29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 13:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Marinier klaagt na Aruba-affaire marechaussees aan: ’Je hebt het over meineed’

- Advertentie -

Olof van Joolen

Marinier Richard van der Hoest

Amsterdam – Marinier Richard van der Hoest (41) werd slachtoffer van een justitiële dwaling. De marechaussees die volgens justitie in zijn strafzaak onjuiste processen-verbaal opstelden en ontlastende verklaringen negeerden, werden niet gestraft. De marinier heeft aangifte gedaan om hen alsnog ter verantwoording te laten roepen.

Tijdens de rechtszaak tegen Van der Hoest op 21 juni dit jaar vraagt officier van justitie Liane Grooters niet om een boete of een celstraf, maar ze put zich uit in verontschuldigingen. Ze vertelt dat ze het strafdossier al vond stinken en dat dit beeld op zitting alleen maar sterker is geworden.

Woningen

Sergeant Richard van der Hoest gaat in 2015 naar Aruba als hoofd van het Defensie-bureau Huisvesting. Dat regelt woningen voor personeel van alle krijgsmachtsdelen. Een lastige functie, waarschuwen collega’s. De belangen van makelaarskantoren zijn groot en regelmatig verweven met die van militairen. Bijvoorbeeld doordat hun partners in de makelaardij werken.

Richard van der Hoest diende eerder in Uruzgan. Maar op Aruba nam de carrière van de marinier een dramatische wending. Nu vecht hij voor gerechtigheid. Ⓒ Foto René Bouwman
- Advertentie -

Het marechaussee-team dat Aruba onder zijn hoede heeft, geniet intern geen beste reputatie. Tijdens de rechtszaak spreekt een luitenant van de marechaussee over een verpeste werksfeer. Mensen werden weggetreiterd, marechaussees schuwden niet opsporingstechnieken tegen elkaar in te zetten. Ze beschuldigen elkaar van joyriden met dienstauto’s, er werden hondenharen in zo’n voertuig gelegd als bewijs van dat illegale privégebruik. „De conclusie was: de hele club moet naar huis”, zegt de KMar-ploegchef verwijzend naar een integriteitsonderzoek dat op last van de leiding in Nederland werd gedaan. De aanbevolen maatregel wordt niet genomen.

Dit team doen het onderzoek naar Richard van der Hoest en beschuldigt de sergeant ervan premies van een makelaarskantoor te hebben opgestreken. Dat zou via zijn echtgenote zijn gebeurd die ook bij een makelaar werkte. De marinier had toestemming voor zijn vrouws functie gevraagd aan zijn leidinggevende en hield een strikte scheiding tussen werk en privé aan. Het blijkt niet genoeg. Van der Hoest gaat op tenen staan en komt zo in beeld bij de KMar, reconstrueert hij.

„Ik ben het woningbestand gaan saneren, haalde te dure en slechte huizen eruit. Het ging om woningen die werden verhuurd via een makelaar waar de vrouw van een marechaussee werkte. En wie leidde het onderzoek naar mij? Huurcontracten van Defensie moesten naar dat makelaarskantoor en omdat ik dat tegenhield, werd ik aangepakt.”

De marechaussees gaan tijdens het onderzoek – onderkent justitie – hun boekje te buiten. Zo zetten ze een getuige onder druk om Van der Hoest van corruptie te beschuldigen terwijl ze heeft gezegd dat hij geen geld aan haar heeft gevraagd.

Geforceerd

„Dat vond ik heel naar”, zegt ze tijdens haar verhoor bij de rechter-commissaris. „Ik werd verplicht en geforceerd om iets te zeggen en dingen op papier te zetten; wat ik weigerde.”

De opsporingsambtenaren komen blijkens de verklaring uiteindelijk bij de vrouw thuis en vragen of ze Van der Hoest geld wil geven. „Zodat ze hem op heterdaad kunnen betrappen”, aldus de getuige. Wat uitlokking van een strafbaar feit is, een opsporingsmethode waar de Hoge Raad negatief over heeft geoordeeld. De vrouw weigert.

Zaaksofficier van justitie Grooters maakt er korte metten mee. „Er waren heel veel ontlastende verklaringen, maar er is actief gezocht naar belastend materiaal. Belangrijke punten zijn niet goed uitgezocht. Dit team had nooit het onderzoek mogen doen.”

Dat is in 2016 nog toekomstmuziek voor Van der Hoest. Hij komt te boek te staan als corrupt en moet terug naar Nederland, waar zijn relatie op de klippen loopt en gezin uit elkaar valt.

Als de zaak na vijf jaar voor komt, zorgen Van der Hoest en zijn raadsman Michael Ruperti voor een explosieve onthulling over de wachtmeester die het onderzoek leidde. Ze brengen een email in waaruit blijkt dat de opsporingsambtenaar probeerde via zijn chef huurcommissie op te strijken. Zijn vrouw werkt bij een makelaar en de chef vraagt Van der Hoest zijn nieuwe woning via deze tussenpersoon te huren. „Want dan krijgt ze commissie”, mailt hij. Het ging volgens Van der Hoest om een bedrag van zo’n 1500 euro. Hij weigert aan het opzetje mee te doen. Richard van der Hoest voelt zich opgelucht na het vonnis. Het komt allemaal goed, redeneert hij. Bijna een half jaar later is hij die hoop kwijt. Wat de onderofficier het meest steekt, is dat de zes marechaussees die het onderzoek naar hem deden nooit ter verantwoording zijn geroepen.

Betrokkenen

Ze zijn nog in dienst. Bij brigades in Nederland, maar ook bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst en de Sectie Interne Onderzoeken. Dat is het onderdeel dat integriteitsschendingen onderzoekt. Omdat een van de betrokkenen hier werkt, deed Richard van Hoest donderdag aangifte bij het Openbaar Ministerie. Zijn advocaat is duidelijk over wat moet gebeuren.

„Ze hebben bewust processen verbaal onjuist opgemaakt en feiten achtergehouden, aangevers onder druk gezet en verklaringen uitgelokt. Dat zijn ambtsmisdrijven. Meineed, daar heb je het over. Een aantal hoort te worden ontslagen”, vindt Michael Ruperti.

De Koninklijke Marechaussee reageert niet op de zaak omdat er aangifte is gedaan.

Bron: Telegraaf

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Aanpakken, veroordelen en ontslaan. Dit gedrag past niet bij de KMAR, schandalig en wanneer je daardoor een carriere en een gezin kapot hebt gemaakt behoor je daar niet zomaar mee weg te komen

  2. Er klopt duidelijk niets van
    Ik hoop echt dat er op korte termijn verder onderzoek komt naar het het corrupte zootje van zessen klaar en naar aanleiding van de feiten alsnog worden ontslagen. Wat een schoften zeg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Linda | Balen voor vakantiegangers: Curaçao verlengt coronamaatregelen

Coronavirus | Marloes van Wijnen Aan het genieten van de Caribische zon of vertrek je juist binnenkort naar Curaçao? Dan baal je waarschijnlijk flink van het besluit van...

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -
- Advertentie -