30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Presidentiële vertrouwelingen

HomeMediaAlgemeen nieuwsOpinie | Presidentiële vertrouwelingen

Opinie Jean Vanempten | De Tijd.be

Hoe lang kan Trump nog staande blijven? © Belga Image

Dat president Trump een slechte week doormaakte, is een understatement Zijn oud-campagneleider Paul Manafort werd schuldig bevonden aan acht beschuldigingen van fraude en witwassen, zijn voormalige fixer en advocaat Michael Cohen getuigde in de rechtbank dat hij zwijggeld betaalde aan twee dames om de seksuele escapades van zijn opdrachtgever te verdoezelen. David Pecker van de tabloid National Enquirer kreeg immuniteit in ruil voor zijn getuigenis tegen zijn vroegere vriend Trump. En gisteravond meldde The Wall street Journal dat ook Allen Weisselberg, de financieel directeur van The Trump Organisation, immuniteit krijgt in ruil voor zijn medewerking aan het onderzoek tegen Cohen.

Voor het gerecht maakt het niet zozeer uit wat de heren hebben uitgevreten, al is dat ook heel wat, maar welk belastend materiaal het boven tafel kan krijgen. Het moet niet verbazen dat een soort eindspurt lijkt ingezet door speciaal aanklager Robert Mueller. In september en oktober mogen geen politiek gevoelige zaken meer behandeld worden voor een rechtbank om de tussentijdse verkiezingen van november niet te verstoren.

Officieel is Mueller aangesteld om na te gaan of er tussen Trump en Rusland ‘collusie’ bestond om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Voorlopig zitten we aan het zwijggeld van twee dames, een pornoster en een Playboy-model. Volgens Amerikaanse juridische experts kan dat schadelijk genoeg zijn voor Trump als bewezen wordt dat Trump de opdracht voor het zwijggeld gaf om zijn campagne niet te schaden. Maar dan nog. Na uitspraken als ‘grab them by the pussy’ is het algemeen bekend dat Trump een bronstige macho is.

Impeachment

Aan de andere kant van de oceaan zit Trump minder comfortabel. Het lijkt uitgesloten dat een president beschuldigd kan worden en voor een rechtbank gedaagd kan worden tijdens de uitoefening van zijn ambt. Al zijn er juristen die beweren van wel. Maar uiteindelijk zou het hooggerechtshof dan een oordeel moeten vellen. En dat gerechtshof bestaat voornamelijk uit conservatieve rechters die allicht de grondwet niet zo breed willen interpreteren.

Trump hoeft zich dus geen zorgen te maken over een vervolging, maar wel over een afzettingsprocedure. Al is een impeachment geen eenvoudige zaak.

In de eerste plaats moet er voldoende overtuigend bewijsmateriaal zijn en dan nog moet een meerderheid van het Congres de procedure willen opstarten. De Democraten hopen in november de Republikeinse meerderheid in het Congres te breken. Als dat gebeurt, ligt de weg open om de procedure op te starten.
In al zijn brutaliteit is de Amerikaanse president niet dom. Hij begon zelf te twitteren over impeachment en voegde eraan toe dat er een beurscrash zou volgen als hij zou worden afgezet.

Het zou best wel eens kunnen dat Trump de gang naar Canossa moet maken en zich net als zijn voorganger Bill Clinton in 1999 naar het Congres moet begeven. Destijds wilde de Republikeinse meerderheid het vel van de president vanwege zijn gestoei met een stagiaire, Trump kan hetzelfde meemaken voor het betalen van zwijggeld. Tenzij er natuurlijk meer bovenkomt en Mueller overtuigend kan aantonen dat er ook Russen in het complot zaten.

Clinton overleefde de procedure, hij werd er zelfs populairder door. Ook Trump is vandaag erg populair bij de eigen achterban. Het is duidelijk dat Trump hoe dan ook de inzet wordt van de midterms in november. En al willen de Democraten het nog niet met zoveel woorden toegeven, ze zullen ongetwijfeld de kans niet laten liggen om een impeachmentprocedure op te starten. Al is het maar als late wraakoefening voor Clinton.

Over strafbare politieke feiten die ze tijdens of voor hun mandaat begaan zouden hebben, moeten Amerikaanse presidenten zich dan weer veel minder zorgen maken. Franse staatshoofden krijgen de rekening gepresenteerd nadat ze hun ambt hebben neergelegd. Jacques Chirac was de eerste Franse president die veroordeeld werd wegens fictieve tewerkstelling tijdens zijn burgemeesterschap in Parijs.

Nicolas Sarkozy moet wellicht verantwoording afleggen voor illegale partijfinanciering tijdens zijn verkiezingscampagne van 2012. Want zodra de presidentiële immuniteit wegvalt, wordt de rekening nog gepresenteerd.

Voor Trump gelden de beslommeringen over wat na zijn ambtstermijn gaat gebeuren voorlopig niet. Voor hem is het nu zaak om vooral zijn termijn uit te doen, en, als het van hem afhangt, er een tweede aan toe te voegen.

Bron: De Tijd

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Tot nu toe, meer dan een jaar later, heeft Robert Mueller geen woord gezegd in de media. Hij heeft enkel via ingediende documenten (aanklachten en bewijsmateriaal) in het gerechtshof ‘gesproken’. Mueller staat bekend als een onpartijdige zorgvuldige professional. Dus van opjaagen geen sprake. Ook is het niet ongebruikelijk dat een onderzoek ergens begint en dat gedurende het onderzoek andere ‘zaken’ aan het licht komen. Het onderzoek tegen Clinton begon met “Whitewater’ (een real-estate deal) en eindigde met Monica Lewinsky.

    “Clinton overleefde de procedure, hij werd er zelfs populairder door.”
    Clinton was altijd populair. Echter, hij overleefde niet vanwege zijn populariteit. De roep door Republikeinse meerderheid voor ‘impeachment’ werd door de Democraten gebruikt om kiezers te mobiliseren, waardoor de Republikeinen niet de aantallen in het Senaat hadden om Clinton af te zetten. Mobilisatie door de Democraten zorgde als bijwerking ervoor dat de cijfers voor Clinton nog meer omhoog geschroeft werden. Vandaar ook dat de Democraten het onderwerp ‘impeachment’ voor de aanstaande November verkiezingen volledig mijden.

    Ook de voormalige Israëlische president Moshe Katsav als ook de oud-premier Ehud Olmert zijn tot cel straffen veroordeeld.

    Afhankelijk wat het onderzoek uitwijst heeft Mueller ook de optie om een mogelijke aanklacht tegen Trump verzegeld bij het gerecht in te dienen. Als Trump het Witte Huis verlaat wordt deze verzegelde aanklacht geopend en volgt mogelijk vervolging. Dus, Amerikaanse presidenten hebben wel degelijk reden om zich zorgen te maken. Nixon, hoewel nooit aangeklaagd, is uiteindelijk door Gerald Ford gratie verleend. Trump mag hopen dat Pence of een volgende Republikeinse president hetzelfde voor hem doet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties