27 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 18:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Onderwijs in revisie

- Advertentie -

Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) voor een betere aansluiting

Willemstad – De regering wil een Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) instellen voor een betere aansluiting van het secundair beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Daniel HodgeDat zei premier Daniel Hodge gisteren in zijn regeringsverklaring in de Staten.
Hij kondigde een algehele ‘revisie’ aan van de onderwijswetgeving. A
lle wetten die nooit officieel van kracht werden of niet werden uitgewerkt of die er alleen nog in ontwerpfase liggen, worden onder de loep genomen.
Het beroepsonderwijs krijgt daarbij speciale aandacht.
Het vsbo, voorbereidend secundair beroepsonderwijs, als voorloper op het sbo, wordt onder handen genomen in de zin dat met name de ‘kadergerichte en beroepsgerichte leerwegen’ (PKL en PBL) veel praktischer moeten worden.
En in het kader van een betere aansluiting van dit sbo op de lokale arbeidsmarkt zal de ROA worden opgericht en zal nader bepaald worden wat de eindtermen dienen te zijn waar een leerling aan moet voldoen bij afsluiting van zijn opleiding.
Voor wat betreft havo en vwo is het belangrijk, vervolgde minister-president Hodge, dat een samenwerkingprotocol met Nederland wordt getekend om ervan verzekerd te zijn dat de diploma’s van Curaçao ook in Nederland worden geaccepteerd.

,,Om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen, zal de inspectie worden versterkt met mankracht en materiaal”

, aldus belooft de regeringsverklaring.
Op het terrein van het onderwijspersoneel zal worden gewerkt aan een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en dat medewerkers van de Leerplichtbrigade ook in overheidsdienst komen.
Een werkgroep zal zich bezighouden met wetenschappelijk onderwijs, dus op het niveau van de universiteit.
Er dient een wetenschapsbeleid te komen.
De universiteit UNA op Curaçao speelt hierin een voorname rol.
De transitieregering Hodge met experts als ministers, die in principe zes maanden aanzit, wordt politiek gesteund door de coalitie PS/PAIS/PNP/ Statenlid Glenn Sulvaran, en werkt op basis van een regeerakkoord van deze partijen dat medio december werd ondertekend.

- Advertentie -

In de regeringsverklaring ook aandacht voor het simuleren van deelname van landskinderen (‘yunan di tera’), met name jongeren, aan het arbeidsproces.
In dit kader worden bestaande studies in kaart gebracht en geanalyseerd om de aanbevelingen op effectiviteit te meten en beoordelen.
Er komen trainingscursussen en korte programma’s van om-, her- en bijscholing voor met name degenen die al voor langer niet werken.
Programma’s die hun bestaansrecht hebben bewezen zullen worden voortgezet. In de regeringsverklaring overigens geen woord over de 80/20-regeling, waarbij wat betreft regeringspartij Pueblo Soberano 80 procent van de werknemers van eigen bodem zouden moeten zijn.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -