27.3 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 17:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Rapport LEBZ van invloed op zaak Oomen

de_rechterWILLEMSTAD — Waar het Openbaar Ministerie (OM) in de eerste rechtzaak nog acht jaar cel eiste, was bij de behandeling van het hoger beroep tegen Marco Oomen (52) de eis naar drie maanden teruggebracht.
Het rapport van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) in Nederland heeft daar waarschijnlijk een grote rol in gespeeld.

Oomen wordt beschuldigd van seksueel misbruik van zijn pleegdochter. Zij en haar broertje kwamen een paar jaar geleden uit Suriname naar Curaçao bij Oomen en zijn negen jaar oudere vrouw Dydinska in huis.
Het meisje was toen negen jaar. Vanaf het begin heeft zij zich verzet tegen haar verblijf, zo stelde de verdediging van Oomen al eerder.
Dat heeft volgens hen onder meer geresulteerd in verklaringen over seksueel misbruik, terwijl die niet waar zouden zijn.

Oomen heeft 14 maanden vast gezeten, tot enkele maanden geleden zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven, mede wegens gezondheidsredenen.
Zijn vrouw was al langer op vrije voeten, ook zij is vanwege haar gezondheid niet detentiegeschikt.

Afgelopen week werd het hoger beroep behandeld en werd dus drie maanden cel geëist tegen Oomen.
Tijdens de behandeling is ook het rapport van de LEBZ meegenomen die het dossier heeft geanalyseerd.
In deze analyse stellen de experts dat het in de verklaring(en) van het meisje schort aan volledigheid, accuraatheid en consistentie.
Ook in de verklaringen van de andere ‘spelers’ in dit dossier schort het aan van alles.

“Met andere woorden: het rapport van het LEBZ onderschrijft andermaal de stelling van de verdediging dat het dossier aan alle kanten rammelt”

- Advertentie -

, aldus de raadslieden Eric Bokkes en Alicia Blonk.

Er kan onvoldoende overtuiging zijn voor een veroordeling.

“De conclusie mag dan ook getrokken worden dat, als het LEBZ tevoren zou zijn ingeschakeld (zoals in Nederland gebruikelijk bij dit soort zaken), de beide verdachten hoogstwaarschijnlijk niet eens zouden zijn aangehouden.”

Bokkes hoopt dat (mede) als gevolg van deze zaak het OM inziet dat het de hoogste tijd wordt voor een gedegen protocol in dit soort zedenzaken.
LEBZ is speciaal opgericht om bepaalde aangiften in zedenzaken op waarheid te beoordelen, vóórdat tot aanhouding wordt overgegaan.
Het LEBZ was op Curaçao nog niet eerder ingeschakeld.

Vonnis op 16 april  

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Waarom eisen we 3 maanden tegen een onschuldige? Het LEBZ lijkt zelf betrokken te zijn in het Nederlandse pedo-netwerk, en zou zelf onderzocht moeten worden. Het is altijd de basis-strategie van het politieke pedo-netwerk, om iedereen chanteerbaar te hebben en alle misdaad af te dekken voor elkaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....

DolfijnFM | Èxtra maakt zich boos om straatvuil nu cruiseschepen weer naar Curaçao komen

De Èxtra maakt zich boos over afval op straat. Niet alleen zwerfvuil, maar ook opzettelijk gestort vuil, alsof heel Curaçao een landfill is. De fotografen van de...
- Advertentie -