29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 15:31

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOngelijke behandeling is geen discriminatie

Ongelijke behandeling is geen discriminatie

Tot voor kort was er nog enig respect te bespeuren. Aangezien wij zitten opgescheept met de Nederlandse nationaliteit, is dat ook het enige wat wij aan een vreemdeling kunnen bieden, wanneer men hem als landgenoot wil erkennen. Dat er eisen gesteld worden aan het verlenen van een nationaliteit is heel normaal.

Maar waarom dan eisen dat een vreemdeling, die zich hier wil vestigen en een van ons wil zijn, een examen moet doen in de Nederlandse taal?

Misschien zouden wij moeten beseffen dat wij geen eigen nationaliteit hebben, dus dit ook niet aan een ander zouden kunnen geven. Het is niet de taal, die hij dagelijks om zich heen hoort, zolang hij hier gevestigd is.

Tot voor kort bood men de mogelijkheid van een keuze tussen de drie talen die hier geaccepteerd worden. Voor iemand die uit Latijns-Amerika komt, vormt deze eis een onoverkomelijke barrière. Als de overweging zou zijn om te vermijden dat zo iemand zich later vrijelijk kan vestigen in Nederland, dan zou men aan het verleende Nederlanderschap bepaalde eisen kunnen verbinden.

Bijvoorbeeld een vestigingsverbod in Nederland binnen een termijn van tien jaar na het bij ons verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Zou het de bedoeling zijn om hen de Nederlandse nationaliteit te ontnemen, na een verplichte examen?

Ik ben ervan overtuigd, dat veel van onze mensen dit examen ook niet zullen halen. Sterker nog, vele Nederlanders in Nederland zouden er grote moeite mee hebben, want ook daar gaat de kennis van de taal met rasse schreden achteruit.

Wordt het niet zoetjesaan tijd om artikel 1 van de Nederlandse Grondwet (1) (zie onder) aan te passen? Een vluchtige analyse van de wetstekst leert ons dat het bij ons in ieder geval niet toepasselijk is.

Maar wanneer wij dan grijpen naar onze eigen Staatsregeling, dan zien wij in artikel 1 (2) een identieke tekst als in de Nederlandse Grondwet. Alleen het woord Nederland is vervangen door het woord Curaçao.

Conclusie: Nederland noodzaakt ons om onze eigen Staatsregeling te overtreden.

SEGUNDO DEMEI Curaçao

(1) Artikel 1 Grondwet Nederland: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

(2) Artikel 1 Staatsregeling Curaçao: Allen die zich in Curaçao bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties