33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 15:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Brief aan Wopke Hoekstra

Opinie Manon Hoefman | Fotografe

Opinie Manon Hoefman – fotografe Picture this!

Op Curaçao is maandag een lockdown afgekondigd, waarbij mensen alleen naar buiten mogen om boodschappen te doen, vitale beroepen uit te oefenen of voor noodgevallen. Ons luchtruim is gesloten voor iedereen van buitenaf, bedrijven zijn dicht en we zijn verplicht om thuis te blijven.

De economische problematiek van een dergelijke Coronacrisis geldt natuurlijk wereldwijd, maar op zo’n klein, Caribisch eiland als Curaçao, is dat wel direct heel tastbaar. Op Curaçao kennen wij geen sociaal vangnet. Uitkeringen, premies, tegemoetkomingen… er is hier niets. Dat maakt het voor een groot deel van de bevolking schijnend simpel: no work – no pay, no pay – no food.

- Advertentie -

Ik begrijp dat alle lokale beslissingen, met de beste intenties voor het bewaken van de volksgezondheid en met inachtneming van de beperking van onze gezondheidszorg zijn genomen, maar ik vraag me inmiddels wel af of dit in verhouding staat tot de huidige gevolgen voor onze economie. Wat hebben we aan gezondheid, als niemand meer in zijn onderhoud kan voorzien?

40% van onze economie draait op toerisme en met spin-off is dat eerder 50 tot 60%. Echter komen er nu – en wie weet voor hoe lang – geen toeristen meer naar Curaçao en is de kraan met de noodzakelijk buitenlandse geldstroom al meer dan twee weken gesloten. Nu vervolgens ook nog het laatste stukje van onze lokale economie op slot is gegaan, is er voor bedrijven helemaal geen mogelijkheid meer om overeind te blijven.

Ik probeer het regelmatig objectief en in een macroperspectief te bekijken, maar in geen enkel scenario ontkom ik aan het beeld, dat dit nog jarenlang een impact zal hebben op ons bestaan en gevolgen zal hebben voor ons dagelijks leven. Een donker toekomstbeeld op een zo zonnig eiland.

Echter nog veel zorgwekkender vind ik de nabije toekomst. Ik ben op dit moment vooral bang voor de directe gevolgen van al die mensen die geen reserves of alternatieven hebben. Vanaf het moment dat deze mensen geen inkomen meer hebben, is er nood en honger. Hoe langer deze situatie aanhoudt, hoe groter deze groep wordt en hoe groter deze groep wordt, hoe hoger de kans op escalatie en criminaliteit… mensen in nood maken rare sprongen.

- Advertisement -

Natuurlijk zijn ook wij op Curaçao, trots op de humanitaire, medische steun die Nederland de Europese landen in nood wil en kan bieden, maar wilt u in uw overwegingen ook rekening houden met uw medebewoners in het Nederlands Koninkrijk? Wij hebben het momenteel misschien medisch gezien nog onder controle, mede vanwege het adequaat handelen van onze regering, maar financieel is de nood, hier aan de man.

Wij begrijpen dat uw hulp, de hulp van Nederland aan Curaçao, de nodige consequenties met zich mee zal brengen, dat er strenge, strakke voorwaarden aan gesteld zullen worden en dat hier uitgebreid over onderhandeld moet worden. Maar wij, de inwoners van Curaçao, hebben die tijd niet. Wij hebben jullie hulp nu nodig.

Dus ik hoop dat wij spoedig ook een persbericht mogen lezen over “substantieel bijdragen aan de volksgezondheid in het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk”.

Met een zeer bezorgde groet,

Eén van de koninkrijkskinderen,
Manon Hoefman,
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Mw. Hoefman Stuur je brief naar Phillip Martis en Yamil Lasten. Ze verdienen schandalig veel en kunnen een deel van het salaris schenken aan de armen op het eiland. Schrijf een brief aan de politici van Curacao en vraag je af waar het gestolen geld is en waarom ze nooit reserves opbouwen?

 2. @ambulant

  Dank voor je nuchter tegengeluid en ik moet nog om je kikker lachen ook, maar hou er rekening mee dat sommige mensen echt in paniek zijn.

 3. @ Esther en Ambulant,

  Van Ambulant weten we al dat hij geen alternatief plan heeft. Maar jij schijnt het ook beter te weten Esther, dus wat is jouw plan ?
  Gewoon alles weer open en dan zien we wel waar het schip strandt ?

  Lijkt mij een gouden idee, toeristen zijn er niet en komen niet terug, maar nu hebben we ook nog corona en iedereen kan besmet raken. Wat een geweldig idee, degenen die het niet gaan overleven zullen er blij mee zijn.
  Nog mee lumineuze ideëen ?

 4. Corona een prachtig excuus nu voor deze regering om geld los te peuteren en hun begroting op orde te krijgen.
  Niets meer en niets minder, en wat is voor deze clowns +15.000 werklozen erbij.

 5. En het ergste is nog hier.
  Nieuw ziekehuis van een miljard.
  Dat dicht moet om niet overbelast te raken.
  En na 4 gevallen. En een week niks Zet je de voordeur gewoon open en mag 1500 man gewoon rondrennen naar de supermarkt.
  Ik zou bijna zeggen het was gewoon opzet omdat t niet erg genoeg was.
  Te weinig angst. Nl zou anders niet betalen.

 6. Alles kan gewoon rondrennen in nl.
  Grenzen open wadde eilanden open geen overbelasting bereikt ook.
  Wel alles 10 keer erger door angst. Zeg ik griep tegen je niks aan de hand. Zeg ik sars en je hebt t meteen benouwd en wil naar t hospitaal. Angst verlamd alles.
  Nu gaat t voorbij staan ze in hun hemd met getallen die niet heel veel anders zijn dan eerdere jaren. En opsluiten maakt alleen maar erger in hun super geisoleerde huisjes met centrale lucht circulatie.
  Dus de politiek kan nooit meer zeggen t viel wel mee maar sorry dat de economie kapot is. Wij waren ook bang.
  Maar op curacao moet t locked blijven zodat we nog dieper in shit gaan
  Want nl moet dan geld sturen zodat er weer gestolen kan worden.
  Dictatuur van de corruptie.

 7. Het is toch toevallig dat deze Manon Hoefman, over kinderen begint, blijkbaar heeft ze zelf geen kinderen want anders weet ze dat je slechtgedrag bij kinderen niet mag belonen.

 8. De regering van curacao heeft gewoonweg een verkeerd besluit genomen. Met als uitgangspunt dat ze toch wel geld krijgen van de Nederlandse belastingbetaler. Alles open en de zieke en zwakkere afschermen. Dat was de enige mogelijkheid en dan nog wordt het lastig. Maar nu gaat alles kapot. Idd dan hebben er mensen geen eten en inkomen. Ik hoop dat het leidt tot een beter beleid en vooral dat die luiheid en desinteresse van de meeste Antilianen er eens mee over gaat.

 9. In hoeverre houdt een YDK rekening met medebewoners in het koninkrijk? De politieke elite in ieder geval niet en dus waar die dank naar “onze regering” vandaan komt is mij een raadsel

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -