OneWorld | Vervuiling van stranden ABC-eilanden door olielek

Fiona Korthals Altes

Een olie vervuilingsslachtoffertje op Ascencion

De gelekte olie van Petrotrin is inmiddels aangekomen op de ABC-eilanden. Half april lekten zo’n driehonderd vaten olie van Petrotrin in de Guaracara rivier in Trinidad. Op Bonaire, Curacao en Aruba zijn bewoners deze week begonnen met het schoonmaken van de stranden.

Bonaire.nu bericht dat eenheden van defensie van de ABC-eilanden helpen bij het opruimen van de olievervuiling. Zij zijn opgeroepen om de schade in kaart te brengen en de olieresten te verwijderen. Ook vrijwilligers zetten zich in om de stranden weer schoon te maken. Zij verwijderen in beschermende kleding de olieresten die daar zijn aangespoeld. Natuurorganisaties sturen deze vrijwilligers aan. Het wordt individuele bewoners afgeraden om op eigen houtje bij te dragen aan de schoonmaak, gezien de olieresten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het strand schoon krijgen is ook niet het enige waar het om gaat, meldt Rino Hermans aan het Caribisch Netwerk. Het is tevens belangrijk om het opgeraapte materiaal te kunnen identificeren als de olie van Petrotin, om de kosten te kunnen verhalen op het bedrijf.

De olie heeft zich via de oceaan inmiddels verplaatst richting de eilanden, maar was eerder al vernietigend in de directe omgeving van Trinidad, meldt The Guardian. Daar heeft het grote schade aangericht aan de natuur. Petrotrin heeft destijds geprobeerd de gelekte olie op te ruimen, maar kon niet voorkomen dat een gedeelte zich via het water verspreidde.

Bron: OneWorld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *