30 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 13:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Olieprijs omlaag, tarief omhoog?

Willemstad – De olieprijzen van april 2012 zijn lager dan die van 2011. Toch werd er vorig jaar een tariefsverlaging van 5 cent ingevoerd voor stroom en is er onlangs een verhoging van 8 cent aangekondigd. Het is voor ex-financieel directeur (cfo) van Aqualectra, Dieudonné van der Veen, het bewijs dat de bevolking nu alsnog de rekening gepresenteerd krijgt van ‘het domme besluit’ van vorig jaar.

,,Volgens mij wordt impliciet toegegeven dat de 5 cent verlaging een slecht idee was. En daar heeft de vorige directie voor gewaarschuwd. Het punt is dat Aqualectra’s liquiditeitspositie behoorlijk achteruit is gegaan en dat moet worden gecorrigeerd”, zo stelt hij.

Tot zijn grote verbazing ziet Van der Veen dat het Bureau Telecom en Post (BTP), premier Gerrit Schotte (MFK) en Aqualectra-directeur Darick Jonis, zijn tariefscalculatie gebruiken om nu de nieuwe prijzen inzichtelijk te maken.

,,Ik herken alle waarden die gebruikt zijn en de uitkomsten van de presentatie van BTP. En dan wordt ik beticht van slecht beleid”, zo klinkt het verongelijkt.

- Advertentie -

Volgens de berekening van de voormalige cfo kostte de 5 cent verlaging in april vorig jaar het bedrijf 35 miljoen gulden. Curoil en PdVSA verhoogden vorig jaar wel de brandstofprijzen wat nog een extra schade opleverde van tussen de 45 en 48 miljoen extra gulden. De 52 miljoen gulden die de tariefsverhoging nu oplevert is precies genoeg om die schade van de verlaging van vorig jaar mee te dekken.

Van der Veen: ,,Ik wil er echter weer op wijzen dat voorbij gegaan wordt aan de 184 miljoen gulden die al jaren open staat aan schulden aan PdVSA en Curoil voor het voorfinancieren van de hoge olieprijzen, zowel vóór als na het Kabinet Schotte. Bij alle regeringen moesten we namelijk smeken om tariefsaanpassing. De opmerking van Schotte dat de BOO-centrale en de windenergie verlichting zullen brengen, was ook al in mijn model berekend, dus niets nieuws onder de zon.”

Schotte heeft volgens de ex-cfo weliswaar besloten en vastgesteld dat Aqualectra de schuld van 148 miljoen gulden niet gaat aflossen, dat neemt niet weg dat hij hiermee de twee andere bedrijven in financiële problemen brengt.

,,Vanuit Curoil wordt hier niets over los gelaten, want daar zitten inmiddels ook al de vriendjes van de regering Schotte”, aldus Van der Veen.

- Advertisement -

Tot slot vraagt Van der Veen zich af waarom er nog altijd geen jaarrekeningen 2010 en 2011 zijn van Aqualectra. Die van 2010 was al klaar, maar nooit afgerond vanwege het dispuut rond de obligatielening met de Centrale Bank.

FTI mogelijk aanklagen

Als er op 4 juni vonnis wordt gewezen in de zaak van ex-directeur Anthon Casperson, wordt door de drie ontslagen directeuren – naast Van der Veen en Casperson, ook William ‘Billy’ Pandt – niet uitgesloten dat er tegen de auditeur, FTI een tuchtproces gestart wordt. Het drietal voelt zich gesteund door het vonnis tegen accountant Terrence ‘Terry’ Hernandez die in de zaken Curaçao Ports Authority (CPA) en de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA), tot 9 maanden uit zijn functie is gezet door de accountantskamer in Nederland. Hernandez is ook ingeschreven bij de Amerikaanse vereniging van accountants, de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Mogelijk dat daar tegen Hernadez nog een klacht ingediend wordt. Maar ook FTI zal dan daar aangeklaagd worden. FTI is niet bij de Nederlandse accountantskamer ingeschreven.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -