28 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Olieprijs omlaag, tarief omhoog?

Willemstad – De olieprijzen van april 2012 zijn lager dan die van 2011. Toch werd er vorig jaar een tariefsverlaging van 5 cent ingevoerd voor stroom en is er onlangs een verhoging van 8 cent aangekondigd. Het is voor ex-financieel directeur (cfo) van Aqualectra, Dieudonné van der Veen, het bewijs dat de bevolking nu alsnog de rekening gepresenteerd krijgt van ‘het domme besluit’ van vorig jaar.

,,Volgens mij wordt impliciet toegegeven dat de 5 cent verlaging een slecht idee was. En daar heeft de vorige directie voor gewaarschuwd. Het punt is dat Aqualectra’s liquiditeitspositie behoorlijk achteruit is gegaan en dat moet worden gecorrigeerd”, zo stelt hij.

Tot zijn grote verbazing ziet Van der Veen dat het Bureau Telecom en Post (BTP), premier Gerrit Schotte (MFK) en Aqualectra-directeur Darick Jonis, zijn tariefscalculatie gebruiken om nu de nieuwe prijzen inzichtelijk te maken.

,,Ik herken alle waarden die gebruikt zijn en de uitkomsten van de presentatie van BTP. En dan wordt ik beticht van slecht beleid”, zo klinkt het verongelijkt.

Volgens de berekening van de voormalige cfo kostte de 5 cent verlaging in april vorig jaar het bedrijf 35 miljoen gulden. Curoil en PdVSA verhoogden vorig jaar wel de brandstofprijzen wat nog een extra schade opleverde van tussen de 45 en 48 miljoen extra gulden. De 52 miljoen gulden die de tariefsverhoging nu oplevert is precies genoeg om die schade van de verlaging van vorig jaar mee te dekken.

Van der Veen: ,,Ik wil er echter weer op wijzen dat voorbij gegaan wordt aan de 184 miljoen gulden die al jaren open staat aan schulden aan PdVSA en Curoil voor het voorfinancieren van de hoge olieprijzen, zowel vóór als na het Kabinet Schotte. Bij alle regeringen moesten we namelijk smeken om tariefsaanpassing. De opmerking van Schotte dat de BOO-centrale en de windenergie verlichting zullen brengen, was ook al in mijn model berekend, dus niets nieuws onder de zon.”

Schotte heeft volgens de ex-cfo weliswaar besloten en vastgesteld dat Aqualectra de schuld van 148 miljoen gulden niet gaat aflossen, dat neemt niet weg dat hij hiermee de twee andere bedrijven in financiële problemen brengt.

,,Vanuit Curoil wordt hier niets over los gelaten, want daar zitten inmiddels ook al de vriendjes van de regering Schotte”, aldus Van der Veen.

Tot slot vraagt Van der Veen zich af waarom er nog altijd geen jaarrekeningen 2010 en 2011 zijn van Aqualectra. Die van 2010 was al klaar, maar nooit afgerond vanwege het dispuut rond de obligatielening met de Centrale Bank.

FTI mogelijk aanklagen

Als er op 4 juni vonnis wordt gewezen in de zaak van ex-directeur Anthon Casperson, wordt door de drie ontslagen directeuren – naast Van der Veen en Casperson, ook William ‘Billy’ Pandt – niet uitgesloten dat er tegen de auditeur, FTI een tuchtproces gestart wordt. Het drietal voelt zich gesteund door het vonnis tegen accountant Terrence ‘Terry’ Hernandez die in de zaken Curaçao Ports Authority (CPA) en de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA), tot 9 maanden uit zijn functie is gezet door de accountantskamer in Nederland. Hernandez is ook ingeschreven bij de Amerikaanse vereniging van accountants, de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Mogelijk dat daar tegen Hernadez nog een klacht ingediend wordt. Maar ook FTI zal dan daar aangeklaagd worden. FTI is niet bij de Nederlandse accountantskamer ingeschreven.

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -