30 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Opheffing faillissement Cems

HomeMediaOpheffing faillissement Cems

Willemstad – Het faillissement van de voormalige ambulance2 is opgeheven. ,,Er is geen openbaar eindverslag, omdat er nauwelijks iets te melden en te verdelen was.”

Dat antwoordt curator Paul van de Laarschot op vragen van deze krant.

,,Alleen de boedelschuldeisers zijn volledig uitbetaald. Een van de preferente schuldeisers, te weten de fiscus die meer preferent is dan de andere preferenten, kreeg 118.313,14 gulden, wat een klein deel van zijn totale vordering is. Daarna was de boedel leeg.”

Het faillissement van stichting Curaçao Emergency Medical Services (Cems) werd op 15 maart 2011 uitgesproken.
Bij beschikking van 29 november 2013 werd het faillissement opgeheven ‘wegens gebrek aan baten’, zoals het heet.
Uit een verslag van vorig jaar van curator Van de Laarschot bleek dat de grootste crediteur in het faillissement van Cems de overheid zelf is.
Namelijk voor een bedrag van bijna 2 miljoen (1,97 miljoen) aan de Ontvanger der Belastingen in verband met vooral niet afgedragen loonbelasting; 1,8 miljoen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor niet betaalde AOV/AWW-premies en verleende voorschotten; en een vordering van het pensioenfonds Apna op het Land van 1,97 miljoen voor niet-betaalde pensioenpremies/duurtetoeslag en VUT.
Alles bij elkaar gaat het bij de fiscus, SVB en Apna om 5,74 miljoen gulden; de belastingdienst kreeg slechts een klein deel in handen, te weten de bijna 120.000 gulden.
In totaal bedroegen de erkende schulden 6,16 miljoen, maar toen verwachtte de curator dat de Girobank ‘nog een vordering zou indienen’.
Met de Girobank was namelijk een kredietovereenkomst gesloten ter financiering van de nieuwbouw in Emmastad (nu overgenomen en in gebruik genomen door Distribier, de distributeur van Heineken, Amstel en Bright), die na afronding van de nieuwbouw werd omgezet in een lening met als hoofdsom 4,8 miljoen. Op het gebouw rustte toen nog een hypotheek ten gunste van de bank als zekerheid voor de lening.
Girobank beraadde zich op dat moment nog op wat te doen met het gebouw, maar dat is het afgelopen jaar dus overgegaan naar Distribier.
Girobank was tevens fiduciair eigenaar van de toen inmiddels niet werkende, volledig afgeschreven en kapotte, ambulances die de curator op het terrein van Cems aantrof en met toestemming van de bank aan de EHBO werden gegeven.
Aan de batenkant meldde de curator dat de overheid twee ton in de boedel had gestort als gedeeltelijke tegemoetkoming aan de schuldeisers.
Bij de MCB stond op de twee rekeningen een positief saldo, die later als faillissementsrekening worden gebruikt. Daarop stond 203.000 gulden.

Regering liet Cems bewust failliet gaan
Opmerkelijk was eerder de stelling van curator Van de Laarschot dat Cems zeker niet failliet had hoeven te gaan. Want, zo redeneerde de curator in het faillissement, voor de opvolger van Cems, Fundashon Kuido Ambulans opgericht op 3 december 2010, werd wél de extra financiële ruimte op de overheidsbegroting vrijgemaakt – met bijna 3,2 miljoen gulden namelijk zelfs bijna een verdubbeling van de subsidie die Cems jaarlijks kreeg – en werden wél de tarieven aangepast.

,,Dit zijn nu juist de knelpunten geweest tijdens het bestaan van Cems

, stelde Van de Laarschot in zijn eerste verslag aan de rechter-commissaris in het faillissement van stichting Curaçao Emergency Medical Services.

,,Uit het beleid van de eilandelijke overheid, dat voortgezet werd door het Land Curaçao (het kabinet Schotte met Jacinta Constancia van MFK als minister van Gezondheid, red.), blijkt dat doelbewust werd toegewerkt naar de liquidatie van Cems. Gelijktijdig werd gewerkt aan een scenario voor een op te richten nieuwe stichting voor de ambulancezorg, waarvoor juist die omstandigheden werden geschapen voor een goed functioneren, welke omstandigheden aan Cems in het verleden werden onthouden.”

De curator besloot zijn verslag: ,

,Bij een tijdige wijziging van de regelgeving betreffende de ambulancezorg en de tarieven, en een subsidiëring op grond van de reële kosten, zouden voor Cems de omstandigheden zijn geschapen voor voortzetting van zijn activiteiten.”

Hiermee wordt de overheid zelf, de toenmalige regering van MFK/PS/MAN, verantwoordelijk gehouden voor het faillissement van Cems, iets meer dan tien jaar na oprichting ervan.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties