31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Kamervragen over 100.000 euro voor detentie van Venezolanen op Curaçao

HomeLandenArubaNTR | Kamervragen over 100.000 euro voor detentie van Venezolanen op Curaçao
Andre Bosman-VVD

DEN HAAG – De VVD wil dat het kabinet precies gaat uitleggen waarom Nederland geld vrijmaakt om Curaçao te helpen bij het vastzetten en terugsturen van Venezolaanse vluchtelingen.

Minister Stef Bos (Buitenlandse Zaken) maakte vorige week tijdens zijn bezoek aan Curaçao bekend dat Nederland 100.000 euro gaat bijdragen om de capaciteit van detentiecentra op het eiland te vergroten. Ook stuurt Nederland experts van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zodat er sneller besloten kan worden wie ‘vluchteling’ is en wie wordt teruggestuurd.

Kamervragen
Kamerlid André Bosman heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan minister Blok en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De VVD wil van het kabinet weten op welke manieren Nederland de ‘financiële en technische steun’ biedt aan Curaçao.

Ook vraagt Bosman of de Nederlandse regering de portemonnee trekt uit ‘vrijwillige aard’ of vanuit ‘verplichtingen’ op basis van het statuut van het Koninkrijk.

In de afgelopen weken heeft het Nederlandse kabinet meerdere keren laten weten dat Curaçao en Aruba zelf verantwoordelijk zijn voor de opvang van de Venezolanen. Eerder zei staatssecretaris Knops dat de eilanden er niet op hoeven te rekenen dat Nederland ‘voor alles de portemonnee gaat trekken’.

Wel of geen vluchtelingen?

Nederland, Aruba en Curaçao erkennen de Venezolanen die via vliegtuigen en boten het eiland bereiken, niet als ‘vluchtelingen’. Dat gebeurt alleen als de Venezolanen politiek bedreigd of persoonlijk vervolgd worden in hun land. Het gaat tot nu toe vooral om mensen die om economische redenen Venezuela hebben verlaten, stelt minister Stef Blok die ook voor de eilanden Buitenlandse Zaken voert.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

 1. @miderecho, Onderwijs is van Curacao. we zijn een autonoom land en hebben ook een minister van onderwijs (Die weinig op het eiland is). Vraag dus aan de regering en vorige regeringen wat er gedaan is. Vraag ook of bv al die reisjes van statenleden nu nuttig is en of dat niet kan worden geinvesteerd in onderwijs!

 2. Als ik de reactie van @Mi derecho lees, vervult het mij met droefenis. Hij heeft het over “de school opknappen zodat onze kinderen ” en “alvorens de deur open stelt voor buitenlanders.”

  Beste @Mi derecho, wij hebben het hier over nieuwe medelanders geen buitenlanders. Wij willen en zullen hun kinderen liefdevol opvangen, hun kinderen zijn niet minder dan onze kinderen.

  Ik ben bereid om wat uurtjes meer in de fabriek te werken en een deel van mijn minimum loon af te staan als ik weet dat daarmee een vluchtelingen familie geholpen is.

 3. Indien er verbouwing nodig is aan het gebouw st Thomas college, waar in het verleden vele van onze kinderen onderwijs genoten , en toch € 100.000 Euro vrij komt om vluchtelingen afkomstig uit Venezuela met gemengde culturen op te bergen.
  Waarom niet de school opknappen zodat onze kinderen in het land zelf een bredere onderwijs mogen genieten, en niet naar
  het land hoeven te verlaten achter hun ouders soms, en wanneer ze toch ooit terug komen om hun land te helpen opbouwen geen toekomst krijgen.
  Ik hoop van harte dat er een wijze heer zal opstaan en enquête s door middel van Media oproep doen onder de bevolking
  a: aantal werkloosheid /gedeeld in leeftijd
  b: capabele personen in verschillende richtingen
  c : aantal remigratie met voldoende opleiding en ervaringen
  d: reden overzicht waarom niet aangenomen
  Hiermee kan het land werk verschaffen en inzicht krijgen naar bedrijven die geen onderdanen of eigen mensen aan het wek zetten alvorens de deur open stelt voor buitenlanders.
  Laten wij niet grote ogen opzetten door het grof som uit Nederland dat we later met een twee Campo Alegre midden in de stad doordat de landbemiddelaars zonder visie door de knieën gaan.

 4. André Bosman is een mislukte aandacht zoekende kamerlid. 100.000 euro is een schijntje daar kunnen wij niet eens toiletpapier voor de vluchtelingen kopen en dit voor één van de 10 rijkste landen ter wereld. Shame on you Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties