25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Onderzoek CBCS inmiddels gestart

centrale bankWILLEMSTAD — Pricewaterhouse Coopers (PwC) Nederland is inmiddels van start gegaan met de opdracht tot het uitvoeren van een onderzoek naar het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
Dat meldt minister van Financiën Jose Jardim, mede namens zijn Sintmaartense collega Roland Tuitt, in een brief aan de Raad van Commissarissen (RvC) van de bank.

Het onderzoek, dat officieel ‘Onderzoek naar het functioneren Bankstatuut CBCS in de praktijk’ heet, zal volgens de brief – die op 8 mei is verstuurd – concreet worden gericht op twee hoofdvragen.

  • De eerste luidt: ‘In hoeverre heeft de CBCS in de onderzoeksperiode gefunctioneerd overeenkomstig haar taken en doelstellingen, zoals neergelegd in het bankstatuut?’.
  • De tweede vraag luidt: ‘In hoeverre hebben de organen van de CBCS zich bij de uitoefening van hun taken en bevoegdheden gehouden aan de toepasselijke regels?’.

De minister kondigt aan dat in het kader van het onderzoek gesprekken zullen worden gevoerd met de leden van de RvC.
Op 13 en 14 mei vinden die plaats op St. Maarten en van 15 tot 17 mei op Curaçao.
In de brief staat dat de onderzoekers de RvC tevens zullen verzoeken om relevante documenten te verstrekken, en dat de leden op verzoek een kopie van de onderzoeksopdracht kunnen krijgen.
De minister sluit af met ‘vertrouwen op volledige medewerking bij de uitvoering van het onderzoek, teneinde het adequaat functioneren van de Bank voor de toekomst te verwezenlijken’.

Er is al heel lang een discussie over de inhoud van het onderzoek naar de Centrale Bank.
In oktober vorig jaar besloten de vermogensgerechtigden van de CBCS, dat zijn de landen Curaçao en St. Maarten, om de Terms of Reference (ToR) van dat onderzoek door de Nederlandsche Bank (DNB) te laten opstellen.
Dit tot ongenoegen van de RvC, die al eerder een ToR had opgesteld en het Belgische onderzoeksbureau Instifin had voorgedragen om een integriteitstoets uit te voeren.
Hierbij zou met name de handelwijze van bankpresident Tromp worden onderzocht, die volgens de RvC tijdens het onderzoek geschorst zou moeten worden.
Volgens de RvC ontbrak er in de nieuwe ToR ook een aantal aspecten.
Zij hebben echter aangegeven te wachten met een besluit over het eventueel verstrekken van een eigen onderzoeksopdracht, totdat er meer duidelijkheid zou zijn over het huidige onderzoek.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -