Opinie | Curaçao geen volwassen land

Dr. Jan Huurman (arts M&G en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid) | Foto: Roelie van Beek

De geschiedenis herhaalt zich op tragische wijze. Ruim twee jaar na de vorige ontsporing, wordt chirurg M. opnieuw het slachtoffer van ‘trial by media’. Waar in een volwassen land iemand pas schuldig wordt geacht en straf wordt opgelegd na zorgvuldig onderzoek en een eerlijk proces, zit chirurg M. nu opnieuw werkloos thuis na een ongefundeerde aanval in de media.

Twee jaar geleden heb ik mij daar als Inspecteur-generaal Volksgezondheid fel tegen teweer gesteld. Toen was het een vrouwelijk Statenlid dat, al dan niet gevoed door wraakachtige insinuaties, ongefilterd de media opzocht, nu verlenen dezelfde media ongehinderd doorgang aan opnieuw onbewezen stellingen.

In reactie op de onrust van januari 2018 heeft de Inspectie een onderzoek gedaan en gepubliceerd in een openbaar rapport, dat nog steeds te vinden is op de site van de Inspectie Volksgezondheid. Daaruit werd duidelijk dat géén van de aantijgingen voldoende inhoud had.

De Inspectie verlangde van de leiding van het Sehos dat chirurg M. van alle blaam zou worden gezuiverd en weer aan het werk zou kunnen. Dit gebeurde pas na verloop van meerdere maanden, en niet zonder dreiging van een last onder dwangsom.

Nooit heeft enig persoon op Curaçao het toenmalige rapport van de Inspectie inhoudelijk onderuit kunnen halen. En nu dan opnieuw. Niet de koninklijke weg via een klacht bij het ziekenhuis of Inspectie. Nee, direct de openbaarheid gezocht via de media. En opnieuw een ziekenhuisdirectie die zwicht voor het publieke geluid en de chirurg op non-actief stelt. Zonder enig onderzoek!

De huidige Inspecteur-generaal ad interim heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. Op zich goed, maar in de constellatie na het wegsturen van ondergetekende, volgend op een conflict over onafhankelijkheid, mag ernstig aan diens onbevangen oordeel worden getwijfeld.

Iedereen op Curaçao weet dat de huidige functionaris vooral braaf luistert naar de minister, die op haar beurt liever de stem uit de bevolking volgt dan een onafhankelijk, inhoudelijk onderbouwd onderzoek. De recente geschiedenis, waarin onder meer het proefschrift van Soraya Verstraete en de coronacrisis, bewijst dat Curaçao niet de omvang en de structuur heeft om een volwassen, onafhankelijk land te zijn.

Het draagvlak is te gering en de lijntjes te kort voor onafhankelijkheid in oordeelsvorming. Mocht de huidige heksenjacht tegen chirurg M. leiden tot diens verdere beschadiging, dan vormt dat eens te meer het bewijs dat ‘autonomie’ in 2010 een slecht idee was.

Slecht voor de economie, slecht voor het welzijn van de bevolking (minus de graaiende elite), en slecht voor de gezondheid en gezondheidszorg.

Jan Huurman (arts M&G en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid),
Nederland

 

11 Reacties op “Opinie | Curaçao geen volwassen land

 1. De huidige Inspecteur. Ja, van deze hebben wij de gehele lange crisis niks gehoord! Doet hij noch inspecties? Ik vraag het omdat hij staat zelf als vriend op de facebook pagina van zogenoemde “welness centers” die producten verkopen met medische indicaties die voor deze tenten absoluut verboden zijn. Het is duidelijk dat deze NIET door hem inspecteert worden en daarom kunnen ze ook hun vrije gang gaan met alle gevaren voor de klanten die niet beter wetten en de gezondheidszorg.

 2. Ambulant

  Stawiz tuurlijk wel je kent me toch intussen..
  Die titel Inspectreur generaal op Curacao is net zo iets als op de vistiekaartje van een eenmanszaakje zetten:
  CEO / Directeur

  die hele inspectie stelt niks voor. Je hebt er ook niks aan.
  Hebben wel een heldere eigen …. website… typisch keli..
  https://inspectiegmn.org/de-organisatie/organogram/

 3. Curacao revisited

  @Beflapas: handelen uit rancune hoeft niet verkeerd te zijn zolang die rancune maar ergens op gebaseerd is. Er zijn op dit forum talrijke mensen die de draak steken met Chos Romero, Reinald Curiel, Martis, de Geus, Franklin Sluis, Gilbert en Steven Martina, Jonis, Kruidhof Bor, Giro en EY figuren en dan mis ik er waarschijnlijk nog een heleboel. Zolang die rancune maar gebaseerd is op feiten is daar op zich niets mis mee. Wellicht dat huurman’s communicatie niet des curacaos was, maar aan de andere kant is de medische insteek op curacao op totale zelfverrijking gebaseerd

 4. @ericlapas:

  “Volgens mij hoeven wij Huurman ook niet meer serieus te nemen, de man handelt uit pure rancune. Trial by the media, kom op zeg.”

  Enlighten us with your opinion on the following fact that’s mentioned as the conclusion what “autonomy” led to :

  “Slecht voor de economie, slecht voor het welzijn van de bevolking (minus de graaiende elite), en slecht voor de gezondheid en gezondheidszorg.”

 5. ericlapas

  Die Huurman die blijft publicteitsgeil, het heeft hem hier de das om gedaan maar de man is zo media geil dat hij niet uit de media kan blijven.

  Trial by media? Werkloos thuis na een ongefundeerde aanval in de media? Chirug M? Laten we elkaar geen mietje noemen, hoeveel Chirurgen met voorletters M. kennen we, Misset natuurlijk.

  Heeft Huurman het slagerswerk dat Misset op de borsten van die vrouw verricht heeft gezien? Volgens mij hoeven wij Huurman ook niet meer serieus te nemen, de man handelt uit pure rancune. Trial by the media, kom op zeg.

 6. @LaSwitz:

  “Een Inspecteur generaal staat direct onder de mister. Hij geeft direct zijn bevindingen door aan de minister.”

  Zonder enig toezicht op de ministers in kwestie zijn het slechts loze spreuken. Deze loze spreuken, zoals “autonomia”, dienen slechts tot de graaiers hun shallow luxury dreams they had in the past as naive little children.

  God forbid dat ministers hun verantwoordelijkheden brginnen te dragen tegenover het volk wat uiteindelijk hun taak is.

  End of the day these, as you call them : “ministers” have delivered nada, noppes, zilch.

 7. @Ambulant: als je niet weet wat iets betekent, doe er dan geen uitspraak over.

  Je zegt: “…Inspecteur generaal… Als of er een heel leger is van inspecteurs…”

  Een Inspecteur generaal staat direct onder de mister. Hij geeft direct zijn bevindingen door aan de minister.

 8. Ambulant

  Inspecteur generaal… Als of er een heel leger is van inspecteurs.
  Jan heeft gelijk maar heeft ook nooit kunnen begrijpen dat hij er neer was gezet als kop van Jut. Als blafhondje Om de klappen op te vangen. tussen de artsen / specialisten en de minister. Maar zonder echte macht. Hij dacht backing te hebben van de minister. Nou nee dus.
  En Keli… die neemt niemand serieus.

 9. Knoek-koe

  ….”Iedereen op Curaçao weet dat de huidige functionaris vooral braaf luistert naar de minister, die op haar beurt liever de stem uit de bevolking volgt dan een onafhankelijk, inhoudelijk onderbouwd onderzoek”…..

  We hebben genoeg ruimte voor een hele grote “Hall of Shame” op Curaçao.
  Misschien kunnen ze die bouwen op de plek waar het operationele CPA ooit heeft gestaan ( centro pro arte).

  Suzy krijgt daar een ereplaats.

 10. “het bewijs dat ‘autonomie’ in 2010 een slecht idee was.

  Slecht voor de economie, slecht voor het welzijn van de bevolking (minus de graaiende elite), en slecht voor de gezondheid en gezondheidszorg.”

  Feit is dat het hele autonomia slogan slechts is geweest om de bevolking a sense of pride te geven.

  Eindresultaat bewijst dat het autonomia slogan slechts een middel was om toezicht te verwijderen zodat de graaiende elite hun shallow lust for personal enrichment kon vervullen.

  At the end of the day for these clowns owning a luxurious lifestyle comes at the expense of the island’s future. That’s the autonomia slogan.

 11. dikke deur

  “Voormalig statenlid” – helaas vergeten wie dat was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *