25.4 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Onderwijs in revisie

Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) voor een betere aansluiting

Willemstad – De regering wil een Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) instellen voor een betere aansluiting van het secundair beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Daniel HodgeDat zei premier Daniel Hodge gisteren in zijn regeringsverklaring in de Staten.
Hij kondigde een algehele ‘revisie’ aan van de onderwijswetgeving. A
lle wetten die nooit officieel van kracht werden of niet werden uitgewerkt of die er alleen nog in ontwerpfase liggen, worden onder de loep genomen.
Het beroepsonderwijs krijgt daarbij speciale aandacht.
Het vsbo, voorbereidend secundair beroepsonderwijs, als voorloper op het sbo, wordt onder handen genomen in de zin dat met name de ‘kadergerichte en beroepsgerichte leerwegen’ (PKL en PBL) veel praktischer moeten worden.
En in het kader van een betere aansluiting van dit sbo op de lokale arbeidsmarkt zal de ROA worden opgericht en zal nader bepaald worden wat de eindtermen dienen te zijn waar een leerling aan moet voldoen bij afsluiting van zijn opleiding.
Voor wat betreft havo en vwo is het belangrijk, vervolgde minister-president Hodge, dat een samenwerkingprotocol met Nederland wordt getekend om ervan verzekerd te zijn dat de diploma’s van Curaçao ook in Nederland worden geaccepteerd.

,,Om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen, zal de inspectie worden versterkt met mankracht en materiaal”

, aldus belooft de regeringsverklaring.
Op het terrein van het onderwijspersoneel zal worden gewerkt aan een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en dat medewerkers van de Leerplichtbrigade ook in overheidsdienst komen.
Een werkgroep zal zich bezighouden met wetenschappelijk onderwijs, dus op het niveau van de universiteit.
Er dient een wetenschapsbeleid te komen.
De universiteit UNA op Curaçao speelt hierin een voorname rol.
De transitieregering Hodge met experts als ministers, die in principe zes maanden aanzit, wordt politiek gesteund door de coalitie PS/PAIS/PNP/ Statenlid Glenn Sulvaran, en werkt op basis van een regeerakkoord van deze partijen dat medio december werd ondertekend.

In de regeringsverklaring ook aandacht voor het simuleren van deelname van landskinderen (‘yunan di tera’), met name jongeren, aan het arbeidsproces.
In dit kader worden bestaande studies in kaart gebracht en geanalyseerd om de aanbevelingen op effectiviteit te meten en beoordelen.
Er komen trainingscursussen en korte programma’s van om-, her- en bijscholing voor met name degenen die al voor langer niet werken.
Programma’s die hun bestaansrecht hebben bewezen zullen worden voortgezet. In de regeringsverklaring overigens geen woord over de 80/20-regeling, waarbij wat betreft regeringspartij Pueblo Soberano 80 procent van de werknemers van eigen bodem zouden moeten zijn.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -