29 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Olieprijs omlaag, tarief omhoog?

HomeNieuwsOlieprijs omlaag, tarief omhoog?

Willemstad – De olieprijzen van april 2012 zijn lager dan die van 2011. Toch werd er vorig jaar een tariefsverlaging van 5 cent ingevoerd voor stroom en is er onlangs een verhoging van 8 cent aangekondigd. Het is voor ex-financieel directeur (cfo) van Aqualectra, Dieudonné van der Veen, het bewijs dat de bevolking nu alsnog de rekening gepresenteerd krijgt van ‘het domme besluit’ van vorig jaar.

,,Volgens mij wordt impliciet toegegeven dat de 5 cent verlaging een slecht idee was. En daar heeft de vorige directie voor gewaarschuwd. Het punt is dat Aqualectra’s liquiditeitspositie behoorlijk achteruit is gegaan en dat moet worden gecorrigeerd”, zo stelt hij.

Tot zijn grote verbazing ziet Van der Veen dat het Bureau Telecom en Post (BTP), premier Gerrit Schotte (MFK) en Aqualectra-directeur Darick Jonis, zijn tariefscalculatie gebruiken om nu de nieuwe prijzen inzichtelijk te maken.

,,Ik herken alle waarden die gebruikt zijn en de uitkomsten van de presentatie van BTP. En dan wordt ik beticht van slecht beleid”, zo klinkt het verongelijkt.

Volgens de berekening van de voormalige cfo kostte de 5 cent verlaging in april vorig jaar het bedrijf 35 miljoen gulden. Curoil en PdVSA verhoogden vorig jaar wel de brandstofprijzen wat nog een extra schade opleverde van tussen de 45 en 48 miljoen extra gulden. De 52 miljoen gulden die de tariefsverhoging nu oplevert is precies genoeg om die schade van de verlaging van vorig jaar mee te dekken.

Van der Veen: ,,Ik wil er echter weer op wijzen dat voorbij gegaan wordt aan de 184 miljoen gulden die al jaren open staat aan schulden aan PdVSA en Curoil voor het voorfinancieren van de hoge olieprijzen, zowel vóór als na het Kabinet Schotte. Bij alle regeringen moesten we namelijk smeken om tariefsaanpassing. De opmerking van Schotte dat de BOO-centrale en de windenergie verlichting zullen brengen, was ook al in mijn model berekend, dus niets nieuws onder de zon.”

Schotte heeft volgens de ex-cfo weliswaar besloten en vastgesteld dat Aqualectra de schuld van 148 miljoen gulden niet gaat aflossen, dat neemt niet weg dat hij hiermee de twee andere bedrijven in financiële problemen brengt.

,,Vanuit Curoil wordt hier niets over los gelaten, want daar zitten inmiddels ook al de vriendjes van de regering Schotte”, aldus Van der Veen.

Tot slot vraagt Van der Veen zich af waarom er nog altijd geen jaarrekeningen 2010 en 2011 zijn van Aqualectra. Die van 2010 was al klaar, maar nooit afgerond vanwege het dispuut rond de obligatielening met de Centrale Bank.

FTI mogelijk aanklagen

Als er op 4 juni vonnis wordt gewezen in de zaak van ex-directeur Anthon Casperson, wordt door de drie ontslagen directeuren – naast Van der Veen en Casperson, ook William ‘Billy’ Pandt – niet uitgesloten dat er tegen de auditeur, FTI een tuchtproces gestart wordt. Het drietal voelt zich gesteund door het vonnis tegen accountant Terrence ‘Terry’ Hernandez die in de zaken Curaçao Ports Authority (CPA) en de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA), tot 9 maanden uit zijn functie is gezet door de accountantskamer in Nederland. Hernandez is ook ingeschreven bij de Amerikaanse vereniging van accountants, de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Mogelijk dat daar tegen Hernadez nog een klacht ingediend wordt. Maar ook FTI zal dan daar aangeklaagd worden. FTI is niet bij de Nederlandse accountantskamer ingeschreven.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties