27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Ik dacht altijd dat mijn huwelijk waarde had op Aruba’

Luis Villegas

Discriminatie LGBTI op Aruba | Luis Villegas

ORANJESTAD— Homoparen kunnen al sinds 2007 hun huwelijk inschrijven op Aruba. Maar dat betekent nog niet dat ze alle rechten krijgen die getrouwde hetrostellen hebben. “Ik dacht altijd dat mijn huwelijk waarde had op Aruba”, zegt Maikel Kelly, die na het overlijden van zijn man tot zijn verbazing geen weduwepensioen kreeg.

- Advertentie -


De al jaren vertraagde invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek van Aruba (BWA) hindert de gelijkstelling. Dat zegt ook Edwin Jacobs, directeur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die onder meer het weduwenpensioen uitkeert.

“Dat voor het bevolkingsregister iemand aangemerkt is als weduwe, betekent niet dat weduwepensioen en erfenisrechten kunnen volgen. Die worden in het burgerlijk wetboek geregeld.”

‘Beide kanten, de burger en de overheid, hebben gelijk’ – advocaat Desiree De Sousa-Croes

Zo strak ligt het echter niet, zegt advocaat en politica Desiree De Sousa-Croes. Zij nam voor het nieuwe wetboek het initiatief om geregistreerd partnerschap (via een amendement) voor gelijke seksen toe te voegen.

“Beide kanten, de burger en de overheid, hebben gelijk. Het hangt af van hoe je het ziet, want vanuit het burgerlijk wetboek is het duidelijk. Maar als je naar de Staatsregeling (Arubaanse grondwet) kijkt, dan mag volgens artikel 1 geen discriminatie van burgers plaatsvinden.”

Ook transgender Mims Ras maakte discriminatie mee. Na zijn sekse-verandering in Nederland, moest hij zich weer inschrijven op Aruba. Maar de burgerlijke stand vond dat verwarrend, vertelt hij. “Zij hebben het onnodig moeilijk gemaakt, want zij begrepen het gewoon niet. Ik werd echt anders behandeld.”

Lang traject
De overheid zegt dat ze bezig is om rechten van LHBTI te bevorderen. Maar verwijst daarbij vooral naar de invoering van het nieuwe burgerlijk wetboek. Minister van sociale zaken Glenbert Croes zegt bovendien: “Ik vraag wel om geduld, want het is een heel lang traject.”

Ook op Curaçao discriminatie

foto: Kim Hendriksen

Paren van hetzelfde geslacht op Curaçao lopen nog steeds tegen groot onrecht aan; geen recht op partnerpensioen, weduwe-uitkering, meeverzekeren of kind erkennen.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -