27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Onderwijs in revisie

Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) voor een betere aansluiting

Willemstad – De regering wil een Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) instellen voor een betere aansluiting van het secundair beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Daniel HodgeDat zei premier Daniel Hodge gisteren in zijn regeringsverklaring in de Staten.
Hij kondigde een algehele ‘revisie’ aan van de onderwijswetgeving. A
lle wetten die nooit officieel van kracht werden of niet werden uitgewerkt of die er alleen nog in ontwerpfase liggen, worden onder de loep genomen.
Het beroepsonderwijs krijgt daarbij speciale aandacht.
Het vsbo, voorbereidend secundair beroepsonderwijs, als voorloper op het sbo, wordt onder handen genomen in de zin dat met name de ‘kadergerichte en beroepsgerichte leerwegen’ (PKL en PBL) veel praktischer moeten worden.
En in het kader van een betere aansluiting van dit sbo op de lokale arbeidsmarkt zal de ROA worden opgericht en zal nader bepaald worden wat de eindtermen dienen te zijn waar een leerling aan moet voldoen bij afsluiting van zijn opleiding.
Voor wat betreft havo en vwo is het belangrijk, vervolgde minister-president Hodge, dat een samenwerkingprotocol met Nederland wordt getekend om ervan verzekerd te zijn dat de diploma’s van Curaçao ook in Nederland worden geaccepteerd.

,,Om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen, zal de inspectie worden versterkt met mankracht en materiaal”

, aldus belooft de regeringsverklaring.
Op het terrein van het onderwijspersoneel zal worden gewerkt aan een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en dat medewerkers van de Leerplichtbrigade ook in overheidsdienst komen.
Een werkgroep zal zich bezighouden met wetenschappelijk onderwijs, dus op het niveau van de universiteit.
Er dient een wetenschapsbeleid te komen.
De universiteit UNA op Curaçao speelt hierin een voorname rol.
De transitieregering Hodge met experts als ministers, die in principe zes maanden aanzit, wordt politiek gesteund door de coalitie PS/PAIS/PNP/ Statenlid Glenn Sulvaran, en werkt op basis van een regeerakkoord van deze partijen dat medio december werd ondertekend.

- Advertentie -

In de regeringsverklaring ook aandacht voor het simuleren van deelname van landskinderen (‘yunan di tera’), met name jongeren, aan het arbeidsproces.
In dit kader worden bestaande studies in kaart gebracht en geanalyseerd om de aanbevelingen op effectiviteit te meten en beoordelen.
Er komen trainingscursussen en korte programma’s van om-, her- en bijscholing voor met name degenen die al voor langer niet werken.
Programma’s die hun bestaansrecht hebben bewezen zullen worden voortgezet. In de regeringsverklaring overigens geen woord over de 80/20-regeling, waarbij wat betreft regeringspartij Pueblo Soberano 80 procent van de werknemers van eigen bodem zouden moeten zijn.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -