26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Opinie | Curacaohuis & Co

Met Curacaohuis benoemingsbesluiten | Opinie George Lichtveld

Opinie | Persbureau Curacao

De argumenten die premier Pisas gebruikt om dat schaamteloze nepotisme te vergoedelijken waar onze Gevolmachtigde Minister zich aan schuldig maakt, slaan uiteraard nergens op. De Gevolmachtigde Minister is geen minister in staatsrechtelijke zin en heeft als zodanig geen recht op een eigen kabinet van adviseurs.

 

Maar laten wij dat detail even ter zijde schuiven en alsnog goedvinden dat de nieuwbakken mandataris van Curacao wat assistentie nodig heeft in het zich eigen maken van zijn diplomatieke positie in de complexe Haagse bestuurlijke entourage. Dat is niet onbegrijpelijk maar dan zou je toch denken dat hij daarvoor experts zou aantrekken die hem in dat regime zouden kunnen thuisbrengen en hem de kneepjes van het vak zouden kunnen leren. Deskundigen op gebied van staats- en bestuurrecht, (Europese) geopolitiek, diplomatie en het diplomatieke regime, enz. De tijdelijke indienstneming van zulke experts zou ik mij nog kunnen voorstellen indien die niet reeds voor handen zouden zijn in het Curacaohuis zelve (wat mij niet bekend is).

Het team dat thans door de Gevmin is voorgesteld om als zijn adviseurs te gaan fungeren bestaat echter enkel uit figuren die, net als de Gevmin zelve (meneer Manuel is muziekleraar en bachata-singer), enkel ervaring hebben in de entertainment wereld en zijn waarschijnlijk niet eens in staat om een brief op te stellen of een rapport te lezen dat te maken heeft met het onderhavige bestuurlijke werkterrein, al was het alleenmaar omdat zij daartoe de kennis ontberen, alsmede wereldvreemd zijn in de spitsvondige- en geslepen toedrachten in die in dit complexe bestuursregime zich voorvallen en in welke entourage zelfs de meest listige- diplomaten en bedachtzame politici en topambtenaren steken laten vallen of verkeerde (politieke) inschattingen maken.

Eerder kwam Manuel al in opspraak omdat hij zijn broer en schoonzus te werk stelde op het Curaçaohuis.
Ministersoverleg in strakke kleding, witte sokken met bordeelsluiper schoeisel

Hoe denkt dit team van feestjesbouwers zich staande te kunnen houden in de Haagse bestuurlijke en diplomatieke jungle van wier intrinsieke omgeving, gewoontes, jargon, reglementen, procedures, etc. zij overigens geen spat van afweten? Waar ligt hun toegevoegde waarde?

Erger is nog dat deze muzikale entertainers (en de toegevoegde vitaliteitscoach) aangesteld zijn in een periode waarin Curacao alle zeilen op een serieuse manier zou moeten bijzetten om de omgang met Nederland behapbaar te houden gezien het feit dat (mede door de Corona-pandemie) wij zo afhankelijk zijn geworden van de Nederlandse steun.

De omgang met Nederland wordt reeds bemoeilijkt door een groot verschil in referentiekader tussen beide kanten, de aanstelling van dit feestteam zal voor de Haagse ambtenarij des te meer bevreemdend overkomen Het welhaast beledigend voor Nederland dat onze regering de top van ons diplomatiek-instituut in Den Haag laat uitrusten met fuifnummers in plaats van met door de wol geverfde, gezaghebbende politieke- en/of bestuurlijke baanbrekers, dit is beledigend omdat hiermee aan Den Haag een signaal wordt gegeven dat wij de omgang met de Nederlandse politieke entourage niet al te serieus nemen en denken met feestjes en ander lichtzinnig PR-gestuntel de zaak kunnen paaien.

Erger is dat we moeten beseffen dat dit Pachanga-team enkel wordt aangetrokken omdat meneer de Gevmin een comfort zone om zich heen wil bouwen bestaande uit betrouwbare friends & familymembers nu hij zich niet comfortabel voelt met het huidige team van Curacaohuis-medewerkers. Die stoute medewerkers, zo ondeugend als ze wel zijn, werken de arme ziel blijkbaar alleenmaar tegen.

Meneer Manuel is dus vanaf de aanvang niet in staat geweest om de weerstand tegen zijn persoon op te lossen, gezag te herwinnen en orde op zaken te stellen, zelfs niet met de hulp van een daarvoor ingeschakelende mediator. Wat een ontstellend brevet van onvermogen!

De Gevmin is een soort diplomaat en de voornaamste kwaliteit van een diplomaat is het vermogen om mensen voor zich te kunnen winnen. Deze cruciale vaardigheid blijkt dus niet zijn sterkste punt te zijn. Dat werpt sowieso de vraag op waarom de regering uberhaupt een persoon als haar vertegenwoordiger in een ander land wil aanstellen indien de betrokkene niet eens met ondergeschikten weet om te gaan (laat staan met derden), niet de minste blijk heeft gegeven over leiderskwaliteiten te beschikken, blijkbaar niet met mensen weet om te gaan en die ook aangetoond heeft simpele organisatorische conflicten niet te kunnen oplossen.

Jeetje, een beetje weerstand door een recalcitrante HR-medewerker, hoe moeilijk kan dat zijn om op te lossen? En moet om die ontbrekende (of falende) organisatorische vaardigheden de belastingbetaler een half miljoen gaan ophoesten? Moeten wij voor een feestteam gaan betalen omdat meneer de gevmin zijn organisatorische problemen niet weet op te lossen en de arme ziel o zo zwaar gebukt gaat onder de terreur van zijn ondergeschikten?

Reeds door dat te verklaren heeft hij zich onsterfelijk belachelijk gemaakt en heeft hij alle achting in Haagse politieke Kringen verspeeld. En terecht ook. Wie kan een afgezant serieus nemen die klaagt maanden in een hotel te moeten hebben doorgebracht omdat zijn ondergeschikten niet wilden meewerken om zijn behuizing te regelen? Hoe kan een land een persoon zich laten vertegenwoordigen die niet eens in staat is om zijn eigen tent in de hand te houden?

Te gek voor woorden, nepotisme toelaten omdat men onkundig is, hoe verzint men het! Dat deze mandataris de gewraakte benoemingen alsnog tracht door te drukken is begrijpelijk, de man is onzeker en blijkbaar wanhopig, maar erger is dat onze premier dat allemaal maar toelaat en die salon-mandataris maar in bescherming blijft nemen en daarmee corruptie (want dat is nepotisme) toe laat en dat zelfs sanctioneert.

Het grote schandaal van dit gebeuren ligt niet zozeer bij de Gevmin maar bij de premier die deze openlijke, schaamteloze vertoning van corruptie toe laat alsmede bij de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, die immers ondanks de afkeuring door zijn dienst Human Resources en Organisatie, deze corruptie oogluikend toe laat en daar ook niet in opstand tegen is gekomen.

Onze enige reddingsboei is wederom onze Gouverneur, die hopelijk niet zal meewerken aan het vaststellen van deze uiterst verwerpelijke benoemingsbesluiten.

GEORGE LICHTVELD

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Curacaohuis Carlton Manuel-Radjiv Betrian-Efrem Mambi-Carla Ponsioen-Provence Besluit Raad Van Ministers 20… by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

11 reacties

 1. In of out, out : blijft niemand meer hier, alleen de kiezers van huidige “regering”. Economie naar de Filistijnen en dan helemaal op ‘n houtje bijten voor de kiezers van deze ,”regering”, want ze schrokken alles op.

 2. Ik heb het al eerder gezegd: een “kleine” jongen met “power” en “gezag” in de capaciteit van een gevmin. kan tot rare fratsen leiden, hoogmoed, machtsfratsen, en dictatoriale tendenties.

  Hoe incapabel wil je ze hebben?
  Alleen Op Curaçao kan dit.
  Maar ja, als je een min.prinsesje hebt aan het roer van het kabinet, die zelf niets anders doet dan de pachangapremier uithangen en vriendjes het ambtelijke appt inschuiven, mag je niet veel verwachten.

  Tijd voor een referendum met slechts 2 opties…in or out!!!
  Denk dat iedereen dan eieren voir zijn geld kiest.

 3. Ik wil niet zeggen dat Curaçaohuis perfect was, maar door deze situatie wordt dat huis (nog) minder serieus genomen.

  Dat klopt. Lijkt me onwaarschijnlijk dat er geen betere kandidaten waren.
  Maar blijkbaar moest Pisas een belofte inlossen

 4. Dinsdag, 7 december 2021/20:05
  Geachte heer Lichtveld , graag Uw betoog in het Papiaments zodat wij allen
  kunnen lezen en begrijpen waarom het Papiaments niet volwaardig is.
  U zou ( wijlen ) de heer Guillermo Rosario deugd doen en nog vele andere prominente Curaçaoenaars.

 5. Wij zijn geen bakbananen-staat en zeker ook geen apeneiland. Maar dank zij dit soort grimassen van onze GevMin en MinPres worden wij wel die hoek in geduwd. Schandelijk dat dit wanbestuur en bot nepotisme ons de verkeerde kant op stuurt en ons als Land weer voor schut zet in Den Haag.

 6. Het Curacaohuis opdoeken en helemaal opnieuw beginnen.

  Ik heb vorige week een kertst concert van Victor Manuel op youtube gezien. Top man. een van de beste cante de la salsa. Een van de beste soneros. Hij hoort duidelijk niet thuis in het Curacao thuis.

 7. Ik vermoed dat hij deze mensen in dienst wil nemen om activiteiten te kunnen organiseren voor Curaçaoënaars die in Nederland wonen, want zoals hij zelf in een interview zei wil hij voor meer “cohesie” zorgen. Maar om activiteiten te organiseren hoef niet mensen per se in dienst te nemen (denk aan evenementenbureau of tijdelijk inhuren). Sterker nog, je gaat niet mensen bepaalde functies toekennen als ze niet de juiste opleiding(en) hebben. Dit is de geniepigheid van deze situatie. Ik wil niet zeggen dat Curaçaohuis perfect was, maar door deze situatie wordt dat huis (nog) minder serieus genomen.

 8. feitelijk een goed verhaal. Zou mij niets verbazen als de “minister” in kwestie een rechtzaak tegen Lichtveld gaat starten vanwege smaad en laster

 9. Een begint op klein-Afrika te lijken hier, wanbeleid, ondergeletterde gezagsdragers, chaos, spending sprees, feestjes cultuur, ministers die hele dag rondrijden met chauffeur en aanhang, grove incompetentie, en OVERAL zwerfvuil.

 10. Prachtig @George Lichtveld!!

  Het is en blijft een schande dat het land zo’n persoon zonder enige kennis en eigenwaarde heeft afgevaardigd.
  Zoals ik reeds eerder opmerkte wordt het tijd de vermeende geruchten mbt de ‘achtergrond’ van Manuel bij zijn MIL tijd verder te onderzoeken.

  We zijn en blijven in elk opzicht de risée van het koninkrijk.
  Schaamteloos.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -