26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:37

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoOnderzoek naar functioneren kustwacht

Onderzoek naar functioneren kustwacht

Afspraken rechtshulpverzoeken bezegeld door Justitie-ministers

DEN HAAG — De ministers van Justitie van Curaçao, Aruba en St. Maarten hebben vanmiddag in Den Haag dringend verzocht om een onderzoek naar het functioneren van de Kustwacht voor het Caribisch Gebied, omdat de organisatie niet optimaal functioneert. Ze deden hun verzoek tijdens het Justitieel Vierpartijen Overleg met de Nederlandse Justitie-minister Ivo Opstelten, waarin tevens de afspraken over rechtshulpverzoeken werden bezegeld.

De noodzaak van verbeteringen bij de kustwacht werd vooral door de Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers benadrukt.

“Op Aruba hebben we de laatste tijd veel te maken met pogingen om wapens aan land te smokkelen en in samenwerking met diverse diensten weten te onderscheppen. Er wordt ook hard aan de bestrijding van drugssmokkel gewerkt. Alleen zijn we nog niet tevreden daarover. We vinden dat ook de kustwacht een belangrijkere rol daarin zou kunnen spelen en zullen dat aan de orde blijven stellen zolang we niet krijgen wat we willen.”

De problemen met de kustwacht werden bevestigd door demissionair interim-premier Stanley Betrian, die ook de verantwoordelijkheid heeft voor Justitie op Curaçao, en door de Sintmaartense Justitie-minister Ronald Duncan.
Betrian noemde als een van de problemen dat Curaçaoënaars voor maximaal vijf jaar een contract krijgen bij de kustwacht, in tegenstelling tot Nederlands personeel dat voor onbepaalde tijd in dienst wordt genomen.
Curaçaos kustwachtpersoneel, veelal jonge mensen, hebben hierdoor moeite om een hypotheek voor hun huis te krijgen, aldus Betrian.

“Uiteindelijk heeft ook dit te maken met het democratisch deficit binnen het Koninkrijk. De Caribische partners vinden dat er niet naar hun geluisterd wordt in alle instellingen en organen. Dat tekort moeten we wegwerken en pas dan krijgen we goede banden met elkaar”

, zei hij.
Signalen dat de problemen in de organisatie ook het optreden van de kustwacht negatief beïnvloedt op Curaçao, heeft Betrian nog niet, maar een onderzoek naar de efficiëntie is hoe dan ook gewenst.
Opstelten gaf aan dat hij daar bij zijn collegaminister Jeanine Hennis- Plasschaert (Defensie) ook op aan zal dringen.

Rechtshulp
De vier ministers van Justitie spraken verder over de rechtshulpverzoeken, een onderwerp dat op de agenda staat sinds voormalig PS-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe van Justitie zich inmengde in het onderzoek naar loterijbaas Robbie Dos Santos en de Amerikaanse autoriteiten verzocht om de beslaglegging op zijn rekeningen op te heffen.
De ministers spraken af dat rechtshulpverzoeken, bijvoorbeeld voor de uitlevering of het vervolgen van verdachten, via het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken lopen, met uitzondering van verzoeken aan landen waarmee een bilateraal verdrag is.
Specifiek voor de Verenigde Staten geldt dat er rechtstreeks een rechtshulp verzoek gedaan kan worden maar wel met een kopie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“In het verleden is er wat verwarring ontstaan over de rechtshulpprocedures, met name richting de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten zullen door de minister van Buitenlandse Zaken per brief geïnformeerd worden over de afspraken die nu gemaakt zijn”

, zei Opstelten.

De ministers benadrukten desgevraagd dat er in de afzonderlijke landen eigen procedures gelden voor rechtshulpverzoeken.
Op Curaçao, Aruba en St. Maarten lopen uitgaande verzoeken via de procureur-generaal, Nederland heeft een eigen organisatie die met een mandaat van de Justitie-minister een verzoek kan doen.
Een laatste afspraak die gemaakt werd was over de herziening van het Wetboek van Strafvordering om de wetgeving meer op elkaar af te stemmen, zoals al eerder gedaan werd met het Wetboek van Strafrecht.
Het volgende overleg van de vier Justitie-ministers staat voor juni volgend jaar op St. Maarten gepland.
Om kosten en tijd te besparen wordt het overleg in de toekomst wel nog twee keer per jaar gehouden, maar zal het in december van elk jaar om een videoconferentie gaan.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties