33 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 15:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Onzekerheid over verblijf voor passagiers jachtboten

Beleid Douane en Immigratie niet gelijk

WILLEMSTAD — Passagiers en bemanning van jachten en zeilboten, die voor een bepaalde periode overkomen naar Curaçao, verkeren in onzekerheid over de toegestane verblijfsperiode. Het beleid bij de Toelatingsorganisatie (immigratiedienst) is strenger geworden en wisselt ook nog eens. Dit kan op den duur jacht- en zeilbooteigenaren afschrikken. En dat betekent minder inkomsten, zo stellen eigenaren van marina’s.

Dat meldt de website Noonsite. com, the global site voor cruising sailors deze week. Voorheen verliep de procedure relatief soepel, maar nu wordt het verblijf vaak geweigerd, terwijl de Douane op Curaçao elke boot een eerste verblijf van zes maanden toestaat en een kosteloze verlenging van eenzelfde periode.
En als de boot in een aangewezen depot staat op een marina, krijgt deze een ‘duty-free-status. Als de bemanning een verblijf aanvraagt voor 90 dagen, dan wordt dat bijna altijd toegestaan.

Maar wie om een verlenging vraagt zonder het Land Curaçao te verlaten, vangt vaak bot en krijgt te horen dat men weg moet. In het verleden vloog men naar de VS of Europa, bleef daar een paar weken, keerde terug en dan werd nog eens 90 dagen toegestaan. Of men zeilde verder naar Bonaire of Venezuela en kwam dan na een paar weken weer terug.
Maar dat beleid is veranderd, de cruisers krijgen te horen dat ze het land niet binnen mogen. Een Brits stel, dat vorige week terugvloog naar Curaçao, kreeg te horen dat ze de volgende morgen om zes uur met hun boot het eiland dienden te verlaten.

- Advertentie -

Ambtenaar
Het is deze tweede periode van 90 dagen binnen een kalenderjaar die nu geweigerd wordt. Maar dat hangt volgens cruisers ook af van de ambtenaar die bij de luchthaven of op het kantoor in Punda dienst heeft.
Dat leidt tot grote verwarring, want sommige jachteigenaren krijgen toestemming om hun verblijf een of zelfs twee keer te verlengen, terwijl anderen te horen krijgen dat ze direct weg moeten, of hun boot in goede staat is of niet.
Wifi-operator Hans Roos verklaart op de website dat een paar ambtenaren bij de dienst voor veel problemen zorgden, maar dat zij na protest zijn overgeplaatst.
Ook spreekt Roos over fricties tussen ambtenaren en management en dat dit escaleert door de regels zeer strikt te hanteren, terwijl men voorheen coulant was.
Aan de andere kant maakten cruisers hier ook misbruik van door jaren op het eiland te blijven, aan land te gaan wonen en te stoppen met varen.
Verder wordt ook de politieke situatie genoemd, de grotere weerstand tegen de Nederlandse regering en ook tegen jachten.
Lokale zeilclubs zouden het Spaanse Water als hun eigen territorium beschouwen en zien de jachten graag gaan, maar een een alternatieve plek is er niet.

Douane
De jachtindustrie met diverse bedrijven die voorzien in de materialen is de laatste jaren alleen maar gegroeid, maar zal last ondervinden als de sector onder druk wordt gezet.
De Douane heeft vorig jaar door goed te onderhandelen met de betrokkenen en zonder dat wetten veranderd hoefden te worden, een rigide situatie weten om te buigen tot extreem jachtvriendelijk, en de industrie zou graag zien dat bij Immigratie hetzelfde gebeurde.
Het bundelen van de krachten binnen de jachtindustrie is nodig om dit te bereiken.
Tot die tijd zullen cruisers Curaçao als bestemming vermijden, zegt Serge Dauvillier van Dauvillier Yaching.
Hij probeert via de Koninkrijksambassades in Miami en Washington duidelijkheid te krijgen van Nederland over de regels in het Caribisch gebied, alsmede een afspraak met de Immigratie op het eiland.
Er worden ter plekke regels verzonnen en we willen een update.” Er is aan de Toelatingsorganisatie om een toelichting gevraagd, maar die heeft nog niet gereageerd.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -