30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

VBC ontstemd over opstelling ambtenaren

HomeNieuwsVBC ontstemd over opstelling ambtenaren

Sociaal Statuut weg of basisverzekering voor iedereen uitstellen

WILLEMSTAD — De VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) is ontstemd over de opstelling van de ambtenaren ten opzichte van de ziektekostenverzekering. Dat laat zij weten in een persbericht. De VBC vindt dat ‘in het kader van het algemeen belang’ het Sociaal Statuut moet wijken, of dat de aangekondigde lastenverzwarende maatregelen voor de rest van de gemeenschap worden uitgesteld tot 2016, als het Sociaal Statuut afloopt.

ambtenaren-BZVGisteren tekenden vertegenwoordigers van de overheidsvakbonden en minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening (Pais) een akkoord waarin staat dat de basisverzekering ziektekosten voorlopig nog niet gaat gelden voor ambtenaren.
De VBC vindt dit een ‘onacceptabele ontwikkeling die indruist tegen iedere vorm van solidariteit en gelijke behandeling’.

“Van gelijke verdeling van de pijn is geen sprake.
Bovendien is dit een schoolvoorbeeld van een flagrante schending van het uitgangspunt ‘de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen’.
Dit riekt naar discriminatie.”

Niet solidair

“Uit mediaberichten blijkt dat ambtenaren niet bereid zijn om te bezuinigen op het onderdeel ziektekostenverzekering, terwijl de rest van de gemeenschap dit wel moet doen, nota bene om de overheidsfinanciën op orde te krijgen zodat onder meer de salarissen en andere lasten voor werknemers in de publieke sector doorbetaald kunnen worden. Is dit het type solidariteit dat de werknemers in de publieke sector voor ogen hebben?”

De VBC vervolgt:

“Het is telkens hetzelfde liedje.
De overheidsfinanciën vertonen grote tekorten waardoor een beroep op de gemeenschap gedaan moet worden om bij te springen.
Dit dient te geschieden in de vorm van betaling van meer belastingen, premies sociale verzekeringen, hogere leges en retributies.
Iedere keer wordt de nadruk gelegd op lastenverzwarende maatregelen en niet of nauwelijks op verlaging van de overheidsuitgaven.
En een van de grootste uitgavenposten voor de overheid betreft personeelslasten.
Volgens de begroting 2013 bedragen de totale lasten 1618 miljoen gulden waarvan 474 miljoen gulden bestemd zal zijn voor beloning personeel, wat overeenkomt met 29,3 procent van de totale lasten.
In de begroting 2013 wordt vermeld dat er dit jaar 3865 personen in dienst zullen zijn.
Dit impliceert een gemiddelde jaarbeloning van 122.639 gulden per persoon.
Voor Curaçaose begrippen is dit een riante beloning.”

De VBC hoopt dat bestuurders en parlementariërs snel een besluit te nemen over het Sociaal Statuut of over het uitstellen van de invoering van de basisverzekering.

“Kennelijk gaat de regering akkoord met de eis van de ambtenaren en bekrachtigt hiermee de tweedeling van de maatschappij.
Heeft een Nationale Dialoog dan nog waarde?”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties