25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Nog geen plannen voor een tramlijn

Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst. Rond 1880 was er ook een lijn die passagiers door de binnenstad vervoerde. FOTO GEHEUGEN VAN NEDERLAND
Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst. Rond 1880 was er ook een lijn die passagiers door de binnenstad vervoerde. FOTO GEHEUGEN VAN NEDERLAND

Willemstad – ,,Er zijn vooralsnog geen plannen voor een tram”, zo laat minister Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Earl Balborda weten in reactie op uitspraken van voorzitter Brad Read van het bedrijf Modern Street Railways, dat verantwoordelijk is voor de tram op Aruba.

Advertentie

De voorzitter liet tijdens een speech weten dat ook Curaçao interesse had getoond in een soortgelijke tram als op Aruba.
Deze uitspraken deed Read tijdens de uitreiking van de Diamond Award van de American Council of Engineering Companies (ACEC).
De Arubaanse tram viel hier in de prijzen wegens een vernieuwend brandstofsysteem. Volgens Read heeft zowel Curaçao als Tasmanië interesse getoond in de tram.
Details over een eventuele aanleg of aanschaf moesten volgens hem nog worden besproken.
Er wordt al langer gesproken over een tramlijn op Curaçao.
Zo richtten Dolfijn FM-dj’s Egon Sybrandy en Jochem Smid de Facebookpagina ‘Curaçaose Tram Maatschappij (CTM)’ op, om een tramlijn naar Curaçao te halen.

Paardentram voor het Penha-gebouw, waar op de bovenverdieping sociëteit "de Gezelligheid" is gevestigd (met dank aan het Tropenmuseum)
Paardentram voor het Penha-gebouw, waar op de bovenverdieping sociëteit “de Gezelligheid” is gevestigd (met dank aan het Tropenmuseum)

De maatschappij is bedacht door Smid en Sybrandy:

,,Eerst omdat we jaloers waren op Aruba, later omdat we al grappend steeds meer het gevoel kregen dat een tram op Curaçao eigenlijk best een goed idee is.
Na wat proefballonnetjes opgelaten te hebben op de radio en op Facebook kwamen er zo veel enthousiaste reacties binnen dat we besloten hebben om het wat serieuzer aan te pakken”

, aldus het tweetal via hun speciaal daarvoor opgerichte pagina.
Het idee is volgens hen simpel: een tramlijn van Piscadera tot en met Sea Aquarium Beach.

,,Zo’n leuke open San Fransiscotram, zo eentje als ze ook op Aruba hebben. Dat is het idee.”

Toch zijn er wat drempels op hun pad want, zo geven ze zelf toe, hoe moet het op de openbare weg, wat gebeurt er met de werkgelegenheid en wat gebeurt er met de verkeersregels?

,,Daarom gaan we nu onderzoeken of het kan. Of het haalbaar is.
Alle hulp is welkom, kritiek ook, samen moeten we uitzoeken of Curaçao een nieuwe, voornamelijk toeristische tramroute kan krijgen”, aldus de Dolfijn FM-dj’s.

Gesproken met Verkeersminister Balborda over het voorstel van de dj’s is er nog niet. Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst.
Rond 1880 stak een groep van 22 investeerders de koppen bij elkaar en richtten de Curaçaose Tramweg Maatschappij op.
Zij stelden voor om een tramlijn aan te leggen die de haven, werven en bunkerinstallaties met Pietermaai en Scharloo zou verbinden en deze werd daadwerkelijk aangelegd.
Later kwam daar ook nog de tramlijn door Punda en Otrobanda bij.
Op 1 november 1920 werd de zaak opgeheven.
Ruim 35 jaar na de eerste rit met een paardentram.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -