28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Onderzoek en aanhouding te gek voor woorden

Vader politieagent Pichardo :

WILLEMSTAD — De vader van de politieagent John David Pichardo, aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een overval, drugshandel en vuurwapenbezit, is niet te spreken over het gehele onderzoek en de aanhouding van zijn zoon. Hij heeft het over een ‘doordacht plan van de politietop, gebaseerd op roddels van een politieagent’.

- Advertentie -

De vader wil ook benadrukken dat er geen verdachte spullen zijn aangetroffen tijdens de huiszoekingen en dat anders dan in de media wordt beweerd, zijn zoon geen strafblad heeft. Noch op het eiland noch in Nederland. De vader van Pichardo is ervan overtuigd dat een eerdere mondelinge klacht van zijn zoon tegen een inspecteur, de aanleiding is voor zijn aanhouding.

Pichardo heeft de inspecteur – toen hij nog in opleiding was – verteld over een ruzie die hij in Nederland heeft gehad met een man, voor de mishandeling van zijn moeder. Pichardo stond versteld van de latere nieuwsberichten hierover in de lokale media en deed zijn beklag bij de inspecteur, omdat hij dit aan niemand anders had verteld.

De gang van zaken vóór zijn aanhouding geven een duidelijke indicatie dat dit een goed doordacht plan is van de politietop”, aldus de vader.

Verder betreurt hij het dat de aanhouding van zijn zoon de mond heeft gesnoerd van andere agenten die hem steunen, omdat zij bang zijn voor represailles. De vader was onlangs op het eiland (hij woont in Nederland) om zijn zoon te steunen en kwam tot deze conclusie na meerdere gespreken met verschillende politieagenten.

Mijn zoon krijgt steun van bijna alle collega’s, ook van enkelen in de top. Die willen hem echter niet publiekelijk steunen, omdat ze vrezen dat zoiets ook met hen gebeurt.”

Er zijn volgens de familie Pichardo genoeg aanwijzingen dat het Openbaar Ministerie (OM) weinig tot geen bewijzen heeft in deze zaak. De vader benadrukt dat de verdenkingen alleen op de ‘roddels’ van één persoon berusten, namelijk een andere politieagent waarmee Pichardo weinig contact heeft gehad.

Deze agent heeft verklaard dat Pichardo naar een kogelvrij vest op zoek was en dat hij ook in het bezit was van een vuurwapen. Volgens Pichardo zelf zocht hij naar een vest om zich te beschermen tijdens bewakingswerkzaamheden bij een nachtclub.

Alle andere medewerkers behalve Pichardo hadden er een en hij voelde zich onveilig.

 Paniekvoetbal

De vader betreurt verder dat het OM nu paniekvoetbal speelt door kennissen en andere familieleden lastig te vallen in de hoop meer bewijzen te kunnen vergaren.

Ze hebben de beschuldigingen zo ruim mogelijk genomen om Pichardo van ‘iets’ te kunnen beschuldigen. Maar het is een feit dat het onderzoek van de autoriteiten in deze zaak en de handelingen van de rechters in het algemeen veel te wensen overlaten.”

Zo werd de zaak niet aan het Bureau Interne Relaties (BIR) noch aan de Landsrecherche voorgelegd. Integendeel, de politietop heeft ervoor gekozen om direct contact op te nemen met het OM, volgens de vader van Pichardo. Tevens werd Pichardo onder voorwaarden vrijgelaten en moest hij zich melden bij de reclassering. Maar volgens de familie wist de reclassering helemaal niets over zijn zaak.

We zijn recentelijk weer langs geweest bij de reclassering en ze hadden nog geen rapport van mijn zoon”, aldus de vader.

Ook kreeg hij een slordig besluit van de rechter-commissaris tot schorsing van zijn voorlopige hechtenis, waarop de datum en de naam van de griffier met een pen zijn geschrapt en werd voorzien van een nieuwe datum, naam en handtekening van een andere griffier. Volgens Pichardo bewijst dit dat al een besluit genomen was voordat hij gehoord werd door de rechter-commissaris.

Persrechter Eunice Saleh heeft eerder tegenover de krant Vigilante verklaard dat er hier absoluut geen sprake is van valsheid in geschrifte of fraude van welke soort dan ook, maar dat Pichardo een concept-besluit in handen kreeg. Ze legde uit dat de rechter-commissarissen per dag soms meer dan twintig verzoeken moeten behandelen en daarom van tevoren concept-besluiten opstellen, rekeninghoudend met de bezwaren tegen een schorsing van voorlopige hechtenis en de persoonlijke belangen van de verdachte. En als er wijzigingen zijn zoals in dit geval wordt het besluit aangepast.

De familie Pichardo is echter van mening dat dit foute boel is en wacht een beslissing van het OM af om Pichardo wel of niet te vervolgen. Aan de hand hiervan zal de familie een beslissing nemen over de te nemen vervolgstappen.

Het OM heeft tot 30 juli de tijd.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -