28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Staatssecretaris Snel moet belastingdeals uit verleden verdedigen

HomeMediaOpinie | Staatssecretaris Snel moet belastingdeals uit verleden verdedigen

Commentaar Financieele Dagblad

De manier waarop Nike met instemming van de fiscus belasting ontwijkt, heeft Nederland internationaal een slechte naam bezorgd.

Eurocommissaris Margrethe Vestager onderzoekt opnieuw een afspraak tussen de Nederlandse Belastingdienst en een multinational. Deze keer is dat sportschoenenfabrikant Nike. Vestager laat haar ambtenaren nagaan of Nike ongeoorloofde staatssteun heeft genoten door de zekerheid die de fiscus het bedrijf heeft verschaft over de belastingafdracht in Nederland.

Nike ontvangt op zijn Europese hoofdkantoor in Hilversum inkomsten uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het hoofdkantoor betaalt royalty’s over deze inkomsten – voor het merk – aan twee dochterbedrijven in belastingparadijzen. Nederland belast het beetje winst dat in Hilversum achterblijft.

De manier waarop Nike met instemming van de fiscus belasting ontwijkt, heeft Nederland internationaal een slechte naam bezorgd. Er zijn veel meer multinationals die dankbaar gebruikmaken van ontwijkingsroutes die via Nederland lopen. Het is goed dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën deze routes wil afsluiten. Wegens de reputatieschade. Maar vooral omdat het faciliteren van belastingontwijking ten koste van andere landen geen duurzaam verdienmodel is voor de Nederlandse economie en ook niet behoort te zijn.

“Belastingontwijking ten koste van andere landen is geen duurzaam verdienmodel”

Dat neemt echter niet weg dat Nederland multinationals jarenlang de mogelijkheden heeft geboden belasting te ontlopen, daarbij geholpen door belastingrulings, die vooraf zekerheid gaven over de legitimiteit van kunstmatige fiscale structuren.

Hieraan gaat Snel in zijn reactie op het jongste onderzoek van Vestager erg gemakkelijk voorbij. In zijn brief aan de Tweede Kamer spreekt hij steun uit voor het onderzoek en benadrukt hij zijn ambitie om een eind te maken aan belastingontwijking.

Dat klonk in 2014 bij de start van het Europese onderzoek naar de belastingafspraken met de koffiegigant Starbucks nog heel anders. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes prees de belastingrulings en sprak het vertrouwen uit dat er geen sprake was van staatssteun aan de Amerikaanse multinational. Nadat de Europese Commissie anders concludeerde, is Nederland hiertegen in beroep gegaan. Die procedure loopt nog.

Als betrouwbare overheid kan Nederland niet zomaar afstand nemen van afspraken die de Belastingdienst met bedrijven heeft gemaakt – Nike moet zo meteen miljoenen achterstallige belasting betalen als Vestager staatssteun vaststelt. Inzichten en beleid veranderen maar ook de huidige staatssecretaris moet de zekerheden verdedigen die zijn voorgangers in het verleden boden.

Bron: Financieele Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Zie de Knipselkrant 17 januari 14:29
  http://knipselkrant-curacao.com//opinie-staatssecretaris-snel-moet-belastingdeals-uit-verleden-verdedigen/#comments

  @Abraham Mossel
  Nee (“vader”?) Abraham, ik ben helaas geen familie van Willem Pel uit Hilversum. Wel van dr. R. Pel (researcher at VU Univeristy, Amsterdam & aquatisch en terrestrisch ecoloog, Amsterdam en omgeving)

  Dat ik Willem niet heb gekend is niet zo verwonderlijk. Ik drink niet, ik rook niet en gebruik zelfs geen drugs (behalve als het voorgeschreven medicijnen zijn). Kom alleen in de Heeren. Andere cafés zijn mij onbekend.

  Gelukkig heeft u Willem nog wel in levenden lijve meegemaakt in zijn stamcafé.

  Overigens ken ik ook een “Azijnzeiker” die ene W.P. uit Hilversum heeft gekend.

  QUI MORDET CANIS MORDEBITUR

 2. De belastingdienst heeft al weer andere constructies in het leven geroepen om de multi nationals van dienst te zijn. Belasting ontwijking/ontduiking is een handels merk van de VVD.

 3. @ Frits, ik ken kon ene Willem Pel uit Hilversum, dat was ook zo’n azijn zeiker die elke dag in het café liep te verkondigen dat hij zich voor de trein zou gooien de kroeg stond naast het station, elke dag rende hij het café uit om er net zo hard weer in terug te rennen omdat hij dorst had, elke keer kreeg hij zijn laatste biertje van trein reizigers die niet beter wisten dat hij een toneelstuk aan het opvoeren was, tot de dag dat hij het werkelijk deed. Is het toevallig familie van jou Frits de wijsneus

 4. Heel goed dat nu ook de Nederlandse Staat eindelijk eens wordt doorgelicht (eigenlijk al voor de zoveelste keer) en hopelijk goed aangepakt inzake dit soort kwesties.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties