Opinie | De parallelle wereld van Curacao

Drugshandel is nog altijd een groot probleem | Opinie John van den Heuvel

John van den Heuvel geeft beelden aan OM Aruba

John van den Heuvel: Drugshandel is nog altijd een groot probleem

De grootste uitdaging na een zomervakantie is het aangename gevoel van ontspanning en fitheid zo lang mogelijk vast te houden. Mij lukt het meestal niet zo goed, maar laat ik toch een poging wagen door het in mijn eerste column na het zomerreces over mijn vakantiebestemming te hebben.

Wie weet helpt het in ieder geval nog een weekje de gedachten bij zo, strand en zee te houden. Deze zomer vloog ik met mijn gezin naar Curcgao, een tropisch stukje Nederland waar ik ook als misdaadverslaggever talloze malen belandde.

Op de heenvlucht rekende ik uit dat ik nu voor de twee- of drieënveertigste keer die kant opging. Mijn eerste bezoek was in 1992. Amsterdam maakte in die periode kennis met het fenomeen discokoeriers. Jongeren werden in uitgaansgelegenheden geronseld om in ruil voor een betaalde vakantie naar Curacao drugs mee terug naar Nederland te smokkelen. Het gros werd natuurlijk opgepakt en belandde in de beruchte Koraal Specht gevangenis in Willemstad.

Met twee moeders, die hun gearresteerde kroost in de bajes wilden bezoeken, vloog ik naar Curacao om voor deze krant verslag te doen. De omstandigheden waaronder de kinderen – want dat waren het in feite – vast zate, bleken abominabel. De situatie op Carga° was voor mij als misdaadverslaggever een eyeopener.

Op het relatief kleine eiland met ongeveer 160.000 inwoners leefden twee werelden parallel aan elkaar. Een vriendelijke, meest straatarme bevolking naast een keiharde onderwereld, die nauw verweven bleek met de lokale politiek. Er is op dat vlak op Curaçao niet veel veranderd. Het eiland maakte een behoorlijke economische groei door, zeker in vergelijking met andere eilanden in de Caribische regio.

Het toerisme bracht veel extra inkomsten, al merkt de lokale bevolking daar nog altijd te weinig van. Een groot deel van het gemeenschapsgeld verdwijnt in de zakken van een steenrijke elite. Drugshandel is nog altijd een graat probleem. Opsporingsdiensten boekten de laatste jaren goede resultaten, mede dankzij honderdprocent controles op Schiphol, maar de aandacht voor dit probleem kan nooit verslappen.

Bij het verminderen van controles, slaan de bendes weer razendsnel toe. Dankzij een kustradar en redelijk goed uitgeruste kustwacht worden regelmatig grotere partijen cocaïne op zee onderschept. De haven van Willemstad blijft nog wel een gatenkaas.

Een containerscanner werkt vaker niet dan wel of wordt handig omzeild. De echt grote partijen drugs bereiken op die manier vrij eenvoudig Nederlandse havens.

Een minstens zo groot probleem op Curacao is de witteboordencriminaliteit. De moord op politicus Helmin Wiels in 2013 was het definitieve bewijs hoe schimmig zakelijke en politieke belangen op Curaçao verweven zijn. Het kwam een grote gokbaas wel heel slecht uit dat Wiels zijn lucratieve business een klap
wilde geven. Enkele desperado’s van de straatbende No Limit Soldiers werden ingehuurd om het probleem Wiels te elimineren. De uitvoerders van de moord we, den gepakt en veroordeeld, maar de opdrachtgevers bleven tot op heden buiten schot.

Wiels stierf niet helemaal voor niets, want sinds de moord jagen politie en openbaar ministerie op Curaçao veel fanatieker op de witte boorden. Een paar succesvolle Nederlandse aanklagers, als Saskia de Vries, Tom Maan, Hanneke resten en Guus Schram werden ingevlogen om orde op zaken te stellen. Een fanatieke Rotterdamse politiechef mocht het wat ingeslapen Recherche Samenwerkingsteam opschudden.

De tactiek om de zogenoemde ‘ondermijning’ tegen te gaan, lijkt te werken. Met ondermijnen doelt justitie op het stelselmatig vergiftigen van de samenleving door corruptie, vriendjespolitiek en gebrek aan integriteit bij politici, notarissen, advocaten en bankiers.

Oud-premier Gerrit Schatte was het eerste doelwit dat succesvol voor de rechter werd gebracht. De rechtbank achtte bewezen dat Schatte een miljoen smeergeld incasseerde van een beruchte Siciliaanse casinobaas. In ruil voor het geld mocht de Siciliaan Schotte aanwijzen welke personen hij als minister kon benoemen.

De oud-premier moet drie jaar de cel in en mag zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen. Tijdens mijn vakantie op Curaçao was ik getuige van de actie tegen een tweede doelwit uit de zogenaamde bovenwereld. De directeur van de Centrale Bank van Curacao en Sint-Maarten, Emsley Tromp, is al een tijdje niet meer boven iedere twijfel verheven. Hij zou zich schuldig maken aan belastingfraude en witwassen.

Het ondermijningsteam van officier van justitie Saskia de Vries nam hem op de korrel en viel begin deze maand zijn villa binnen. Het is nogal wat als een politieteam een inval doet bij een topbankier. Het zou hetzelfde zijn als de FIOD directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank van zijn bed zou lichten. Op Curagao was de inval twee dagen voorpaginanieuws. Daarna ging iedereen weer over tot de orde van de dag.

Dat is ook wel weer het aparte aan dit stukje koninkrijk in de tropen. De parallelle werelden die ik in 1992 leerde kennen, bestaan nog altijd. Een door drugsproblematiek geteisterde samenleving, die regelmatig wordt opgeschrikt door liquidaties en ander onderwereldgeweld, weet het imago van een veilig vakantieparadijs voor toeristen prima hoog te houden.

Bron: Telegraaf

 

17 Reacties op “Opinie | De parallelle wereld van Curacao

 1. Ja die stanley held is een complete mislukeling zelf 30 jaar corupte agent op curacao daarna in nederland corupt agentje gespeelt en toen ze hem in nederland uit hadden gekotst ging die gefrustreerd
  terug naar zijn gast land curacao waar hij nu curacaoenaar probeert uit te hangen Nep en Zielig persoon

 2. elk jaar treedt dit op, een verhalen bundel tijdens de vakanties.
  De journalist, maakt niet uit welk dagblad gaat op vakantie en de ticket moet betaald worden. Wat is er makkelijker dan die te laten betalen door de een dagblad.
  Lees het maar Curacao is zo gevaarlijk de schijn word opgehouden zegt deze journalist dat het veilig is voor de toerisme. Maar de zogenaamde journalist weet wel beter zo veilig is het niet op Curacao. Maar wat schrijft de journalist in zijn dagblad.

  “Deze zomer vloog ik met mijn gezin naar Curacao, een tropisch stukje Nederland waar ik ook als misdaadverslaggever talloze malen belandde.”

  Notabene met zijn gezin, let wel ik haal niet zijn gezin erbij maar hij zelf introduceert ze in zijn artikel. Als het zo onveilig is bij ons op Curacao dan neem je toch niet je vakantie op curacao met je gezin.

  Tegenwoordig is het zo dat journalisten allemaal free- lance zijn en per letter worden betaald in Nederland. Goedkoop een sier maken op andermans kosten en een bevolkingsgroep of land nadelig te benadelen is hun handelsmerk geworden zolang er maar brood op de plank komt.

  Hij mag dan wel voor de grootste krant van Nederland werken, maar in de tweede wereld oorlog was het ook de foutste krant in Nederland en zelfs een tijd verboden na de bevrijding.

 3. @LaStiwz, wat ben je goed op de hoogte zeg…Je lijkt wel een coke-veteraan… 😆

 4. Gman 441,
  Ik denk niet, en ik geloof ook zeker niet dat er ook maar één reageerder voorbij gaat aan de criminaliteit op Curaçao. Er is hier volgens mij geen sprake van het niet accepteren van de Curaçaose feiten, zeker niet op het forum van kk.Curaçao..dat kan ik je verzekeren.

  Dat J.v.d.Heuvel een blaaskaak is, vinden niet enkel sommigen hier, maar ook in eigen land wordt dat van hem beweerd en nog meer..
  Punt is dat het opvalt hoe hij hier zit te doen alsof hij een Curaçao-deskundige is, blijkbaar alles wat hij schrijft op de absolute waarheid berust alsof hij er zelf ook bij was, en ook nog doet voorkomen alsof er geen drugsprobleem in Nederland bestaat en als gevolg daarvan ook geen drugsgerelateerde geweldsmisdrijven in Nederland voorkomen.. En tussen neus en lippen door ook nog even beweren dat alle in Nederland ingevoerde partijen coke via de Curaçaosche haven de Nederlandse havens bereiken.

  Hij schroomt overigens niet om halve waarheden te vertellen, dat is namelijk z’n handelsmerk, en dat is algemeen bekend.. In ieder geval durf ik zelfs te stellen dat de criminaliteit op Curaçao, veelal drugsgerelateerd, niet uniek in z’n soort is. Waarom mag er niet op gewezen worden dat het probleem op Curaçao niet op zichzelf staat, niet alleen op Curaçao bestaat, en dat er verschillende redenen genoemd kunnen worden over het waarom van de criminaliteit op Curaçao? Men mag best vergelijkingen maken. Ik doe het wél! Het is eigenlijk een internationaal probleem. En ik vrees dat er altijd criminelen en drugskartels zullen blijven bestaan, ook al wordt armoede uitgebannen. Jammer genoeg geldt dat ook voor Curaçao.

  De huidige westerse mens, en niet alleen de westerse mens, zal coke blijven snuiven, het drugsgebruik zal gewoon niet afnemen maar eerder toenemen, dat is de naakte, misschien harde realiteit.

 5. Zonder eens te zijn met van John van de Heuvel, zeg ik het volgende:
  Er is een probleem met criminaliteit op Curaçao. Dat staat vast. We kunnen met z’n allen gaan roepen dat hij een blaaskaak is of dat hij maar eens in Latijns Amerika drugscriminaliteit moet gaan bestrijden. Wat we ook van hem vinden of waar de vraag naar drugs ook ligt, feit is dat er een probleem is en dat kunnen we/mogen we niet aan voorbij gaan. Simpelweg accepteren dat het eenmaal zo is en niets ertegen doen, maakt iedereen als passieve toeschouwer net zo onverantwoord als de criminelen. Niet kijken naar anderen en wijzen, maar je zelf een spiegel voorhouden en de vraag stellen doe ik genoeg?

 6. @ Stanley Held,

  De logica van jouw verhaal ontgaat mij volledig.
  De arme YdK, is misbruikt, moet nu drugs verkopen en jij vraagt je af waarom ?
  Ik vraag me ook af waarom, want ik ken meer dan genoeg YdK die bijzonder geslaagd zijn, multi-miljonair zijn en die heb ik nog nooit horen klagen over het slaven verleden.
  Komt mij voor dat alleen de mislukkelingen klagen over het slaven verleden, terwijl zowel de succesvolle YdK als de misfits allemaal bij hetzelfde starting point zijn begonnen.

  Leg dat maar eens uit Stanley !

  Weg van de minste weerstand en geen ambitie om te verbeteren wellicht ?

 7. Stanley Held

  Mooi. Feit is, dat de vraag in Nederland ligt. Of niet? Heb mogen snuiven aan Economie. Of zit ik verkeerd? Kom op mensen. Van der Huevel was agent. Ook ik . Ook in Amsterdam. Hij werkt bij een dagblad. Komt lief over. Vergis u niet. Gaat ook bij hem om zijn inkomen. Hoe dom kan een mens zijn? Wat een rommel is dit. Jij hebt de slaven daar gedropt. Jij hebt de regelgs ingesteld. Is uw wetgevingen. Kom op . Die arme yu fi Corsow. Is en was misbruikt. Kom op. Nu verkoopt hij drugs, waarom? Uw vraag ligt mijlen hoog. Economie thats it.

 8. Ach van der Heuvel kijk in eigen land voor de grote euvel-
  Nederland is een land van Drugs uitvindingen -een drugs gedoog beleid is er alleen om de staats kas te spekken – en de grootste doorvoerhaven is Rotterdam-dus kijk eerst in de eigen huishouding voordat je anderen beticht
  De Nederlandse staat heeft een enorme hekel aan concurentie en als het ergens niet aan belastingen kan innen-dat zijn absoluut de enige redenen van alle gezeik.

 9. Ik weet niet hoe je aan die kilo’s komt maar:
  1 gram is gemiddeld 4 lijntjes,
  1 kg is 4000 lijntjes
  10 kg is 40.000 lijntjes

  Hahaha. 40.000 lijntjes per dag in heel Nederland. Ik denk dat ze dat in 100 maal Urk er al doorheen snuiven.

 10. @Frits,
  Eens, de man is inderdaad een vreselijke BLAASKAAK!! Bovendien liegt hij alsof het gedrukt staat, aan z’n neus kan het lieggehalte van deze wanna be crimefighter afgelezen worden, zodra het puntje van z’n neus begint te trillen weet je al hoe laat het is, dan is het liegen en overdrijven van feiten geblazen! Hij doet namelijk doodleuk voorkomen alsof de ‘grote partijen’ Cocaïne rechtstreeks vanuit de haven van Curaçao de Nederlandse havens bereiken..Pff, wat een zeikwijverig over het paard getilde lolo! Alsof wij geen Nederlandse kranten lezen..

  Het overgrote deel van de ‘grote partijen’ coke die in de Nederlandse havens wordt aangetroffen komt namelijk rechtstreeks uit Landen als Ecuador, Peru en Colombia, soms ook Nicaragua. Meestal verpakt in bananen, ananassen of anders ingeblikte vruchten. Er is al berekend dat het aandeel die de verdomde mulas van Curaçao naar Nederland smokkelen nog geen 1, 5 % bedraagt van de totale hoeveelheid naar Nederland gesmokkelde cocaïne! En als ik me niet vergis zal het nu wel minder dan die 1,5 % wezen, want tegenwoordig word het overgrote deel van de mulas gesnapt, áls zij niet op Hato Airport betrapt worden dan wel op de luchthavens van Düsseldorf en Schiphol!

  Ik vraag me af waarom onze stoere Internationale boevenjager niet durft te gaan jagen op de machtige Latijns-amerikaanse drugcartel’s die verantwoordelijk zijn voor de ‘echte grote partijen’ coke die in de Nederlandse havens worden aangetroffen. Overigens, echte Hollandse coke smokkelaars doen niet onder voor die Latino drugsbazen. Geregeld worden er op de Noordzee Nederlandse kapiteins met tonnen drugs gesnapt. Het zou mij niet verbazen dat er in de Nederlandse havens bij het leven wordt gesjoemeld door o.m. douane ambtenaren, beveiligers én ook de politie. Nu is toch ook bewezen dat i.v.m. ‘inbeslagnames door Politie en justitie’ in Nederland het een doodgewone boevenbende is bij de Nederlandse politie.

  http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/68783/inbeslagnames_politie_en_justitie_politiek_reageert

  In Nederland wordt er dagelijks minstens 10 kilo coke gesnoven en gerookt, alleen al in A’dam wordt er per dag 1, 5 kilo coke geconsumeerd! Geloof mij, aan die vraag kunnen die domme Curaçaose mulas niet voldoen. Ook niet als zij over een koeienmaag beschikten.

 11. Deze zgn. zelfbenoemde ‘crimefighter’ en derderangs journalist is eentje die zelf het overtreden van de wet niet schuwt als het de sensatie in zijn tv programma’s ten goede komt. Eigenlijk is het dus de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Plotseling is hij ook Curaçao specialist die na wat reisjes naar het eiland ons gedurende zijn vacantie even zal onderrichten over onze onze fouten. Ongelovelijk dat de pers zoveel aandacht besteedt aan dit soort grootsprakerige blaaskaken als dhr. de Vries, quo vadis?

 12. ” … dan zou Curaçao een stuk minder last hebben van drugscriminaliteit.”

  Ach zieleke lief, is het dus dan weer de schuld van een ander dat het huishouden op dit eiland op één van de ergste zooitjes van jan steen lijkt? Tristu!

 13. joop savaneta

  Overal op de wereld wordt gesnuifd dus dat is niet een typisch Nederlands probleem maar de grote bazen van de drugsyndicaten mogen, wat mij betreft, de doodstraf krijgen. Het Filipijnse systeem invoeren lijkt me wat drastisch maar toch zou het veel criminelen afschrikken vooral omdat men in de drugshandel over lijken gaat en zelf geen respect voor mensenlevens heeft.

 14. Gerrit Schatte? Wie is dat?

 15. En waar gaat de YDK dan geld mee verdienen? Meer berovingen?

 16. Als ze in Nederland nu eens ophielden met coke snuiven, dan zou Curaçao een stuk minder last hebben van drugscriminaliteit. De arrogante Hollander hangt met zijn neus boven het witte poeder en geeft af op Curaçao. What’s new?

 17. Dit mannetje, dat van zichzelf zegt dat hij rechercheur is geweest in Amsterdam, mocht enkel en alleen de tassen dragen van de rechercheurs die daadwerkelijk het werk deden. Wat is dit een verschrikkelijke blaaskaak en betweter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *