27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Optimisme en hoop

Na een 7,5 uur durende Koninkrijksconferentie werd de Slotverklaring getekend. FOTO SUZANNE KOELEGA
Na een 7,5 uur durende Koninkrijksconferentie werd de Slotverklaring getekend. FOTO SUZANNE KOELEGA

Oranjestad – ,,Tien jaar geleden maakte ik me zorgen over de toekomst van ons Koninkrijk. De agenda van vandaag stemt me optimistisch en hoopvol.” Zo gaf de Arubaanse premier Mike Eman, die gisteren als gastheer fungeerde tijdens de Koninkrijksconferentie 2014, te kennen.

Hij opende de conferentie met een terugblik:

,,De afgelopen eeuw hebben we vaker tegenover elkaar gestaan dan naast elkaar.
Het Statuut bleek geen gezamenlijk gebeuren.
Nog zijn er geen gezamenlijke instituten, organen of ambtenaren.
Een visie op het Koninkrijk en een perspectief voor de toekomst ontbreken. Er is wederzijds wantrouwen en groeiende frustratie.
We zouden samen op zoek moeten gaan naar nieuwe kansen, een strategisch partnerschap.
We moeten ons realiseren dat er meer is dat ons bindt dan dat ons scheidt.”

Op dat moment in zijn voordracht drong het tot de aanwezigen door dat Eman zichzelf citeerde uit een toespraak die hij in 2011 had gehouden.

,,Sindsdien is er veel gebeurd. We praten vandaag over samenwerking op economisch gebied, over cohesie en uitbouwen van kansen en mogelijkheden.”

De premier betoogde dat er zeker vorderingen zijn gemaakt, al lijkt het soms of steeds dezelfde moeilijke onderwerpen de ontmoetingen domineren.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die Nederland vertegenwoordigde, benadrukte dat de landen van het Koninkrijk bij elkaar horen, ‘al zou geen mens dat op deze manier bedenken’.

,,De evolutie van de wereldgeschiedenis heeft ons hier gebracht. Wij moeten het weer een stukje verder brengen.”

- Advertentie -

De leider van de Arubaanse delegatie voor de Koninkrijksconferentie, Juan David Yrausquin, minister van Financiën en Overheidsorganisatie, misschien wel de man met de zwaarste taak in de zaal, straalde zelfvertrouwen uit in zijn openingstoespraak.

,,Met genoegen kan ik u vertellen dat Aruba alweer een crisis aan het overwinnen is.
We staan weer op een kruispunt en moeten onszelf opnieuw uitvinden.
Na de crisis van 1986 werd Aruba enkele jaren geleden getroffen door een dubbele crisis. De raffinaderij sloot opnieuw, midden in de wereldwijde economische crisis.
Weer was het onze daadkracht waardoor we nu langzaam maar zeker uit het dal klimmen.”

Yrausquin twijfelt geen moment aan de slagingskans van de ambitieuze regeringsplannen.

,,Komt Aruba deze crisis te boven?
Het antwoord kan alleen maar ‘ja’ zijn, want dat is onze taak, onze verantwoordelijkheid.
Wij zijn aan de toekomstige generaties verplicht de uitdagingen te overwinnen.”

Wel benadrukte de minister dat Aruba de betrokkenheid van en samenwerking met de overige partners in het Koninkrijk nodig heeft.

,,We vragen hun respect voor de verschillen tussen ons en begrip voor de uitdagingen waar eenieder van ons voor staat. Dan kunnen we met elkaar een stevig fundament bouwen voor een nieuwe economie, waar we allemaal van profiteren.”

Naschrift:

- Advertisement -

Positieve deelname Asjes geprezen

De positieve deelname van Asjes tijdens de Koninkrijksconferentie werd gisteren door zowel Eman als de voorzitter van de Arubaanse delegatie en tevens minister van Financiën, Juan- David Yrausquin, bijzonder geprezen.

,,Ik heb andere momenten meegemaakt tijdens de eerdere Koninkrijksconferentie.
Dat was een totaal andere sfeer waarin hevig werd gediscussieerd. De positieve houding die u toont ten aanzien van het Koninkrijk is zeker een verademing. Daar wil ik u persoonlijk voor bedanken”, aldus Eman tegen Asjes.

En Yrausquin: ,,We zijn dankbaar voor de positieve houding. Zo’n positieve samenwerking is niet vanzelfsprekend; het is niet altijd zo geweest.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -