31 C
Willemstad
• zondag 19 mei 2024 17:16

AD | Oordeel CFATF niet ‘voorwaardelijk’

Regering Curacao Kabinet Schotte 101010
Aldus regering Schotte

Willemstad – De regering van Curaçao weerlegt het gerucht dat de positieve beoordeling door het CFATF (Caribbean Financial Action Task Force) onder bepaalde voorwaarden zou zijn gegeven.

,,De groep experts van Curaçao – bestaande uit vertegenwoordigers van de Centrale Bank, het ministerie van Financiën, het ministerie van Algemene Zaken, Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), de douane en het Openbaar Ministerie – heeft weten te voorkomen dat Curaçao in een proces van striktere bewaking terecht is gekomen, omdat het rapport in zijn geheel is goedgekeurd”, zo laat de regering weten.

Tijdens de 35e plenaire bijeenkomst van de CFATF in het Sheraton Presidente Hotel San Salvador vorige week onderging Curaçao voor het eerst als zelfstandig land dit proces. Beoordeeld werd of Curaçao nog in voldoende mate ‘compliant’ is wat betreft de bestrijding van witwassen van geld en terrorismefinanciering.

Het eiland wil voorkomen om op de lijst van risicolanden te belanden, omdat dit zeer nadelig zal uitpakken voor Curaçao als centrum voor internationale financiële dienstverlening en mogelijk zelfs het internationale bankverkeer. De Curaçaose delegatie werd stevig aan de tand gevoeld over de wetgeving en toepassing ervan, maar ook over recente (negatieve) ontwikkelingen die de publiciteit lokaal maar ook over de grens hebben gehaald.

Aan de hand van 49 punten, waarvan 16 fundamenteel en dus extra belangrijk zijn, wordt elk land beoordeeld. Indien aan meer dan tien van de zestien fundamentele punten niet wordt voldaan, is een land niet langer ‘compliant’. Curaçao bleef onder die grens en werd dus positief beoordeeld. In november zal een tweede sessie plaatsvinden. Dit duidt er volgens de regering niet op dat het positieve oordeel slechts ‘voorwaardelijk’ zou zijn.

,,Het is een vaste stap in het proces van het CFATF dat elk land terug moet rapporteren over de vorderingen, om witwassen van geld en terrorismefinanciering na de evaluatie tegen te gaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Gokken

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties