27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:25

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe commentaar | Fluoride in drinkwater: keuzevrijheid?

Een van de constitutioneel verankerde grondrechten in ons land is het recht van de burger op onaantastbaarheid van zijn lichaam. Ingevolge artikel 11 van de Staatsregeling van Curaçao (StReg) heeft eenieder, behoudens bij of krachtens landsverordening te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.

Is fluoride in ons drinkwater, om niet te spreken van de verhoging van de dosering hét middel om het hoge tandbederf onder de bevolking tegen te gaan?
Is fluoride in ons drinkwater, om niet te spreken van de verhoging van de dosering hét middel om het hoge tandbederf onder de bevolking tegen te gaan?

‘Informed consent’: het feit dat iemand eerst goed geïnformeerd moet zijn als patiënt om te kunnen afwegen of hij een behandeling wil ondergaan of niet. Momenteel is de discussie over fluoride in volle gang, meer nog nadat de Curaçaose overheid de beslissing heeft genomen de dosis fluoride in het drinkwater te verhogen. Het is een discussie die gevaar loopt te vervuilen en dicht te slibben omdat men gauw geneigd is zich te verweren met argumenten als ‘daarmee is nog niet gezegd dat de overheid onrechtmatig handelt’, ‘ach, water is ook gif’, of ‘ik drink al jaren gewoon kraanwater en ik voel me kerngezond’. Het onderwerp raakt ook de gemoederen omdat juist de grondlegger van de partij die de meerderheid in de regering vertegenwoordigt, zich tijdens zijn leven uitdrukkelijk tegen fluoride in het drinkwater heeft uitgesproken. Naar aanleiding van de eenzijdig van boven genomen beslissing van de overheid, zonder een referendum te houden om ook de kant van de burger als onvrijwillige gebruiker aan te horen, kan de vraag gesteld worden of het inderdaad een ethische gedachte is dat eenieder, met name de minst weerbaren zoals baby’s en kinderen, ouderen en zieken en dat deel van de bevolking dat het zich niet kan veroorloven om de vier dagen als bewuste keuze een krat gebottled water te kopen, aan deze oplegging onderworpen wordt.

Een arts of hulpverlener kan toch ook niet eenzijdig beslissen om medicijnen in iemands drinkwater te stoppen, waarom een minister van Gezondheid en het parlement dan wel en dat op landelijk niveau?

Wij, als burgers, kiezen voor duurzaamheid, geïnstitutionaliseerd door de overheid: onder andere 2x per jaar bezoek van de mondhygiënist en/of tandarts op alle scholen.
Wij, als burgers, kiezen voor duurzaamheid, geïnstitutionaliseerd door de overheid: onder andere 2x per jaar bezoek van de mondhygiënist en/of tandarts op alle scholen.

Een logische redering zou dan kunnen zijn dat het ook mogelijk is om antidepressiva in het water te stoppen om zodoende andere aandoeningen en stoornissen die in rapporten worden vermeld, te voorkomen en te genezen. Of medicijnen tegen diabetes omdat deze ziekte hoog op de lijst staat vergeleken bij andere landen in de regio en elders in de wereld. Een nog logischer redenering, en treffender aanpak tot symptoombestrijding, zou dan kunnen zijn om een echte epidemie op het gebied van volksgezondheid op ons eiland aan te pakken: obesitas. Middeltjes in het drinkwater stoppen om overtollig vet te verbranden en een volk van slanke mensen te creëren. Hoe snel kan het denken niet op hol slaan, getriggerd door argumenten die afgedwaald zijn van de essentie: de vrije keuze van de mens, de democratie en het recht op goede informatie. Is fluoride in ons drinkwater, om niet te spreken van de verhoging van de dosering, hét middel om het hoge tandbederf onder de bevolking tegen te gaan? Of heeft tandbederf in beginsel te maken met een gebrek aan bewustzijn omtrent mondhygiëne, voeding die minder zetmeel en suikerrijk is en het prefereren van soda’s en zoete sappen boven water? Een laag bewustzijn zou haast het idee kunnen scheppen dat dit allemaal niet nodig is, eenmaal fluoride in het water. In het leven van alledag gaat alles inderdaad misschien niet op de manier zoals de roepers aan de kant van de weg idealistisch, maar niet onterecht, verkondigen. Degene die op de stoel zit krijgt veelal te worstelen met de realiteit om tussen de slechte dingen de minst slechte te kiezen ten behoeve van de belangen.
fluoride-2Maar dient daartegenover dan niet ‘damage control’ te staan? Bijvoorbeeld, een wet in het leven roepen en bekrachtigen dat voortaan elke burger om de zoveel tijd verplicht metingen moet laten doen bij gecertificeerde natuurartsen en integraal werkende artsen, die met hun zeer verfijnde en geavanceerde instrumenten de schade in het lichaam van de mens kunnen registreren. Zo kan de overheid op verantwoorde wijze een databank opbouwen ter uitwerking van een volksgezondheidbeleid dat onze maatschappij kan dienen. Echter, voor een duurzame en solide volksgezondheid is de enige waarachtige optie om de vrije keuze van de burger te respecteren en op basis hiervan te opereren. Dit gezonde uitgangspunt sluit de weg voor berekende oplossingen als het toevoegen van medicijnen in landelijk gedistribueerd drinkwater, en andere vreselijke handelingen op wereldniveau zuiver en alleen uit economisch winstbejag zoals voedingsmiddelen genetisch manipuleren, medicijnen fabriceren die bijverschijnselen veroorzaken, en andere bedenksels op de markt brengen die de massa, die niet beter weet, ziek maakt en ziek houdt. Hoe wil men bezuinigen op ziektekosten die de pan uitspringen als men alleen maar zieke mensen kweekt en in stand houdt? De enige en waarachtige optie om te komen tot een gezond volk met gezonde tanden en een sterk zelfregulerend immuunsysteem is: géén fluoride in ons drinkwater. Het tast het recht op vrije keuze van de mens aan én het tast het lichaam aan. Dat is niet goed. Wij, als burgers kiezen voor duurzaamheid, geïnstitutionaliseerd door de overheid:

  •  2x Per jaar bezoek van de mondhygiënist en/of tandarts op alle scholen;
  • Elk kwartaal kinderen en ouderen verplichte metingen laten doen bij onze natuurartsen en integrale artsen;
  • Verplichte modules op alle schoolniveaus, van cyclus 1 FO tot en met havo/vwo over cellulaire voeding, gegeven door speciaal daarop afgestemde natuurartsen en integrale artsen;
  • Het verplicht instellen van gezonde schoolkantines waar naast snacks met geraffineerde suikers en lege zetmeelproducten, ook fruit en verse sappen en gezonde smoothies verkocht worden. En, gesproken over de vrije keuze van de mens: eenieder kan kiezen of hij eenzijdig pastechi, empaná, Johnnycake blijft eten en light drinks met aspartaam blijft drinken, zonder voldoende water tot zich te nemen, totdat hij of zij een bepaald bewustzijnsniveau bereikt door de bovengenoemde modules.
- Advertentie -

Ik wens u allen een voorspoedig en bovenal gezond 2014 toe op ons eiland, waarvan de naam al van oudsher Healing, Cura, Sana en Kurason betekent!

Bron: Amigoe

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -