30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | VN: Biodiversiteit tast sociale en economische systemen aan

Biodiversiteit | Amigoe di Tera

De enorme biologische soortenrijkdom staat onder een grote druk. Binnen enkele decennia zullen bijna een miljoen soorten voorgoed verdwijnen, zo vrezen de VN experts. Als hoofdoorzaak wordt onze onverantwoorde omgang met het land en de zee genoemd. Vandaag op 6 mei maakt de VN de resultaten van een uitgebreide studie bekend dat haar experts in het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) hebben voorbereid.

Wij raken de biologische soortenrijkdom, bekend als de biodiversiteit, in hoog tempo kwijt en dat zal ons welzijn en van de komende generaties belangrijk aantasten, zo waarschuwt de voorzitter van IPBES, de Britse professor Robert Watson. Het leven van de mens is afhankelijk van voedselzekerheid, schoon water en een stabiel klimaat. Dit wordt mogelijk gemaakt door planten, sommige insectensoorten en andere organismen. Als wij hen verwaarlozen en zelfs elimineren komen wij in grote problemen terecht.

- Advertentie -

De genoemde studie betreft niet alleen planten en dieren maar ook hun relatie met elkaar en de omgeving, met andere woorden de relaties van ecosystemen. Deze gaan door menselijk handelen in rap tempo achteruit en spoedige maatregelen voor herstel en bescherming van deze systemen zijn dringend gewenst.

Een van de ecosystemen op Curaçao is wel het kustgebied met relaties tussen mangrovenbossen, zeegrasvelden, vissen, koraalriffen en nog andere organismen. Het is bekend dat koraalvissen hun eieren in het wortelstelsel van de mangroven leggen waar de uitkomende kleintjes beschermd zijn en voldoende voedsel krijgen. Bij een zekere leeftijd zwemmen zij uit naar de koraalriffen waar zij de algen op het koraal begrazen waardoor er voldoende zonlicht het koraal voor verdere groei bereikt. Eenmaal volwassen keren de vissen naar het mangrovengebied terug om eitjes te leggen.

Het is meer dan duidelijk dat wanneer de mangroven weggekapt worden de er geen eitjes meer gelegd kunnen worden, er geen vissen meer zijn om de algengroei terug te dringen, het koraal te weinig zonlicht krijgt waardoor de groei stagneert en er zelfs koraalsterfte kan optreden. Wij kunnen dan de duiktoeristen geen wondermooie en beroemde koralen met hun kleurrijke vissen meer bieden. Ook de kustvisserij brengt dan niets meer op en wij kunnen niet meer van de lokaal gevangen vis genieten.

Het gehele ecosysteem, zoals beschreven behoeft met spoed grote zorg, ook haar relatie met de economie van duiktoerisme en visserij, en onze voorkeur voor lokaal gevangen vis moet beloond blijven worden.

De mangroven bieden ons nog meer voordelen. De aarde warmt op, en het is bekend dat daarmee de zeespiegel stijgt en de orkanen in onze regio sterker worden met als een van de gevolgen hogere golven en zelfs vloedgolven.

De praktijk heeft uitgewezen dat bij slecht weer de mangrovenbossen de kracht van hoge golven afbreekt. Nog een goede reden dus om de mangroven te beschermen en geen vierkante meter om te kappen. Integendeel, er moet juist bijgeplant worden in de kwetsbate kustgebieden.

Het IPBES van de Verenigde Naties roept alle landen op om de natuurvernietiging tot staan te brengen en een aanvang met natuurherstel te maken. De mensheid zal de vruchten daarvan plukken.

Yvette Raveneau, voorzitter van Amigu di Tera
Tel. 7373965
Email: [email protected]
Facebook: Amigu di Tera.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -