
“niet gescreend door AIVD”
WILLEMSTAD — Een visitekaartje, twee personeelsbladen en een mail van de Haagsche Hogeschool waren gisteren niet voldoende om de oppositie in de Staten te overtuigen van het feit dat gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) niet over haar cv heeft gelogen. De oppositiefracties dienden een motie van afkeuring in tegen Wiels, maar deze werd met een Statenmeerderheid van de coalitiefracties met elf stemmen tegen en acht vóór weggestemd.
Advertentie
De geloofwaardigheid van het cv, maar ook het door Wiels gevoerde beleid bij het Curaçao Huis stonden gisteren ter discussie. Er zijn in de afgelopen maanden vraagtekens gerezen over haar studie, haar baan bij ABN Amro en de manier waarop zij mensen in dienst heeft genomen. Premier Ivar Asjes (PS) hekelde de discussie die in de afgelopen periode is gevoerd, en constateerde dat je iemand niet zonder bewijzen ergens van kunt beschuldigen. De bewijslast ligt niet bij de regering, aldus de premier gisteren. Hij constateerde dat aan het eind van de vergadering geen enkel bewijs op tafel was gekomen, waaruit zou blijken dat Wiels gelogen heeft.
Om aan te tonen dat Wiels niet heeft gelogen over haar baan als Hoofd Operational Support bij ABN Amro toonde Asjes een visitekaartje waarop dit stond afgedrukt. Ook haalde hij publicaties in twee personeelsbladen van de bankinstelling uit 2008 aan, waar zij als Hoofd Operational Support werd gepresenteerd. Over haar studie, geeft zij aan aan de Haagsche Hogeschool te studeren, maar in de media werd gemeld dat haar studie in 2012 was beëindigd vanwege onvoldoende resultaten. De premier citeerde gisteren uit een mail van maart dit jaar aan Wiels, waarin de opleiding het schrijven begint met ‘Beste student’ en haar vraagt om een aantal modules te evalueren. Dit is volgens Asjes het bewijs dat zij in 2013 nog steeds aan de Hogeschool studeerde.
De bewijzen van Asjes werden door de oppositie weggehoond. Zo verklaarde onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang dat Wiels geen enkel bewijs heeft kunnen presenteren dat zij daadwerkelijk in de functie bij ABN Amro heeft gewerkt. Zij omschreef wat de Staten werd voorgelegd als ‘een sprookje’. Zij drong aan op een benoemingsbesluit, maar de premier benadrukte telkenmale dat de bewijslast niet bij de regering ligt. Ook lachwekkend vond Leeflang het dat Asjes refereerde aan de ‘Beste student’-mail. Volgens haar is dit een standaardzin die in soortgelijke correspondentie wordt gebruikt.
AIVD
Ook voor de stelling van de oppositiefracties dat Wiels tegen bestaande regels in personeel bij het Curaçao Huis had aangenomen, had de premier een verklaring. Hij wees erop dat sinds december vorig jaar een brief van de toenmalige gevolmachtigde minister Sheldry Osepa (MFK) op tafel lag voor de invulling van een een aantal kritische functies. Maar hiermee is ook niets gebeurd.
Sinds haar aantreden op 10 juni dit jaar heeft Wiels volgens Asjes al drie brieven naar de regering in Willemstad gestuurd met het verzoek om de functies in te vullen. Maar een antwoord bleef uit, aldus Asjes.
Hij stelde dat het overheidsapparaat had gefaald door niet tijdig op de brieven uit Den Haag te reageren en dat de respectievelijke adviezen te lang op zich hebben laten wachten.
Een ander heikel punt waar veel over te doen is geweest in de afgelopen dagen was de uitspraak van Wiels dat zij voor haar benoeming als gevolmachtigde minister door de Nederlandse AIVD was gescreend.
Dit werd later door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer tegengesproken. Volgens Asjes klopt het verhaal van Plasterk, maar niet helemaal.
Volgens Asjes moest Wiels voor haar aantreden conform de landsverordening Integriteit kandidaat-ministers gescreend worden. Maar dit kon niet door de Curaçaose VDC worden gedaan, omdat Wiels in Nederland woonachtig was. Daarom verzocht de VDC haar Nederlandse collega’s van de AIVD om in haar dossiers na te gaan of zij enige informatie hadden over Wiels. Dit bleek niet zo te zijn. Maar volgens Asjes wordt dit niet onder screening verstaan.
De oppositie was niet onder de indruk van de verklaringen van Asjes.
MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas omschreef de premier als de beste advocaat op het eiland.
“Beter dan Marije Vaders en Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Hij weet iedereen vrij te pleiten.”
Maar Pisas gaf ook toe dat Asjes hem niet had weten te overtuigen.
“Als ik het zou zijn en er zouden vraagtekens zijn over mijn cv, dan had ik mijn diploma’s naar alles en iedereen gestuurd. Wij krijgen nu niets te zien en dat vind ik kwalijk.”
‘Niet blij’
De Pais-fractie, die gisteren veelvuldig onder vuur lag van de oppositiefracties, stelde niet blij te zijn, maar niets fouts te hebben kunnen constateren in het verweer van Wiels, aldus fractievoorzitter Alex Rosaria. Hij verklaarde verder onder vier ogen met Plasterk te hebben gesproken over Wiels.
“Deze zou hem hebben verzekerd dat de zaak van de Curaçaose gevolmachtigde minister helemaal niet in het Nederlandse kabinet zou spelen, maar slechts bij enkele leden van de Tweede Kamer.”
Hij reageerde hiermee op verklaringen van Jacinta Scoop-Constancia (MFK), die verklaarde dat Nederlandse ministers in de Rijksministerraad Wiels niet zouden vertrouwen en dat zij daarom spiekbriefjes onder de tafel zouden doorsturen.
Bij de behandeling van de motie herhaalde Leeflang dat de personen die voor de motie zouden stemmen geen shouru (schooiers) zouden zijn en ze vroeg zich wederom af hoe schooiervrij de regering en coalitie nu wel zouden zijn.
Asjes had voor de behandeling al aangegeven dat de regering deze zaak als gesloten beschouwt.
De journalist die de hele kwestie rondom Wiels aan het licht heeft gebracht, Dick Drayer, kreeg er gisteren van langs van Asjes tijdens de openbare vergadering.
Hij noemde hem een ‘leugenaar’, periodista biradó (draaiende journalist) en stelde dat ‘vaderlandslievende Curaçaose journalisten’ niets met Drayer te maken wilden hebben, omdat zij inzagen dat deze ‘Europese Nederlander’ zich alleen maar door ‘insinuaties, roddels en leugens’ zou laten leiden.
PS-Statenlid en waarnemend Statenvoorzitter Jaime Cordoba (PS) voegde hier nog aan toe dat Drayer een mislukt journalist was.
In een reactie stelt Drayer te betreuren dat hij moet constateren dat de boodschapper gisteren werd aangepakt, maar niet zijn boodschap.
“Ik heb een paar feiten boven tafel gekregen en die zijn gisteren niet weerlegd. Wat de regering hier tegenover heeft geplaatst, vind ik heel erg magertjes. Die informatie heb ik ook. En dat was voor mij aanleiding om vragen te gaan stellen. Ik heb hoor- en wederhoor toegepast en mijn feiten gepubliceerd. Waarheidsbevinding stond gisteren niet centraal”,
constateert Drayer.
“Dit was een politiek debat om de regering overeind te houden.” De kritiek van Asjes, dat Drayer gelogen zou hebben door te stellen dat hij alle informatie over de zaak naar alle Statenleden zou hebben gestuurd, legt hij naast zich neer. “Alle Statenleden die de informatie wilden hebben, hebben het van mij gekregen”, merkt hij op.
Advertentie
Bron: Amigoe
Bronnen
- Officiële website Kabinet van Gevolmachtigde Minister van Curaçao – Wie is
- De officiële CV (Curriculum Vitae, red) van Marvelyne Wiels leest u hier.
- Nieuws360: Angstcultuur op Curaçaohuis sinds komst Wiels
- Caribisch Netwerk/NTR: Marvelyne Wiels laat sollicitatieprocedures links liggen
- Novum: Vriendjespolitiek in Curaçaohuis
- Volkskrant: Curaçaose minister ontkent vriendjespolitiek
- Caribisch Netwerk/NTR: Problemen met cv en masters Marvelyne Wiels
- Versgeperst: Leeflang bevraagt Asjes over Marvelyne Wiels
- Versgeperst: Problemen met cv en master Marvelyne Wiels (met reacties)
- NRC: Sterke twijfels over cv gevolmachtigde minister van Curaçao
- NOS: Twijfel over CV Rijksminister Wiels
- Nieuws360: Youtube video persconferentie “Konferensia di prensa minister Marvelyne Wiels (1)”
- Nieuws360: Youtube video persconferentie “Konferensia di prensa minister Marvelyne Wiels (2)”
- Nieuws360: Youtube video persconferentie “Mi no por kontestá pa motibu di privasidat”
- Nieuws360: Youtube video persconferentie “Unda bo ta kere un muhé pretu por kita un muhé blanku for di trabou?”
- Weblog NOS: De kinderschoenen van Curaçao
- Radio 5: Dick Drayer en Ronald van Raak over kwestie ‘Marvelyne Wiels’
- Omroep West: Rijksminister Curaçao liegt over opleiding Haagse Hogeschool
- Amigoe: Wiels: Verandering leidt altijd tot tegenwerking
- Antilliaans Dagblad : Helmin hielp zus Marvelyne niet
- Nieuws360: Wiels: ‘Ze proberen mij politiek dood te maken’
- Telegraaf: ‘Zaak-Wiels is aan Curaçao’
- TodaySMX: Wiels did not go through “Dutch screening”
- Versgeperst: “Parlementariërs willen opheldering van Asjes over Wiels” (met reacties)
- Antilliaans Dagblad: Marvelyne Wiels vraagt alsnog instemming Raad van Ministers voor medewerkers
- Antilliaans Dagblad: EZVN in verlegenheid
- DolfijnFM: Marvelyne Wiels heeft toch haar dochter aangenomen
- PAIS: Benoemingen bij het Curaçaohuis opnieuw toetsen
- Antilliaans Dagblad: Marvelyne Wiels in actie na vragen journalist
- Antilliaans Dagblad: Van Raak: Verweer van Wiels onzin
- Versgeperst: Rosaria: ‘Toetsen benoemingen Wiels in ons belang” (met reacties)
- Nieuws360: Leeflang: “Hard bewijs moet aantijgingen Marvelyne Wiels weerleggen”
- Knipselkrant: Update: Marvelyne Wiels was……
- Versgeperst: Plasterk: ‘AIVD heeft Marvelyne Wiels niet gescreend’ (met reacties)
- Radio Hoyer: ‘Wiels blijft koste wat koste Gevolmachtigd Minister’
- Antilliaans Dagblad: Marvelyne Wiels loog over screening AIVD
- Versgeperst: Wiels pest Candelaria weg uit Curaçaohuis (met reacties)
- Antilliaans Dagblad: Staten bijeen over Marvelyne Wiels
- Amigoe: Staten bespreken CV Marvelyne Wiels
- Versgeperst: ‘Bewijs is er, aan de Staten of ze situatie Wiels pikken’ (met reacties)
- Antilliaans Dagblad: RMR met Marvelyne Wiels erbij minder vrij
- Amigoe: Leeflang: Is deze regering shouru-proof?
- Versgeperst: Statendebat Marvelyne Wiels begonnen (met reacties)
- Nieuws360: Leeflang: ‘Wiels heeft behandeling nodig’
- Antilliaans Dagblad: Asjes: “Hoofdstuk Marvelyne Wiels is gesloten’
- Amigoe: Oppositie niet overtuigd van bewijzen Marvelyne Wiels