27.1 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 02:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Onzekerheid over uitgaven van Sona

Over 270 miljoen euro van vóór 2010 nog onzekerheid

sonaWillemstad – Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) heeft de rechtmatigheid van projectuitgaven van vóór 2010 niet voldoende kunnen aantonen. Daardoor bestaat onzekerheid over de rechtmatigheid van die uitgaven.

Het gaat om een bedrag van rond de 270 miljoen euro.
Dit staat in het onlangs uitgebrachte ‘Rijksjaarverslag 2012 IV Koninkrijksrelaties’.
Maar, zo staat in het verslag:

,,Koninkrijksrelaties heeft het bestuur van Sona tot en met 2010 decharge verleend (dat wil zeggen: de verantwoordelijkheid opgeheven, red.) over het gevoerde beheer.”

Maar begin 2012 zijn verbeteracties afgesproken die onder meer de rechtmatigheid van de uitgaven beter moeten waarborgen.

,,Dit jaar moet uit het rapport van de accountant van Sona blijken in hoeverre deze maatregelen effectief zijn geweest”

- Advertentie -

, aldus het jaarverslag.
Ten aanzien van één project is in elk geval wel aangetoond dat deze onrechtmatig is verlopen. Het gaat hier om een bedrag van 50 miljoen euro voor de oprichting van de besloten vennootschap Saba Statia Cable System (SSCS bv).
Deze vennootschap ten behoeve van de aanleg, het beheer en de exploitatie van een zeekabel, is op 17 september 2012 op initiatief van de Rijksdienst Caribisch Nederland opgericht.
Over het voornemen tot oprichting is de Tweede Kamer in 2010 geïnformeerd.
Maar, zo beschrijft het jaarverslag:

,,Bij deze oprichting zijn echter de voorgeschreven handelingen van artikel 34 van de Comptabiliteitswet niet nageleefd.

Conform het advies van de Auditdienst Rijk worden zo spoedig mogelijk de nagelaten handelingen genomen, namelijk de Algemene Rekenkamer wordt geïnformeerd, een besluit in de Ministerraad ingebracht en de Staten-Generaal geïnformeerd.
Een andere onrechtmatigheid is de voorfinanciering door de Rijksdienst Caribisch Nederland voor een bedrag van circa 1 miljoen euro.

,,Dit bedrag is vanwege het niet naleven van de Comptabiliteitswet onrechtmatig”

, aldus het jaarverslag.
Tevens heeft het ministerie ook nog geld te vorderen van Sona.
Het gaat om een bedrag van 42.226 euro in verband met doorberekening van uitgezonden belastingambtenaren.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -