29 C
Willemstad
• zondag 24 september 2023

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...

PBC | Vijftig miljoen jaarlijks voor aanpak jeugdprostitutie op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid gaat volgend jaar vijftig miljoen gulden vrijmaken voor de aanpak van jeugdprostitutie op het eiland. Ook in de jaren daarop tot...

PBC | Dodelijk schietincident in Curaçao: politie start intensief onderzoek

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie op Curaçao is met een intensief onderzoek begonnen naar een schietincident waarbij een jonge man om het leven is gekomen. De man,...

PBC | Kaya St. Jacob bij Sunvalley op de schop

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Kaya St. Jacob, dat loopt van Sunvalley tot aan Kaya Merida gaat op de schop. Dat meldt het Ministerie van Verkeer en Vervoer. De...

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Nederland zwicht voor narco-terreur

HomeLandenArubaOpinie | Nederland zwicht voor narco-terreur

Door George Lichtveld

Lichtveld: De huidige Nederlandse geopolitieke opstelling en strategie ten opzichte van Venezuela waarin haar (commerciële) belangen op de eerste plaats worden gezet zal ongetwijfeld verdere vernarcotisering voor onze eilanden ten gevolge hebben.

Wij hebben afgelopen zondag het nieuws mogen vernemen van de heimelijk ondernomen missie door onze nieuwbakken minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok naar Venezuela met als doel de relatie met dat land te verbeteren en te bewerkstelligen dat de blokkade met de ABC-eilanden weer wordt opgeheven.

Die missie schijnt gelukt te zijn nu door Nederland en Venezuela in hoofdlijnen overeenstemming is bereikt die door de technische commissies van beide kanten nog nader moet worden uitgewerkt. Eerlijk gezegd maakt het geen fluit uit wat in dit beginselakkoord staat, laat staan wat voor toeters en bellen daaraan uiteindelijk gekoppeld zullen worden. De overeenkomst is immers pure windowdressing, een cosmetisch verhaal dat de ware aard van het thans blijkbaar opgeruimde conflict buiten het gezicht dient te houden.

In mijn vorige ingezonden artikel over de doodsbedreigingen aan het adres van de Venezolaanse onderzoeksjournalist Maibort Petit heb ik er reeds op gewezen dat de bestendiging van de blokkade enkel te maken had met Nederlands weerstand om accreditatie te verlenen aan Carlos Mata Figueroa, de man die door de Venezolaanse regering werd voorgedragen als de nieuwe consul voor Aruba. Terecht deed Nederland daar moeilijk over, niet alleen omdat deze ex-militair geen enkele diplomatieke ervaring heeft, maar ook omdat bekend is dat hij betrokken is bij de Cartel de los Soles en hij er ook van wordt verdacht enkele moorden te hebben gepleegd.

Ex-generaal en kartelsoldaat Carlos Mata Figueroa thans kandidaat-consul van Venezuela op Aruba. In de marge van de ondertekening van het akkoord over het opheffen van de grensblokkade benadrukte vicepresident Tarek el Assami in bijzijn van minister Blok van Buitenlandse Zaken dat Figueroa de nieuwe man op Aruba wordt

Recentelijk is hij ook in opspraak geraakt omdat hij als gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Nueva Esparta opdracht zou hebben gegeven aan de lokale Tupamaros-bende om alle personen te bedreigen die in zijn deelstaat het lef hebben gehad te stemmen voor zijn tegenkandidaat Henrique Capriles Radinski. De Tupamaros-bendeleden deden dat met zware vuurwapens in de hand, een ware terreurgroep dus.

Thans blijkt dat als spin-off van het akkoord, de accreditatie van Mata Figueroa alsnog doorgaat. Daar was die handhaving van de blokkade vanaf de aanvang om te doen, als een pressiemiddel dus om deze crimineel aangesteld te krijgen als consul op Aruba. Nu dat alsnog is gelukt, zal het de Venezolaanse narco-regering verder een zorg wezen hoe de nieuwe toenadering en het opengooien van de blokkade aangekleed wordt, een mooi ‘somos hermanos’ verhaal afgerond met een mooiklinkend akkoord is natuurlijk fantastisch in aanmerking nemende dat welk akkoord er dan ook met deze narco-regering wordt gesloten toch aan de laars wordt gelapt wanneer het de heren niet uitkomt.

Dankzij Blok zit Aruba nu opgescheept met een narco-consul die nu comfortabel en genietend van (onterecht toegekende) diplomatieke immuniteit, zich kan toeleggen op de behartiging van de logistieke en financiële belangen van de drugkartels. Dit is de tweede maal dat Nederland het aflegt tegen Venezuela ’s narco-regering.

In juli 2014 had Maduro het reeds geprobeerd om ex-generaal, ex-hoofd van de militaire inlichtingendienst en drughandelaar Hugo Carvajal aan te stellen als consul voor Venezuela. Op verzoek van de Amerikaanse justitiële autoriteiten werd hij bij aankomst op Aruba gearresteerd en in afwachting van de afhandeling van het uitleveringsverzoek gevangengezet. Carvajal werd verdacht van grootschalige drugshandel. Echter onder druk van de Venezolaanse regering (ook toen werd er een vliegverbod ingesteld) werd hij weer op vrije voeten gesteld.

Ex-militair, vermeend wapenhandelaar en kartellid Hugo Pollo Carvajal was in 2014 de kandidaat consul Venezuela op Aruba

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken (Koenders) gaf als reden daartoe te kennen dat de gevangenneming niet terecht was daar Carvajal immuniteit genoot, terwijl dat absoluut niet het geval was. Daarnaar gevraagd heeft Koenders zelfs het Nederlandse parlement voorgelogen. Ik heb nooit begrepen waarom de juristen van de Tweede Kamer die valse bewering niet nader juridisch hebben uitgezocht, het verdrag over de consulaire diensten is op dat punt glashelder. Feit is dat Carvajal op vrije voeten werd gesteld en in opdracht van Maduro meteen door een vliegtuigje werd opgehaald.

Als doekje voor het bloeden werd Carvajal wel persona non grata verklaard hetgeen echter niets uitmaakt, want Carvajal woont de facto deels op Aruba in een luxeappartement op een steenworp afstand van het consulaat, waar thans zijn voormalige militaire collega plaats gaat nemen. Carvajal gaat fluitend zijn gangetje zonder dat de autoriteiten hem het minste in de weg leggen, laat staan hem uitzetten. Nu krijgt deze capo van het Cartel de los Soles, dankzij Bloks diplomatieke missie, ook nog de ondersteuning van zijn ondergeschikte kartelsoldaat Figueroa.

Het appartementencomplex Coral Pyramid waar Hugo Pollo Carvajal op steenworp afstand van Venezolaanse ambassade op Aruba een groot deel van het jaar woont

Onze eigen veiligheidsdienst ligt feitelijk al sinds de shutdown in 2011 plat, maar men maakt mij niet wijs dat zowel de AIVD alsmede de MIVD niet exact op de hoogte zijn van wat voor vlees men in de kuip heeft met Mata Figueroa. Toch accrediteert de Nederlandse staat deze bandiet en wordt daardoor ook Aruba op een gouden schaaltje aangeboden aan de drugsmaffia.

De vraag is wat Nederland terugkrijgt voor deze offerworp. Daar kan men slechts naar gissen. Duidelijk is echter dat ook dit keer de WIC/VVD-handelsman het gewonnen heeft van de dominee. Op de eilanden viert men feest want de blokkade wordt opgeheven. Iedereen happy, de eilanden krijgen weer connectie met Venezuela, de Nederlandse VVD-regering haar verholen deals en de drugsmaffia de gewenste uitbreiding van haar operationeel platform.

Het is gewoonweg griezelig om te zien hoe Blok ongegeneerd en glimlachend de hand schudt van vicepresident Tareck El Aissami, de man waarvan de USA de assets heeft bevroren wegens vermeende terroristische activiteiten en nauwe banden met het Cartel de los Soles. De huidige Nederlandse geopolitieke opstelling en strategie ten opzichte van Venezuela waarin haar (commerciële) belangen op de eerste plaats worden gezet zal ongetwijfeld verdere vernarcotisering voor onze eilanden ten gevolge hebben.

De toekomst ziet er zorgelijk uit, het wordt steeds moeilijker om te kiezen tussen ‘plata o plomo’ (geld of lood).

George Lichtveld,
Curacao

Naschrift KKC:

Bron: 24Ora

11 reacties

 1. Affreus, foei, schandalig…, maar nu de praktijk. Degenen die zich door naar links te kijken zo geshockeerd voelen negeren daarmee wat er rechts al ik weet niet hoelang gebeurt. Maar er is nu een kapstok en die heet Blok en die gaan we maar dus even demoniseren en de verpersonificatie maken van alles wat hier al jaar en dag narco is. Daarnaast gaat het nog eens over een situatie die voor zover ik weet nog niet echt afgetimmerd is. Wat zijn we ineens allemaal toch netjes.

 2. Ik blijf me verbazen over de knulligheid , onbenulligheid en niet terzake doende opmerkingen van diverse reageerders. Onvoorstelbaar, werkelijk.

 3. Het is heel simpel politiek en zaken doen hou je meestal gescheiden .
  En vergeet niet een groot deel in de wereld bestaat uit schurken .
  En daar wordt door iedereen zaken mee gedaan .

 4. Laten we ons aan de feiten houden. Curacao ligt naast Venezuela. De Embargo doet Curacao meer slecht dan goed. Met de embargo kan je de Insel miljoenen zowiezo vergeten, Opdrachtgever moord Wiels komt ook niet terug, Geen groente en fruit etc. Zowiezo geen toerisme meer vanuit daar. En dan hebben we het nog niet over de Pdvsa maar denk ook aan samenwerking mbt marine van Venezuela en Curacao.

  Tel daar dan op de bootjes met Venezolanen en dan moeten we dit maar aanzien omdat we geen zaken Mogen doen met een narcota land.

  Kijk naar de staten van Curacao. Een aantal statenleden horen thuis in Bon Futuro dus laten we eerst ons Eigen straatje schoonvegen!

 5. Laten we nu even wel wezen, voordat de ellende echt uitbrak in Venezuela hebben wij hier en de rest van de wereld niets anders gedaan dan daar met corrupte leiders gepraat. Je hebt je buren niet voor het uitkiezen en stilte is soms desastreuzer dan vormen van contact. Landen onderling houden zelfs banden overeind met figuren die als oorlogsmisdadigers te boek staan. Maar nu ineens is het kippenhok te klein, men heeft een reden gevonden om te gaan gillen. Nederland praatte notabene op ons eigen eiland met figuren als Schotte, Komproe, en Godett om slechts enkele van de criminelen hier te noemen die een regeringsfunctie hadden of zelfs de leiding. Iedereen deed ook zaken met ene Cooper die openlijk verklaarde dat de zuidamerikaanse en de daaraan gekoppelde lokale narco situatie goed was voor Curaçao want dan bracht geld op. De fol moest weg, de radars die de kust moesten gaan bewaken die waren niet nodig en defensie hier moest zich er niet mee bemoeien want het bracht onze economie in gevaar! Waar waren de hypocrieten toen? Nu ineens is Blok een gevaarlijke minister, wat een gezeik en wat een hoop geveinsde verontwaardiging. Het narco gebeuren heeft ineens een toegang gevonden beweert men. Laat me toch niet lachen, de deur heeft al jaaaaren lang wijd open gestaan en daar hebben een hoop figuren in de top keihard aan meegewerkt, zowel lokaal als breed internationaal.

 6. Misschien is het juist wel de bedoeling om deze coca handelaar deze functie te geven, Nl zit nu dicht op het vuur om hem te controleren ! Trouwens toen Gerrit de Raaf de hele admin van de VDC verkocht voor een appel en een ei aan Columbia heb ik de YDK schreeuwers niet gehoord, zo gauw er een macamba er aan te pas komt om hem te katten dan hoor je de MFL/KdnT/PS trol en vazal schooiers hoog van de toren blazen.

 7. Buitengewoon goed stuk van George Lichtveld. Onvoorstelbaar (?) dat NL zo ver is gegaan. Uiterst gevaarlijke ontwikkeling dit. Legitimatie voor NL als Narco staat. En dat terwijl de regering de benen uit de n heeft gelopen een plaatsje binnen de Veiligheidsraad te krijgen. Schaamteloze ontwikkeling!

 8. Men moet het ijzer smeden als het heet is en dat heeft Nederland legaal gedaan, nu alles spotgoedkoop is in Venezuela. Grote orders voor een prikkie binnen gehaald? Vergeet niet dat Maduro van, Nederlandse/Curaçaose Joden afstamt.
  Trouwens, grote Venezolaanse huizen gaan ook voor minder dan 10.000 florins weg. Maar ik vraag me wel af, wat, als alles weer normaliseert en de Venezolaan zijn huis weer gaat opeisen?

 9. Dit lijkt ons een zeer gevaarzettende ontwikkeling, die tegen elke prijs zou moeten worden vermeden. Bovendien is het culpa in causa. Hoe doortastend Rutte ook roept dat Nederland geen witwasparadijs is en geen narcostaat. Het tegendeel wordt met dit artikel opnieuw bewezen. Let niet op mijn daden, maar op mijn woorden. U valt vanzelf in slaap door die sussende en onwaarachtige woorden. Zou Blok echt de voorgeschiedenis niet kennen, of zou hij dat gevaar op de koop toenemen? Dan is hier sprake van voorwaardelijk opzet, waardoor het Koninkrijk in gevaar en diskrediet wordt gebracht. Verdere narco-infiltratie en witwasserij zullen plaatsvinden met ongewenste beïnvloeding van de Koninkrijksregering, de Staat der Nederlanden en de lands/eilandsregeringen. Dat betekent een onaanvaardbaar risico dat onmiddellijk moet worden geneutraliseerd. Bewindspersonen schieten consequent en structureel tekort in hun kennis over oorzaak en gevolg en de constitutionele staatsrechtelijke geschiedenis van het Koninkrijk. Dat geldt ook voor veel Hollandse parlementariërs. Een veel betere voorlichting is noodzakelijk. Het kennistekort van bewindspersonen is schrikbarend. Dat klemt des temeer, als het gaat om weer een snelle, te oppervlakkige minister van Buitenlandse Zaken. Die toch zeker gewaarschuwd zal zijn over zijn optreden, wat deze kwestie betreft? Blok is nog gevaarlijker dan een minister die de waarheid aanpast aan de gewenste omstandigheden. Aruba zal tevreden zijn met deze ontwikkelingen. Er wonen al veel belangrijke capo’s. De politie zal door de nieuwe taken van toezicht op de vreemdelingen, geen ongewenste verdere aandacht besteden aan de narco-criminaliteit die zal groeien en bloeien. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties