26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 07:52

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaOpinie | Hoe de drugsmafia Venezuela in een burgeroorlog stort

Opinie | Hoe de drugsmafia Venezuela in een burgeroorlog stort

Door George Lichtveld

Opinie over geo-politiek | Persbureau Curacao

Het was wereldnieuws toen afgelopen week vrijdag bekend werd gemaakt dat de ex-hoofd van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst, Hugo “El Pollo” Carvajal, in Spanje gearresteerd werd op verzoek van de Amerikaanse Justitie die allang op de loer was naar hem wegens verweten drugsdelicten gepleegd tegen de Amerikaanse staat.

El Pollo stond sedert 2008 op de Amerikaanse sanctielijst wegens het coördineren van cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten. Van hem was eveneens bekend dat hij fungeerde als de voornaamste contactpersoon tussen de FARC-leiding en ex-president Hugo Chavez die de guerrillastrijders alle vrijheid gaf om via het grondgebied van Venezuela hun drugshandel te bedrijven.

Chavez voorzag, gecoördineerd door o.a. Carvajal, de FARC ook van wapens, munitie en militaire kleding. Carvajal vormde de spil in de omgang van de drugskartels met de Venezolaanse regering, zijn betrokkenheid in die duistere wereld van drugspraktijken reikte dus veel verder dan puur het verzorgen van de logistiek voor het illegale vervoer van drugs en wapens.

Net als Vladimiro Montesinos, de chef van de Peruaanse Servicio de Inteligencia Nacional (SIN) ten tijde van het regime van ex-president Alberto Fujimori, beschikte ook El Pollo over een ongekend netwerk van informanten en verklikkers die hem op de hoogte hielden van alles wat nodig is om zijn greep op zijn illegale praktijken in stand te kunnen houden. Net als Hugo werkte ook Montesinos mee met de FARC en met Colombiaanse drughandelaars, de verstrengelde kultuur van Zuid-Amerikaanse inlichtingendiensten met de drugsmafia is dus niets nieuws.

De informatie waarover Carvajal beschikt en waarvan men verwacht dat hij de verstrekking daarvan handig zal uitspelen om strafvermindering te verkrijgen, is natuurlijk overweldigend en bijzonder schadelijk voor de kartelbazen in de Venezolaanse regering zoals voor Diosdado Cabello en El Aissami.

Men kan zich nog heel goed het in 2014 op Aruba plaatsgevonden incident herinneren waarbij Carvajal, door de Venezolaanse regering aangesteld als hun consul op Aruba, op verzoek van de Amerikaanse Justitie door de Arubaanse autoriteiten gevangen werd genomen in afwachting van de afhandeling van het verzoek om uitlevering. Wat er daarna gebeurd is nog steeds in het duister gehuld, in tegenstelling tot een eerder ingenomen standpunt gaf de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Koenders te kennen dat Carvajal moest worden vrijgelaten omdat hij als consul immuniteit genoot.

Dit, terwijl dat absoluut niet het geval was. Binnen no time werd Carvajal door een prive-jet van de Venezolaanse regering opgehaald, Maduro kon immers geen risico nemen dat El Pollo alsnog in handen van de DEA zou vallen en zou doorslaan. De gebeurtenissen op Aruba en de dubieuze rol die Koenders daarin heeft gespeeld blijven tot op heden een mysterie.

Feit is dat Carvajal nu voor de tweede maal in het buitenland gearresteerd is geworden en thans wederom in afwachting verkeert van de afhandeling van een proces voor uitlevering aan de USA. Maar die situatie is thans wel anders. Niet lang geleden heeft Carvajal immers openlijk laten weten zich achter Guaido te scharen en is hij zelfs zover gegaan om zijn strijdmakkers op te roepen om ook de zijde van Guaido te kiezen. Maduro heeft dus weinig behoefte om hem in bescherming te nemen en wil hem waarschijnlijk liever dood hebben nu hij op zeer schadelijke wijze voor het Maduro-regime uit de school kan klappen.

Wat mij verbaast is dat Carvajal blijkbaar dacht de krijgskrachten bij Maduro weg te kunnen trekken. Meer als een ander moet hij weten dat die relatie heel erg hecht is omdat de hele legertop omgekocht is en grof geld verdient met corruptie in overheidsbedrijven (30% van de staatsbedrijven wordt geleid door militairen, CAMIMPEG opgericht in 2016, is de meest bekende militaire groep die het management voert in de mijn-, olie en gasbedrijven).

Daarnaast wil ik de volgende passage aanhalen uit het rapport van de International Crisis Group, Latin America Report no. 73 gedateerd 28 februari 2019 (blz. 12):

(Quote): “..that top military officers in Amazonas state receive at least 20 kg in gold every month (valued at about $800.000.) to allow illegal mining in Yapacana. This helps to explain why senior army positions in de region, especially in Bolivar state, are among the most popular postings in Venezuela. These generals are often rotated, helping to foster expectations and buttress loyalty to the government in senior military circles.” (Unquote).

De legertop verdient dus ongekend veel geld met de facilitering van het drugs- en goudsmokkelregime. Dit regime dat gerund wordt door criminele groepen zoals die van de Sindicatos en de Colombiaanse guerilleros zoals de ELN en de nieuwe guerillagroep Aguilas Negras (merendeels FARC-dissidenten), onderhoud nauwe contacten met het Venezolaanse leger om hun illegale waar vrijelijk getransporteerd te krijgen binnen Venezuela en naar het buitenland toe. Het leger staat in dienst van de maffia, sterker nog, het leger IS de maffia.

Ik blijf erop wijzen, de strijd van het Venezolaanse volk is niet zozeer de strijd tegen een dictatoriaal regime, maar een strijd tegen de Latijns-Amerikaanse maffia. Zolang de buitenlandse krachten dat niet goed beseffen en de rules of engagement niet aanpassen zal er niet gauw een oplossing komen om het volk uit de greep van de georganiseerde criminaliteit te verlossen.

Bovendien begint de structurele vercriminalisering van het land voor binnen- en buitenland zeer bedreigend te worden, dit eens te meer nu Maduro eind vorig week te kennen heeft gegeven zijn volksmilitie uit te zullen breiden met een miljoen burgers die allen ook bewapend en getraind zullen worden, een uiterst griezelige ontwikkeling die m.i. voor veel bloedverlies zal zorg dragen.

Een miljoen gewapende burgers op straat die tot strijdvaardigheid worden aangezet met als drogreden de bescherming van het ‘socialismo Bolivariano’ niet beseffend dat zij enkel worden misbruikt als de eerste slagorde (en kannonnenvlees) ter bescherming van de drugsbazen.

Dit is Maduro’s antwoord op de bedreigende samenspanning door die landen die hem willen afzetten. Kom maar op, jullie gaan mijn bevolking toch niet afslachten? Nog nooit in de geschiedenis van de organiseerde misdaad is een misdaadorganisatie erin geslaagd om zoveel voetsoldaten voor hun karretje gespannen te krijgen. Zelfs in hun topjaren zijn de Italiaanse Cosa Nostra, Camorra, ‘Ndrangheta, de Mexicaanse kartels, de Japanse Yakuza en de Chinese Triaden daar in de verste verte niet in geslaagd.

Ik vrees dat het momentum voor een bloedeloze verwijdering van Maduro verlopen is, met zoveel wapens op straat in combinatie met het gezaaide tweespalt zie ik het land afglijden naar een burgeroorlog. De drugsmaffia zal er immers alles voor over hebben om het territoir waar zij sedert Chavez vrijelijk over beschikt, met man en macht te verdedigen.

George Lichtveld,
Curaçao

9 reacties

 1. Ik vrees dat het momentum voor een bloedeloze verwijdering van Maduro verlopen is, met zoveel wapens op straat in combinatie met het gezaaide tweespalt zie ik het land afglijden naar een burgeroorlog.

  Waarom ga je niet eerst señor Lichtveld ?
  Organiseer een crack force samen met jouw buren en familie om Maduro te verwijderen.

  Even jou bij de les houden. Wat Reagan in Nicaragua en Salvador heeft gedaan is niets in vergelijking met wat wij nu in Venezuela zien.

  Heer Lichtveld is zeer eenzijdig. Hij houdt teveel van copy paste.
  Pas op. Copy paste kan gevaarlijk zijn. Want voor je weet vergeet je de naam van eigenlijke schrijver te verwijderen.

 2. Maduro heeft helemaal geen miljoen militanten. Hij ZEGT een miljoen militanten te hebben. Er zit een heel groot verschil tussen wat Maduro zegt en wat de werkelijkheid is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties