30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Nog geen plannen voor een tramlijn

HomeMediaNog geen plannen voor een tramlijn
Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst. Rond 1880 was er ook een lijn die passagiers door de binnenstad vervoerde. FOTO GEHEUGEN VAN NEDERLAND
Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst. Rond 1880 was er ook een lijn die passagiers door de binnenstad vervoerde. FOTO GEHEUGEN VAN NEDERLAND

Willemstad – ,,Er zijn vooralsnog geen plannen voor een tram”, zo laat minister Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Earl Balborda weten in reactie op uitspraken van voorzitter Brad Read van het bedrijf Modern Street Railways, dat verantwoordelijk is voor de tram op Aruba.

Advertentie

De voorzitter liet tijdens een speech weten dat ook Curaçao interesse had getoond in een soortgelijke tram als op Aruba.
Deze uitspraken deed Read tijdens de uitreiking van de Diamond Award van de American Council of Engineering Companies (ACEC).
De Arubaanse tram viel hier in de prijzen wegens een vernieuwend brandstofsysteem. Volgens Read heeft zowel Curaçao als Tasmanië interesse getoond in de tram.
Details over een eventuele aanleg of aanschaf moesten volgens hem nog worden besproken.
Er wordt al langer gesproken over een tramlijn op Curaçao.
Zo richtten Dolfijn FM-dj’s Egon Sybrandy en Jochem Smid de Facebookpagina ‘Curaçaose Tram Maatschappij (CTM)’ op, om een tramlijn naar Curaçao te halen.

Paardentram voor het Penha-gebouw, waar op de bovenverdieping sociëteit "de Gezelligheid" is gevestigd (met dank aan het Tropenmuseum)
Paardentram voor het Penha-gebouw, waar op de bovenverdieping sociëteit “de Gezelligheid” is gevestigd (met dank aan het Tropenmuseum)

De maatschappij is bedacht door Smid en Sybrandy:

,,Eerst omdat we jaloers waren op Aruba, later omdat we al grappend steeds meer het gevoel kregen dat een tram op Curaçao eigenlijk best een goed idee is.
Na wat proefballonnetjes opgelaten te hebben op de radio en op Facebook kwamen er zo veel enthousiaste reacties binnen dat we besloten hebben om het wat serieuzer aan te pakken”

, aldus het tweetal via hun speciaal daarvoor opgerichte pagina.
Het idee is volgens hen simpel: een tramlijn van Piscadera tot en met Sea Aquarium Beach.

,,Zo’n leuke open San Fransiscotram, zo eentje als ze ook op Aruba hebben. Dat is het idee.”

Toch zijn er wat drempels op hun pad want, zo geven ze zelf toe, hoe moet het op de openbare weg, wat gebeurt er met de werkgelegenheid en wat gebeurt er met de verkeersregels?

,,Daarom gaan we nu onderzoeken of het kan. Of het haalbaar is.
Alle hulp is welkom, kritiek ook, samen moeten we uitzoeken of Curaçao een nieuwe, voornamelijk toeristische tramroute kan krijgen”, aldus de Dolfijn FM-dj’s.

Gesproken met Verkeersminister Balborda over het voorstel van de dj’s is er nog niet. Mocht er een tramlijn komen op Curaçao, dan is dat niet voor het eerst.
Rond 1880 stak een groep van 22 investeerders de koppen bij elkaar en richtten de Curaçaose Tramweg Maatschappij op.
Zij stelden voor om een tramlijn aan te leggen die de haven, werven en bunkerinstallaties met Pietermaai en Scharloo zou verbinden en deze werd daadwerkelijk aangelegd.
Later kwam daar ook nog de tramlijn door Punda en Otrobanda bij.
Op 1 november 1920 werd de zaak opgeheven.
Ruim 35 jaar na de eerste rit met een paardentram.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties