32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Curacaohuis: nieuwe aanstellingen Family & Friends

HomeAuteursOpiniesOpinie | Curacaohuis: nieuwe aanstellingen Family & Friends

Opinie: Di pueblo pa pueblo i ku pueblo. Of toch niet?

Gevolmachtigde minister Carlson Manuel: ‘Zuinig omgaan met geld van de Curaçaose belastingbetaler’

Volgens Kabinet Pisas is het volk nu eindelijk aan de beurt. Maar dan dien je wel tot de inner circle van Pisas & co behoren. Nepotisme heeft inmiddels ook het Curaçaohuis in Nederland bereikt waar gevolmachtigde minister Manuel de deuren open heeft staan voor zijn familie & best friends. Onder de feiten op een rij.

De bijgevoegde documenten zijn niet bedoeld voor publicatie, maar om u in de staat te stellen te verifiëren dat de onderstaande feiten correct zijn. Het afdrukken van deze documenten kan de positie van de bron schaden!

 • Carlson Manuel wordt op 14 juni 2021 beëdigd als gevolmachtigde minister.
 • Op 6 juli roept Manuel de medewerkers van het Curaçaohuis bijeen en vertelt dat hij een goede samenwerking in een prettige werksfeer nastreeft. Tevens kondigt hij een grondige reorganisatie aan om de organisatie efficiënter te maken.
 • De spanning op het Curacaohuis is sinds de komst van Manuel om te snijden. Hij verschuilt zich, samen met zijn broer, achter een gesloten deur en gaat contact met medewerkers uit de weg.
 • In de week van 4 oktober reageert Manuel op berichten in de media dat hij zijn broer en schoonzus te werk heeft gesteld op het Curaçaohuis. Manuel geeft tal van interviews aan de media waarin hij de berichten ontkent. Zijn broer heeft (als media-expert) wel werk gedaan, maar die zijn door de gevmin uit eigen zak betaald. Manuel laat een verklaring opstellen dat zijn broer geen betalingen ontvangt van het Curaçaohuis. En passant beschuldigt Manuel zijn voorganger van wanbeleid en geldverspilling en omschrijft hij de situatie die hij heeft aangetroffen als een ‘barista’. Zijn relaas bevat meerdere aantoonbare onwaarheden.
 • Op 13 september dient Manuel bij minpres het verzoek in om zijn broer met terugwerkende kracht tot 1 juli in dienst te mogen nemen als medewerker Communicatie.
  Broer Carlton Manuel, alias “The King”
 • Op 27 oktober brengt de Directeur Human Resources & Organisatie van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening t.a.v. de voordracht van broer Carlton een negatief advies uit aan minpres Pisas. De aanstelling is in strijd met het geldende vacaturebeleid (alleen kritische vacatures mogen worden vervuld). De directeur wijst er tevens op dat de familieband de schijn van belangenverstrengeling met zich meebrengt. Bovendien wordt opgemerkt dat broer Carlton geen aantoonbare opleiding en ervaring heeft om de beschreven functie te vervullen. Er bestaan twijfels over de juistheid van zijn cv.
 • Ondanks het negatieve advies tekent Pisas op diezelfde 27 oktober het besluit van de Raad van Ministers om broer Carlton in dienst te nemen. Het salaris wordt vastgesteld op Nafl. 6.812,00. Daarbovenop wordt hem (zonder nadere motivering) een toeslag van 25% toegekend. De datum van indiensttreding wordt geantidateerd naar 1 juli.
 • In een niet gedateerde brief dient Manuel bij minpres Pisas het verzoek in om Efrem Mambi in dienst te mogen als persoonlijk medewerker belast met culturele zaken en evenementen.
 • Op 27 oktober brengt de Directeur Human Resources & Organisatie van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening t.a.v. de voordracht van Mambi een negatief advies uit aan minpres Pisas. De aanstelling is in strijd met het geldende vacaturebeleid (alleen kritische vacatures mogen worden vervuld). De directeur wijst er tevens op dat de bedoelde functie niet voorkomt in de vastgestelde formatie van het kabinet.
 • Ondanks het negatieve advies tekent Pisas op diezelfde 27 oktober het besluit van de Raad van Ministers om Mambi in dienst te nemen. Het salaris wordt vastgesteld op Nafl. 4.787,00. Daarbovenop wordt hem (zonder toelichting) een toeslag van 25% toegekend plus een ‘revaluatietoeslag’ van 17%. De datum van indiensttreding wordt op 1 november gesteld. Mambi is ‘creative director’ van een band.
 • In een ongedateerde brief dient Manuel bij minpres Pisas het verzoek in om Radjiv Betrian in dienst te mogen als beleidsmedewerker belast met culturele zaken en evenementen.
 • Op 27 oktober brengt de Directeur Human Resources & Organisatie van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening t.a.v. de voordracht van Betrian een negatief advies uit aan minpres Pisas. De aanstelling is in strijd met het geldende vacaturebeleid (alleen kritische vacatures mogen worden vervuld). De directeur wijst er tevens op dat de bedoelde functie niet voorkomt in de vastgestelde formatie van het kabinet.
 • Ondanks het negatieve advies tekent Pisas op diezelfde 27 oktober het besluit van de Raad van Ministers om Betrian in dienst te nemen. Het salaris wordt vastgesteld op Nafl. 7.001,00. Daarbovenop wordt hem een (zonder toelichjting) toeslag van 25% toegekend plus een ‘revaluatietoeslag’ van 17%. De datum van indiensttreding wordt op 1 november gesteld. Betrian werkt(e) bij een autoverhuurbedrijf.
 • In een niet gedateerde brief dient Manuel bij minpres Pisas het verzoek in om Carla Ponsioen-Provence voor de duur van 1 jaar in dienst te mogen als interim-directeur van het kabinet.
 • Op 27 oktober brengt de Directeur Human Resources & Organisatie van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening t.a.v. de voordracht van Ponsioen een negatief advies uit aan minpres Pisas. Formeel is er een vacature (de functie werd op waarnemersbasis vervuld door het hoofd Juridische Zaken). De directeur HRO stelt vast dat het een kritische functie betreft die conform het vacaturebeleid mag worden vervuld. Maar omdat Ponsioen niet over de voor een directiefunctie vereiste opleiding en ervaring beschikt is het advies negatief.
  Vitaliteitscoach “Tante Carla” werd stilletjes benoemd tot interim-directeur van Curaçaohuis
 • Ondanks het negatieve advies tekent Pisas op diezelfde 27 oktober het besluit van de Raad van Ministers om Ponsioen te benoemen. Het salaris wordt vastgesteld op circa Nafl. 9.500,00. Daar bovenop wordt haar (zonder toelichting) een toeslag van 25% toegekend, een representatievergoeding van 200 gulden plus (eveneens zonder toelichting) een huurvergoeding van 1.500 gulden per maand. De datum van indiensttreding wordt op 1 november gesteld. Ponsioen is vitaliteitscoach. Zij heeft een hechte band met de gebroeders Manuel die haar aanspreken met “tante”.
 • Exclusief werkgeverslasten gaat het om een extra kostenpost van bijna Nafl. 450.000,00 per jaar.
 • Voor geen van de vier ingevulde functies is in het openbaar geworven.
 • De motivering van Gevmin Manuel (o.a beschreven in zijn voordrachten aan de Minpres) komen vrijwel één op één overeen met het beleid dat op het kabinet werd ingevoerd nadat er een einde was gekomen aan de ambtsperiode van toenmalig gevolmachtigde minister Wiels die eveneens een voorkeur had om familie en vrienden aan te stellen.
 • De aan broer Carlton, Betrian en Mambi toebedeelde taken worden reeds door twee communicatiemedewerkers in dienst uitgevoerd, die anders dan de nieuwkomers wel over de vereiste opleiding en ervaring beschikken.
 • Met de terugkeer van ziekteverlof van oud-directeur Ann Philipps is ook de komst van een interim-directeur overbodig.
 • Mambi en Betrian zijn bekenden van de broers Manuel. Zij kennen elkaar uit de entertainmentsector.

De naam en gegevens van de schrijver zijn bekend bij de KKC redactie.

De aan de opinie bijgevoegde documenten ter bewijs worden niet gepubliceerd wegens brongeheim en voor privacyredenen van betrokkenen, maar zijn door de KKC geverifiëerd om er zeker van te zijn dat de bovenstaande feiten correct zijn.

Voor meer details, lees het breaking artikel vanochtend op Dossier Koninkrijksrelaties vandaag op Deur Curacaohuis deur wagenwijd open voor family en best friends

 

35 reacties

 1. In het dossier van koninkrijksrelaties staat vandaag, dat Pisas tijdens een persconferentie heeft verklaard , dat hij niet getekend heeft…”…..
  Conclusie was, dat hij zich in een moeilijke situatie had gezet.
  De ondertekende documenten worden daarna ook openbaar op de site site gezet, dus hij staat gewoon te liegen

 2. …..” hand ophouden: dankzij de hofhouding van Pisas die voornamelijk uit mislukkelingen en corrupte lui bestaat!…

  Ha ha ha @ Brian, hofhouding van kabinet pisas, is hij dan de NAR? LOL
  corrupte lui zijn het zeker, en de gatenkaaswegen belofte? Alles zit nog steeds vol met gaten! Wat een flutkabinet!

 3. Ach @Nellie toch, jij leeft zo te zien nog in de tijd van Marie Antoinette. Een tijd trouwens waar ze wel raad wisten met Nepotisme. Op deze rots zijn we champion in het naar anderen wijzen om het eigen falen te verhullen. Jij bent daar weer een mooi en tegelijk bedroevend voorbeeld van. Hoe kan je zo onvoorstelbaar naief zijn?

 4. @NellySmit, Typische YDK reactie met vinger wijzen.

  U vergeet dat de Koning ook uw staatshoofd is. U mag gerust uit het KONINKRIJK stappen als u daar problemen mee heeft.

  Daarnaast zien we Nederland niet bij ons en bij andere landen om geld te bedelen. Iets wat wij hier wel doen dankzij de hofhouding van Pisas die voornamelijk uit mislukkelingen en corrupte lui bestaat!

 5. Op de persconferentie is hierover aan Pisas gevraagd en zijn opmerking was dat politici altijd vrienden en familie leden benoemd hebben dus daar is niets op tegen.

  MFK staat dus voor vrienden en familieleden eerst of ze de juiste opleiding en ervaring hebben doet er niet toe, het is toch gemeenschapsgeld. Blijkbaar mag de rest van de bevolking (de kiezers) gewoon stikken.

  Je zou zeggen dat de reporters in de zaal gelijk stront zouden roken en in de aanval gaat, maar iedereen bleef braaf. De volgende reporter aan de beurt, Oscar van Dam had een vraag over een zwem evenement.

 6. @Nelly zegt: “…Is dit de wil van het hele volk? Neen…”

  Wel dus. Een ruime meerderheid is nog steeds een voorstander van de monarchie.

 7. @Tuti Croes: het volk heeft wel gekozen voor het koningschap. Dit heeft het volk enkele eeuwen geleden gedaan met de mogelijkheid om TE KIEZEN om de koning de deur uit te schoppen.

  Er wordt vaker geopperd om het koningshuis af te schaffen, alleen als er GEKOZEN moet worden, lukt het niet om een meerderheid te krijgen.

 8. @tutu, Nelly, waar en bij wie houdt Nederland de hand op. Het gaat hier over ‘n stel dieven, profiteurs , misdadigers op Curaçao. Monarchie is ‘n ander verhaal.

 9. De monarchie mag dan veel geld kosten en eerlijk gezegd: Nederland is ontstaan als republiek en elke euro voor de monarchie is een euro teveel.
  Maar deze kleptocratie met zijn nepotistische exponenten kost meer, per capita, als de duurste monarch ooit. Pik is echt duurder als Marie Antoinette.

 10. ….re:suriname kabinet: Verder zitten er goed gestudeerde ministers in wat we van het zootje ongeregeld hier niet kunnen zeggen….

  Het is relatief @William, uiteraard heb je kunde en kennis nodig, nog belangrijker is : de juiste inborst.

  Ennia zat vol registeraccountsnts, juristen, economen in het bestuur. De RVC zat vol met ervaren bankmensen, en zelfs een ex-rechter, ex hofpresident, vader van de huidige hofpresident. Hoe oordeelvaardig wil je ze hebben?
  Toch kon dit allemaal gebeuren wat er gebeurd is.

  Weet niet wat erger is, een bobo met een goede inborst, of een gestudeerde met een gekronkeld normbesef?
  Beste is gewoon een kapitein met kapitein expertise, MET integriteit.

  En nee, pisas is en BOBO ÉN corrupt!

  Niets gevaarlijker dan een stupid aan het roer die beïnvloedbaar is door rat 1 en rat 2

  Btw: Suriname haar kabinet is net zo corrupt als het vorige.

 11. Dames en Heren, zoals ik al vaker heb gezegd heeft Pik Pisas niks nada nopes te vertelen als PM bij de MFK, er zijn maar twee figuren die het wel voor het zeggen hebben bij de oplichters club MFK en dat zijn oprichter van de MFK Gerrit Schotte en mee loper C Cooper, meer hoef ik niet te zeggen.

 12. Family & friends, nepotisme betreffende het kabinet Pisas maar hoe denkt het hele volk over de monarchie? Volgens de onderzoekers kost de monarchie niet € 59,4 miljoen, zoals begroot, maar € 345,5 miljoen per jaar. Is dit de wil van het hele volk? Neen want een Nederlandse Republiek zou veel beter zijn en dus geen monarchie. Het kabinet Pisas kost de belastingbetaler veel minder dan de monarchie. Het wordt tijd dat Nederlanders nuchter worden! De tijd van de Romanovs, Lodewijk XV1 en Marie Antoinette is voorbij…de monarchie is bestemd voor de happy few maar ook degenen met weinig geld moeten in de monarchie investeren wat Ondenkbaar is in 2021!

 13. Het volk heeft gesproken en koos voor wanbeleid en nepotisme. Dit regeringsbeleid wordt niet afgestraft.

  Maar ik heb meer moeite met de Monarchie. Schaf het koningshuis af. Het koningschap werkt op basis van erfopvolging.Het volk heeft niet gekozen.
  Wat levert het koningshuis op ?
  Amalia zal een vette uitkering ontvangen. 1.8 miljoen euro
  Koning Willem A 6 miljoenbeladtingvrij , 5 miljoen extra om personeel te betalen. Máxima 4 ton. Totale begroting : 10 miljoen. Dit luxe leven kost de belastingbetaler jaarlijks tonnen .

 14. Deze praktijken zijn niet alleen unfair voor de onderstand ze zijn unfair voor iedereen.
  De onderstand en andere uitkeringen komen uit de belastingpot. De belastingpot wordt door iedereen gevuld. Alles dat uitgegeven wordt brengen we zelf direct of op termijn via leningen in.
  Deze onbeschaamde vorm van nepotisme gaat ten koste van de hele bevolking nu en in de toekomst.
  Aan ons de beurt klopt, niet om jezelf te verrijken aan ons de beurt om regering en staten naar huis te sturen. Aan ons de beurt om de verkwisten gelden van nu en het verleden terug te vorderen.

 15. Decrementing in Suriname doet het goed @knoek koe, ze ruinen het puin op van +10 jaar Bouta. Verder zitten er goed gestudeerde ministers in wat we van het zootje ongeregeld hier niet kunnen zeggen.

  Verder ben ik het helemaal met jouw betoog eens!

 16. En onze staten?
  Weer het grote zwijgen dan, als het commentaar aanhoud en er niet wat anders komt zoals het legaliseren van In de pickup bak mensen vervoeren of babies op schoot van de bestuurder mee te nemen, komt er een dansje waarna we weer verder gaan alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
  En hoe triest het ook is het is de gewoonste zaak van Curaçao bij andere overheidsentiteiten, stichtingen en nv’s gebeurt iets vergelijkbaars.
  Maar je mag ze niets kwalijk nemen, ze zijn aan de beurt en daarvoor gebeurde het ook.
  Het gaat pas stoppen Als er door de bevolking wordt ingegrepen.
  Wanneer dringt het bij de bevolking door dat zij het slachtoffer zijn van deze praktijken?
  Praktijken uitgevoerd door de ministers en, al dan niet zwijgend, gesteund door de volks vertegenwoordiging.
  De staten en de ministers zijn de ware vijand van de bevolking, gekozen of niet.

 17. Dat krijg je als de dommen een land gaan regeren. ze krijgen machtswaanzin.
  ze kunnen de weelde van de macht niet aan. Ze denken dat minister zijn betekent, meer rechten hebben dan de burger., op je wenken bediend worden , en nog minder plichten hebben, ze wanen zich een soort koning uit de middeleeuwen, die op commando je kop kon laten afhakken.
  Curacao heeft de domste regering van het caribisch gebied, nou ja, samen met surimame en Haiti.
  PIsAa, ga pizza’s bakken in de kitchenet van politiebureau Soto…, je hoort niet thuis op die zetel. Zie je dan zelf niet in dat je je zelf in en in belachelijk maakt?
  En dan als een kip zonder kop.. contracten tekent. Ik hoop dat je ooit net als de bestuurders van Ennia elke cent terug moet betalen die je nu over de balk smijt aan f&F contracten en domme besluiten.

 18. Pisas, wat schoffeer en laat je je trouwe aanhangers/kiezers in de kou staan die je op de troon hebben gezet. Je leuze was sprankelend: alles voor het volk. De realiteit is alles voor mezelf en F&F. Nog geen enkele actie voor het volk.
  Niet straks met het smoesje komen dat de contracten in het Nederlands waren en je deze niet begreep en uit gewoonte maar getekend zoals dat in je ondergeschikte funky bij de politie door je meerderen vaak werd opgedragen.

 19. Had iemand iets goeds verwacht van pisas, cooper. Grote schande dat Nederland de mensen hier moet onderhouden en zij geld aan ‘t verkwanselen zijn. En die gast in den Haag kan lekker zijn gang gaan. Pas maar op je hebt net als braam geflikt wat niet door de beugel kon. Maar mfk en pnp neemt alles in hun club.

 20. Nu begrijp ik waarom wij als niet op Curaçao woonachtig rechthebbenden op een AOV gekort worden met 10% per maand vanaf 2017 en tevens geen kerstgratificatie meer ontvangen. Wel afgedragen AOV maar niets ontvangen. Maar een duidelijk voorbeeld volgt deze family &Friends aruba regering…..

 21. Pik is nog vele malen erger dan Min van Volksgezondheid Dorethy Janga.
  Hij blijft maar handtekningen uitdelen. Dit is al de tweede Min. President die geen kaas van heeft gegeten, dus niet geschikt is. Eerder hadden wij ook al Mirna Goddet. Dat krijgt het volk van Korsouw als je politieagenten en Dj’s zomaar bombaardeert tot Min.Pres en Parlamentsleden.
  Coho, o Coho, wanneer doe je eingelijk je intrede?????????

 22. Pik denkt: hahaha en we laten die bleekscheten aan de andere kant van de oceaan dit allemaal betalen. Knops kan de boom in.

  Knops vond Pik wel een aardige kerel. Foutieve inschatting van Knops. Pik et al. zijn schaamteloos.

 23. Zet dit zooitje ook op de marktplaats .
  Misschien wil iemand ze hebben .
  Nos dushi hendenan , nos bon yunan di korsou .
  Het levert niets op en kost alleen maar geld .
  Wat is de functie van dat huis .
  Volgens mij niks ,nada , noppes .

 24. Dat het een zooitje is op het f&f Curacao huis wisten wij al, maar dat het zo erg is is ongelooflijk. Hoelang blijf deze dieven regering nog in het zadel van het goed bedoelde volk!.

 25. En wat doet de bevolking? NIKS! Ja wat klagen op KKC en dan over tot de orde van de dag. Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk kwam de bevolking in Frankrijk in opstand tegen de koning die daarna samen met zijn gemaal op een drafje naar het schavot werden geleid. Of toen de bevolking het zo zat was dat alle edellieden tezamen met het huisraad naar beneden werden gekieperd. Dat zie ik niet gebeuren want “we zijn beschaafd”. Een ieder die in opstand komt tegen de uitbuiting wordt door dezelfde bevolking tegengewerkt. Wijlen de heer Wiels wilde de misstanden aanpakken en betoogde goed gedocumenteerd tegen de uitbuiting en misbruik door “de boven ons gestelden”. En wat kreeg hij als dank? Een bevolking die tegen hem was want hij viel “hende drechi en de professional yui di Korsou” aan. Dit soort misbruik zaken door Manuel en consorten zullen door blijven gaan omdat het kan. Tot de bevolking eindelijk eens in opstand komt, maar dat moment is nog ver weg.

 26. En pisas tekende alles tegen het advies in, ja wat verwacht je van zo’n premier die zelf ook 300 f&f heeft aangesteld.

  Pa pueblo si! Pa f&f pueblo! LOL

 27. Heel ernstig dit. Ik hoop dat hier snel navenante stappen worden ondernomen dit criminele F&F gedrag voor eens en altijd aan te pakken.

  Dan is de tijd nu ook gekomen dat er verder wordt nagegaan dat er beschuldigingen naam het adres van Manuel zijn gedaan toen hij ‘docent’ op het MIL was dat hij zijn handen ‘om het netjes te formuleren ‘ niet heeft thuisgehouden!
  Het MIL heeft dit nooit naar buiten gebracht, willen brengen om hen ‘moverende ‘ redenen. Snap het eigenlijk wel de directie wilde de school niet in diskrediet brengen.

 28. Hopelijk snappen de tegenstanders van COHO nu eindelijk dat toezicht door Nederland hoog nodig is. In een tijd waar het eiland failliet is, waar velen nog altijd geen inkomen hebben, waar een groot deel nog altijd afhankelijk is van de voedselbank, deelt deze regering weer volop pastechi’s uit aan complete nietsnutten.

  Of dacht er ook maar iemand dat er wel iets nuttigs gaat voortkomen uit de grijze massa van deze parasieten ?

 29. TRISTU!!! wat voor beleid gaat iemand die voor een autverhuur bedrijf werkt(e) schrijven ter bevordering van het land Curacao. Lager dan dit kunnen wij niet gaan, tira afo numa.

 30. Het gaat er niet om wat je kan. Het gaat erom wie je kent.
  En nu is het Curaçao huis een goed voorbeeld.
  De gov.min omringd zich met adviseurs uit persoonlijke sfeer.
  Hoe kan iemand die geen ervaring of opleiding heeft genoten die aansluit bij zijn functie functioneren?
  Alleen als hij zich omringd met kündige mensen.
  Maar dat is niet nos cultura, dit doen we jaren zo nu is het alleen de beurt aan een ander.
  Zo komen bekwame mensen niet aan de bak of worden weg gepest.
  Zo krijg je domme entiteiten vol van verspilling, inefficiënt bestuur. En hoge kosten voor de klant. En laat die nu voor 90% bestaan uit stemmers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties