29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 17:51

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...

PBC | In Mahaai kun je zwemmen op straat

Persbureau Curacao Buurtbewoners in de wijk Mahaai zijn de wateroverlast zat. Vanuit een woning aan de Angloweg loopt voortdurend grondwater de openbare weg op. Eerdere vragen aan de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaOpkomstpercentage verkiezingen Sint Maarten 70 procent

Opkomstpercentage verkiezingen Sint Maarten 70 procent

theo-heyliger-1
Theo Heyliger van de United People’s Party (UP) lijkt de grote winnaar te zijn van de parlementsverkiezingen op Sint Maarten.

Willemstad – Theo Heyliger van de United People’s Party (UP) lijkt de grote winnaar te zijn van de parlementsverkiezingen op Sint Maarten. Bij het ter perse gaan van de krant waren nog niet alle uitslagen binnen, maar de grote trend bij alle twintig stembureaus was de winst van UP. Daarmee wordt de lijn gevolgd die voor de verkiezingen was aangegeven door verschillende peilingen. Daarbij kwam naar voren dat meer dan vijftig procent van de bevolking de UP steunt.

Aan de verkiezingen hebben in totaal zes partijen deelgenomen. De United St. Maarten Party (leider Frans Richardson), National Alliance (leider William Marlin), United People’s Party (leider Theo Heyliger), Democratic Party (Sarah Wescot-Williams), Social Reform Party (leider en enig lid Jacinto Mock) en One St. Maarten People Party (OSPP) (leider Lenny Priest).

In totaal heeft 70 procent van de stemgerechtigden op Sint Maarten een stem uitgebracht. Dat betekent dat van de 21.433 stemgerechtigden bijna vijftienduizend mensen hebben gestemd; om precies te zijn: 14.939. Van tevoren hebben veel kandidaten de bevolking opgeroepen om te gaan stemmen.

Er werd gehoopt op een aantal van ruim boven de 70 procent. Dat is echter niet gehaald. Het opkomstpercentage verschilde wel veel. Zo nam Simpson Bay maar 56 procent van de stemgerechtigden de moeite om te gaan stemmen. Daar staat tegenover dat in de buurt Belvedere 76 procent is gaan stemmen.

Traditiegetrouw werd in de gevangenis het hoogte percentage stemmers bereikt. Van de 68 stemgerechtigden ging 99 procent stemmen (67 personen). Het aantal stemmen dat nodig is voor één van de vijftien zetels in het parlement is daarmee op 996 gekomen.

Een relatief groot aantal stemmers wachtte tot het laatst om te gaan stemmen. De bureaus gingen ’s ochtends om 8.00 uur open en sloten ’s avonds om 20.00 uur. Vijftien procent van de stemmers bracht echter pas tussen 18.00 en 20.00 zijn stem uit.

Bij het sluiten van de stembureaus waren er nog tientallen mensen die in de rij stonden, zij mochten na 20.00 uur hun stem uitbrengen. De verkiezingen zijn in een rustige, gemoedelijke sfeer verlopen. De hele dag waren er aanhangers van de verschillende partijen op straat.

Bij veel van de twintig stembureaus waren de aanhangers, gekleed in partij-shirts, aanwezig. Door de verschillende partijen werd benadrukt dat mensen kunnen verschillen van hun partijvoorkeur, maar dat iedereen elkaar moet respecteren.

Aanhangers van de verschillende partijen gingen over het algemeen vriendschappelijk met elkaar om. Zoals politici en media benadrukten op de verkiezingsdag: ‘Sint Maarten people are one family’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties