28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 06:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Het bleek óp het ministerie onveiliger te zijn dan daarbuiten, dus zo gek was die kleine naamsverandering niet

Volkskrant | Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing | Volkskrant

Toen ik dinsdagochtend vroeg in de Volkskrant las dat er een kleine 32 miljoen euro uit de staatskas is gebruikt om briefpapier en e-mailadressen bij een aantal ministeries te veranderen en naambordjes over te schilderen (het ministerie van Economische Zaken werd Economische Zaken en Klimaat, Milieu werd Infrastructuur en Waterstaat, et cetera), mompelde ik ‘o jee, Kamervragen’.

Want de permanente verontwaardiging op het Binnenhof laat zich graag voeden met overzichtelijke vraagstukjes waar weinig bloed maar veel publiciteit uit vloeien, en die voor de mensen in het land eenvoudig te volgen zijn.

- Advertentie -

Dus stond Ronald van Raak namens de SP en de rest van nijdig Nederland dinsdagmiddag in de grote Vergaderzaal van de Tweede Kamer minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (voorheen Veiligheid en Justitie, kosten naamswijziging: 2 miljoen euro) te verhoren. Uiteraard kwam de aloude ‘wat je óók kunt doen met een miljoen’-vraag langs, een constante in elk debat over geld dat niet naar de zin van de vragensteller is aangewend: ‘Ik vraag aan de minister: wat kunnen we doen met 32 miljoen?’

Nou, een hoop ministeries van nieuwe prachtnamen voorzien, antwoordde Grapperhaus naar waarheid, maar Van Raak had op zijn lijstje heel andere dingen staan: ‘1.280 mensen een jaar lang in loondienst nemen’ (tegen een beneden-modaal inkomen moet ik daaraan toevoegen om een vals beeld te voorkomen), ‘schimmelwoningen massaal aanpakken’, ‘het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag ermee openhouden’ (leek me optimistisch gerekend), en ‘elk kind dat in armoede opgroeit nieuwe schoenen, een nieuwe jas of een sportabonnement geven’ (moeten we sowieso doen, zou met crowdfunding zó binnen te halen moeten zijn).

Nu is links populisme mijn favoriete populisme omdat het minder benepen en minder kwasterig is dan rechts-populisme en doorgaans met minder spuugklodders gepaard gaat, maar flauwekul blijft het om te suggereren dat we de samenleving van al haar kwalen hadden kunnen genezen als we de ministeries eenvoudigweg hadden genummerd, zoals ze dat in China vroeger deden met hun staatsfabrieken, en als we alle ambtenaren een gratis Gmail-adres hadden gegeven.

Dat Veiligheid en Justitie moest worden omgekat in Justitie en Veiligheid heeft een pijnlijke voorgeschiedenis die teruggaat naar Ruttes eerste ongelukkige gedoogkabinetje in 2010. Dat was zó geobsedeerd met tucht en orde dat er een superministerie werd geschapen dat ons de illusie moest verkopen dat wij in een ernstig onveilig land leven dat dankzij de trefzekere hand van die lui in Den Haag weer leefbaar zou worden. Het bleek óp het ministerie onveiliger te zijn dan daarbuiten, dus zo gek is het niet dat D66 er bij het aantreden van Rutte III op aandrong om de geschiedenis wit te wassen door een kleine naamsverandering. Die moet duidelijk maken dat ‘Justitie voor ons het fundament is dat voorop staat’, zei Grapperhaus gisteren.

- Advertisement -

En zo is het. Ook voor al die andere ministeries die hun naam veranderden geldt: namen doen ertoe. Niet voor niets maken aanstaande ouders soms 9 maanden lang ruzie over de splijtende kwestie Kevin-of-Diederik.

Ontroerendste detail uit de Volkskrant-berichtgeving over de naamsveranderingen: de ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die alle enveloppen waarop nog Economische Zaken stond opnieuw door de printer heeft gehaald om de woorden ‘en Klimaat’ erbij te drukken. Wat hebben we toch een fantastisch ambtenarenapparaat.

Bron: Volkskrant

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. @lapas. Die ambtenaren hier verdienen het niet om de loontrede en indexering te krijgen.
    De medewerkers van de raffinaderij hadden niet als makke schapen achter hun vakbondslijders moeten aanwandelen. Ze hadden jaren geleden al hun vakbond tot de orde moeten roepen.

  2. Het is toch schandalig dat Nederland zomaar 32 miljoen over de balk smijt, terwijl CFT ons met maatregelen dreigt. Van die 32 miljoen hadden we loontrede en indexering voor de ambtenaren kunnen betalen plus de medewerkers van de raffinaderij hadden het nog een half jaar kunnen uitzingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -