari genationaliseerd, nadat de verliezen bij de vastgoedtak te hoog waren opgelopen.

Inval
Gisteren werd bij de Orco Bank een inval gedaan in het kader van deze zaak, op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie.
Hiervoor was een rechtshulpverzoek ingediend.

Een lokale rechter-commissaris, samen met een lokale griffier en een officier van justitie hebben de huiszoeking gedaan. De bank heeft alle medewerking verleend, zo meldt de directie.

Ook bij enkele andere bedrijven en instellingen op Curaçao, zoals de Kamer van Koophandel, zijn huiszoekingen gedaan. Er zijn documenten in beslag genomen en verschillende getuigen gehoord, maar er is niemand gearresteerd, zo meldt het Nederlands Openbaar Ministerie en ook Norman Serphos van het Openbaar Ministerie op Curaçao.

Zaragoza
Groenhof zou drie jaar geleden de helft van een door SNS gefinancierd winkelcentrum in Spanje hebben overgedragen aan de familie Guis.
Bepaalde bronnen spreken daarbij over een bedrag van één euro.
De Orco Bank verklaart:

“Wij hebben ook opgemerkt dat de media verwezen hebben naar een transactie tussen SNS Property Finance en de familie Guis, die de aankoop van 48 procent van de aandelen betrof in een houdstermaatschappij die eigenaar is van het grote winkelcentrum Plaza Imperial in Zaragoza, Spanje. De familie Guis heeft bevestigd dat de transactie inderdaad heeft plaatsgevonden, op uitdrukkelijk verzoek van SNS Property Finance, en dat de transactie de vereiste goedkeuring droeg van de lichamen van SNS Property Finance, verantwoordelijk voor de noodzakelijke goedkeuringen. Het is zo dat de familie Guis reeds een bankrelatie had met de SNS Group voor financiering binnen Europa, voordat de heer Groenhof bij SNS Property Finance aangetrokken werd. Wij herhalen nogmaals dat de Orco Bank niet bij deze transactie betrokken is geweest en dat wij niet op de hoogte zijn van de details van de transactie, behalve van voornoemde bevestiging die van de familie Guis is ontvangen”

, aldus de directie. Groenhof, die sinds 12 februari in voorarrest zat, werd afgelopen vrijdag vrijgelaten uit hechtenis in afwachting van zijn rechtszaak.
Volgens de Orco Bank verstrekte hij hun zeven jaar geleden adviezen over een bepaald bankconcept:

“De laatste twee jaar bezocht de heer Groenhof wanneer hij op het eiland was de Orco Bank, ofwel om nieuwe ontwikkelingen te bespreken ofwel als vervolg op het ingevoerde ‘preferred banking’-concept.”

Volgens diverse media is gisteren niet alleen bij de Orco Bank en de Kamer van Koophandel, maar ook bij bank- en trustbedrijf United Trust huiszoeking gedaan.

Directeur Gregory Elias was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties