27 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

CuracaoNieuws | Spelen óp het strand mag, maar spelen mét het strand, alleen volgens de regels

HomeMediaCuracaoNieuws | Spelen óp het strand mag, maar spelen mét het strand,...

Dick Drayer

Minister Zita Jesus Leito | Persbureau Curacao

Niet de overheid maar het parlement (!) gaat over de stranden der zee. De uitroepteken staat er niet voor niets. Ministers van Curaçao geven al decennia lang strand weg aan projectontwikkelaars en andere vriendjes. Wie weet voor hoeveel. En ook nu doen de ministers van Curaçao alsof zij bepalen wat er met het strand gebeurt. Dat is dus niet zo.

De hekken van de verbouwer van het Marriott-hotel stonden er niet lang. Ministers en hun ambtenaren weten drommels goed dat geen enkele handeling met betrekking tot de standen der zee zonder parlementaire toestemming uitgevoerd mogen worden. Toch doet ook de vorige minister van Verkeer en Vervoer, Suzy Römer weer een verkeerde duit in het zakje door te stellen dat de overheid ‘bijzondere toestemming’ kan verlenen om een strand exclusief open te stellen voor hotelgasten.

Burgerlijk Wetboek
Het Burgerlijk Wetboek 5, artikel 26 is leidend voor wat betreft de mogelijkheden voor overheid, bedrijven en particulieren om iets te doen met het strand. Zo staat daar dat het strand in beginsel toebehoort aan het land Curaçao, tenzij dat niet het geval is. Met andere woorden, tenzij jij kunt bewijzen dat het strand jou toebehoort.

Het tweede lid van dit artikel is van belang voor de strekking van dit verhaal. Daarin staat: “Beperking van de openbaarheid van aan het Land, of ‘een Eilandgebied’ van vóór 10-10-‘10, toebehorende stranden door vervreemding, bezwaring, ingebruikgeving of anderszins, behoeft een bij landsverordening (of eilandsverordening) te verlenen bijzondere toestemming.”

De achterliggende gedachte van de wetgever is dat de stranden van het publiek zijn, daar kom je in beginsel niet aan en daar mag de overheid niet zomaar mee spelen, ook niet ten behoeve van toerisme.’ Dit tweede lid kwant tot stand op 1 januari 2001 alle vergeven grond na die datum valt onder deze bepaling.

Landsverordening

De vraag komt dan op: zijn er de laatste 18 jaar door de overheid kuststroken die als ‘strand’ moeten worden aangemerkt verkocht of in erfpacht aan particulieren uitgegeven, bijvoorbeeld aan een hotel, zónder toestemming bij landsverordening (of eilandsverordening)?

AD | Strand Marriot moet openbaar

Wat we weten van het Marriott is dat de erfpacht op het kadastrale gebied is afgegeven op basis van een landsbesluit op 12 september 2016. Ruim na de aanpassing van het BW artikel 26, waardoor het tweede lid zonder meer toepasbaar is. Maar een landsverordening is niet te vinden.Wil Marriott aanspraak maken op de ontwikkeling of afrastering van (een deel van) het erfpachtgebied dat strand bevat, dan dient niet minister Suzy Römer of haar opvolgster Zita Jezus-Leito bijzondere toestemming te verlenen, zoals zij zelf menen, maar moet zij naar de Staten: het parlement dient bij landsverordening toestemming te geven!

Verontrustend

Met bovenstaande uitleg is het verontrustend dat de huidige minister van VVRP, Zita Jesus-Leito dingen roept op de radio die nooit door haar juristen kunnen zijn ingefluisterd. Zinnen als: ‘we moeten de historische context betrekken bij ons besluit’

Of ‘na een nieuwe meting van de erfpachtgrond van het Marriott Hotel is gebleken dat een deel van het Sonesta-strand ook deel uitmaakt van het Marriott en wordt daarom bij het hotel getrokken’, zijn juridisch onjuist.

Dat de minister niet op de hoogte is van de wetgeving blijkt als ze ook nog stelt dat ‘er genoeg openbaar gratis strand overblijft voor het algemene publiek.’

Hoe anders heeft haar voorgangster, Suzy Römer dat in een ministeriële beschikking neergelegd, nadat Marriot een verlenging kreeg van 60 jaar voor de erfpacht. Daarin staat: ‘de erfpachter zal toestaan, dat ook anderen dan gasten verblijvende in het aan de erfpachter toebehorende hotel, zonder vergoeding gebruik kunnen maken van het strand waarop het erfpachtrecht betrekking heeft. Het strand, dient vrij, openbaar toegankelijk te zijn. Het is de erfpachter niet toegestaan het strand door middel van een afrastering of anderszins af te scheiden van aangrenzende stranden.’

Akseso liber pa laman

Parlement
Als de regering de openbaarheid van stranden beperkt door uitgifte in erfpacht aan het Marriott, zonder daarbij de toestemming bij landsverordening verkregen te hebben, dan bepaalt Boek 3 van het BW Curaçao dat een rechtshandeling in strijd met een dwingende wetsbepaling, zoals voornoemd tweede lid, nietig is.

Het Parlement is aan zet om de minister ter verantwoording te roepen of om alsnog toestemming te geven bij wet. Spelen óp het strand mag altijd, maar spelen mét het strand alleen volgens de regels.

—–
*Raadpleging:

Jeff Sybersma, Alle stranden moeten vrij toegankelijk
– AD, 5 november 2011, Openbaarheid van stranden Curacao
Landsbesluit 12 september 2016
Ministeriele beschikking 20 september 2016
Amigoe 26 maart 2019
– AD, 23 februari 2019, Marriott krijgt deel Sonesta-strand

Bron: CuracaoNieuws

10 reacties

 1. Spelen óp het strand mag? Het hangt natuurlijk vanaf wat deze mevrouw met spelen bedoeld. Tegenwoordig kan je niet met je vrouw voor een romantische zonsondergang naar het strand zie je s’avonds mannen met mannen en andere echtparen op het strand seks hebben.

 2. De realiteit is duidelijk. De regering stuurt bewust aan op onduidelijkheid en houdt zich van de domme, zodat vervolgens van alles “geregeld” kan worden met het grootkapitaal. Ik vraag me hardop af of hier wellicht ook fondsen voor partijen onderdeel van maken, daar ik de houding van regeringspartijen anders niet kan verklaren.

 3. Bij het genese van Mambo hadden wij geen enkel benul. Bij Sonesta echter werd er destijds gekozen voor hotelstrand en publieke stranden. Helaas blijven wij aanmodderen op een met opgezogen zand en neer gepletterd zand “beaches”. Geen enkel beleid aan toegevoegd.

  Om te huilen.

 4. De situatie bij Marriot en Mambo zijn in feite hetzelfde. Voordat Sonesta ( nu Marriot) werd gebouwd was er geen strand. Voor Mambo er was, ws er ook geen strand. De groep Pizziolo/Cocochi Prins heeft het stuk grond bij Mambo in erfpacht gekregen van de MAN, Dutch Sshrier heeft het uitgevoerd. Was al begonnen toen er geen verguning was. We praten over 1986!

 5. @ Joep: “Hof van Justitie in de zaak Sint-Maarten versus Peterson. Daarin geeft de rechter een definitie van wat onder een strand moet worden verstaan. Een strand is ‘de onbebouwde en (grotendeels) onbegroeide strook grond, gelegen tussen de normaal-laagwaterlijn enerzijds en het begin van de min of meer ononderbroken natuurlijke begroeiing, dan wel anderzijds de voet van de aanwezige zeewering, schoeiing of wallen, dan wel het begin van de van oudsher aanwezige bebouwing’.”
  Als ik dat juist interpreteer is Mambo-beach ook een strand dat aan ons allen toebehoort. Hoe het tot stand is gekomen doet er niet toe; volgens die rechter dan.

 6. @Joep Meloen

  Praktijken van Dutch Schrier zijn illegaal begonnen en achteraf vergunning verleend….De bekende ‘Andjepik’!

 7. @ Macv

  Is niet zo moeilijk. Omdat de YdK ieder strand in no time tot een afvalberg kunnen ‘promoveren’ en te belabberd zijn om hun troep op te ruimen, geeft de overheid vergunningen af aan personen / bedrijven die dat opruimen dan op zich nemen. Aangezien zij ook niet gratis werken mogen zij daar een vergoeding voor vragen. Dus betaal je bij veel stranden gewoon entree.

  Mambo is waarschijnlijk een ander verhaal, want dat was nooit een strand. Het was gewoon een verzameling rotsen en daar heeft Dutch Schrier een strand van gemaakt. Hij heeft in de jaren 80 eigenhandig een strand aangelegd, behoort dus niet toe aan de overheid en logisch dat er dan ook entree kan worden gevraagd.

 8. Nooit begrepen waarom we bv op een mambo bijna 6 gulden entree moeten betalen..als je ze vraagt om een vergunning waarin staat dat ze dat mogen vragen.. Krijg je nooit te zien. Kan iemand mij vertellen waarom?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties