27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Nog geen plannen voor een tramlijn

Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst. Rond 1880 was er ook een lijn die passagiers door de binnenstad vervoerde. FOTO GEHEUGEN VAN NEDERLAND
Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst. Rond 1880 was er ook een lijn die passagiers door de binnenstad vervoerde. FOTO GEHEUGEN VAN NEDERLAND

Willemstad – ,,Er zijn vooralsnog geen plannen voor een tram”, zo laat minister Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Earl Balborda weten in reactie op uitspraken van voorzitter Brad Read van het bedrijf Modern Street Railways, dat verantwoordelijk is voor de tram op Aruba.

Advertentie

- Advertentie -

De voorzitter liet tijdens een speech weten dat ook Curaçao interesse had getoond in een soortgelijke tram als op Aruba.
Deze uitspraken deed Read tijdens de uitreiking van de Diamond Award van de American Council of Engineering Companies (ACEC).
De Arubaanse tram viel hier in de prijzen wegens een vernieuwend brandstofsysteem. Volgens Read heeft zowel Curaçao als Tasmanië interesse getoond in de tram.
Details over een eventuele aanleg of aanschaf moesten volgens hem nog worden besproken.
Er wordt al langer gesproken over een tramlijn op Curaçao.
Zo richtten Dolfijn FM-dj’s Egon Sybrandy en Jochem Smid de Facebookpagina ‘Curaçaose Tram Maatschappij (CTM)’ op, om een tramlijn naar Curaçao te halen.

Paardentram voor het Penha-gebouw, waar op de bovenverdieping sociëteit "de Gezelligheid" is gevestigd (met dank aan het Tropenmuseum)
Paardentram voor het Penha-gebouw, waar op de bovenverdieping sociëteit “de Gezelligheid” is gevestigd (met dank aan het Tropenmuseum)

De maatschappij is bedacht door Smid en Sybrandy:

,,Eerst omdat we jaloers waren op Aruba, later omdat we al grappend steeds meer het gevoel kregen dat een tram op Curaçao eigenlijk best een goed idee is.
Na wat proefballonnetjes opgelaten te hebben op de radio en op Facebook kwamen er zo veel enthousiaste reacties binnen dat we besloten hebben om het wat serieuzer aan te pakken”

, aldus het tweetal via hun speciaal daarvoor opgerichte pagina.
Het idee is volgens hen simpel: een tramlijn van Piscadera tot en met Sea Aquarium Beach.

,,Zo’n leuke open San Fransiscotram, zo eentje als ze ook op Aruba hebben. Dat is het idee.”

Toch zijn er wat drempels op hun pad want, zo geven ze zelf toe, hoe moet het op de openbare weg, wat gebeurt er met de werkgelegenheid en wat gebeurt er met de verkeersregels?

,,Daarom gaan we nu onderzoeken of het kan. Of het haalbaar is.
Alle hulp is welkom, kritiek ook, samen moeten we uitzoeken of Curaçao een nieuwe, voornamelijk toeristische tramroute kan krijgen”, aldus de Dolfijn FM-dj’s.

- Advertisement -

Gesproken met Verkeersminister Balborda over het voorstel van de dj’s is er nog niet. Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst.
Rond 1880 stak een groep van 22 investeerders de koppen bij elkaar en richtten de Curaçaose Tramweg Maatschappij op.
Zij stelden voor om een tramlijn aan te leggen die de haven, werven en bunkerinstallaties met Pietermaai en Scharloo zou verbinden en deze werd daadwerkelijk aangelegd.
Later kwam daar ook nog de tramlijn door Punda en Otrobanda bij.
Op 1 november 1920 werd de zaak opgeheven.
Ruim 35 jaar na de eerste rit met een paardentram.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -