28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 05:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Opzegrecht consensus Rijkswetten ter discussie

Consensusrijkswetten: Opzegrecht Consensusrijkswetten ter discussie Nederland niet open voor alle standpunten
Consensusrijkswetten: Opzegrecht Consensusrijkswetten ter discussie Nederland niet open voor alle standpunten

Van een onzer verslaggevers Willemstad – Nederland, bij monde van minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk, staat niet open voor alle varianten op het al dan niet toekennen van het eenzijdig opzegrecht in de consensus Rijkswetten.

Dit heeft Plasterk in een kamerbrief bekendgemaakt waarin hij zijn visie geeft op de uitkomsten van de conferentie.

De Arubaanse delegatie heeft bij dit onderwerp te kennen gegeven zich voor wat betreft het opzegrecht aan te sluiten bij de opstelling van Curaçao en Sint Maarten. Plasterk legt uit:

,,Tijdens de Koninkrijksconferentie op Aruba is onlangs stilgestaan bij het belang dat Curaçao en Sint Maarten hechten aan het opnemen van het eenzijdig opzegrecht in de consensus Rijkswetten. Dit zal worden meegenomen in de evaluatie van de Rijkswetten die in 2015 zal plaatsvinden. Daarbij heb ik wel aangetekend dat niet alle varianten open staan. Er is een samenhang tussen hetgeen is geregeld in de Rijkswetten en de samenwerkingsrelatie tussen Nederland en de landen op deze thema’s.”

- Advertentie -

Alleen Curaçao heeft overigens knelpunten ingebracht ten aanzien van interpretatieverschillen van onder anderen bepalingen in het Statuut, te weten het ontbreken van een individueel opzegrecht ter beëindiging van de consensusrijkswetten, en de evaluatie en onderhandeling van Curaçao en Sint Maarten over de Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Over dit laatste punt is uiteindelijk niet meer gesproken in de Koninkrijksconferentie omdat geconstateerd is dat het feitelijk een geschil is tussen twee landen en geen knelpunt van het Koninkrijk.

Waar het gaat om de consensusrijkswetten met betrekking tot justitie is afgesproken dat voor het Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO) in juni een evaluatieopdracht gemaakt is voor de justitiële rijkswetten. Deze evaluatieopdracht wordt voorbereid door een werkgroep waarin alle landen zitting hebben.

,,Deze evaluatieopdracht zal vervolgens na vaststelling in de Rijksministerraad aan het parlement worden aangeboden. Daarnaast heeft de Rijksministerraad de Raad van State van het Koninkrijk om een voorlichting gevraagd over de evaluatie justitiële Rijkswetten”, zo licht Plasterk de Tweede Kamer in.

Het gaat hier om de evaluatie van de Rijkswetten Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Openbaar Ministerie, politie en Raad voor de Rechtshandhaving.

Aruba niet mee in Rijkswetten

- Advertisement -

Plasterk concludeert uit de laatste conferentie dat Aruba geen belangstelling meer heeft voor het mogelijk participeren in de consensusrijkswetten. Op dit moment is Aruba uitsluitend aangesloten bij de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie. ,

,Aruba heeft zich niet meer uitgelaten over de wenselijkheid aan te sluiten bij andere consensusrijkswetten. Eerder heeft mijn voorganger mevrouw Spies, naar aanleiding van een toezegging van toenmalig staatssecretaris Bijleveld om de Eerste Kamer te informeren over het onderzoek dat Aruba doet naar de wenselijkheid van aansluiting bij diverse consensusrijkswetten in het kader van de nieuwe staatkundige structuur van het Koninkrijk, de Eerste Kamer bericht dat Aruba hoopt door deelname aan de werkgroepen die voortvloeien uit de Koninkrijksconferentie, beter zicht te krijgen op de praktische uitwerking van de consensusrijkswetten en op basis daarvan een mening te vormen over aansluiting.

Ik concludeer derhalve dat Aruba hierin geen aanleiding heeft gevonden de aansluiting uit te breiden naar andere rijkswetten”, zo schrijft hij naar het parlement.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -