28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

OmropFryslan | Friesland laat drietalig onderwijs zien aan Antillianen

HomeLandenCuraçaoOmropFryslan | Friesland laat drietalig onderwijs zien aan Antillianen
Bysûndere besite fan in delegaasje fan de Akademia Papiamentu en de organisaasje SPLIKA - Foto: Omrop Fryslân | Foto Margaretha Bijleveld
“Bysûndere besite fan in delegaasje fan de Akademia Papiamentu en de Antilliaanse organisaasje SPLIKA” | Foto: Omrop Fryslân / Margaretha Bijleveld

Friese meertalige scholen zijn een voorbeeld voor de Antilliaanse eilanden, zoals Bonaire en Curaçao. De drietalige basisschool ‘T Holdersnest uit Harkema kreeg maandagochtend daarom bijzonder bezoek van een delegatie van de Akedemia Papiamentu en de organisatie SPLIKA.

De organisaties zetten zich in voor het behoud van het Papiaments op de eilanden. Er wordt nu veel Nederlands gesproken, maar de Antillianen willen niet dat het Papiaments wordt vergeten. Net als Fryslân hopen de instanties meertalige scholen op te zetten.

De delegatie kwam niet alleen om te leren, maar gaf zelf ook een gastles over het eiland Bonaire en beantwoordde vragen van leerlingen van de basisschool.

Bron: OmropFryslan

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @Sonny
  redelijk verhaal van u.
  , probleem blijft de ,voor sommigen niet gewenste maar niet te ontkennen, band met Nederland. Nederlands afschaffen als “hoofd”-taal kan m.i. pas als Curaçao zich uit het Koninkrijk heeft gewurmd. En dat zie ik de bevolking niet doen. ( sommigen corruptici wel natuurlijk).

 2. @twan
  Het kernpunt is, dat Papiaments géén volwaardige taal is. Totaal niet te gebruiken buiten de Antillen, bovendien wordt het op de eilanden verschillend gesproken en geschreven.

  Er zou gekozen moeten worden voor één taal. Spaans komt dan – denk ik – op de eerste plaats. Deze taal heeft al enige affiniteit met het Papiaments en een behoorlijk deel van de eilanders is van oorsprong Spaanstalig. Ook de buurlanden spreken Spaans. Als tweede taal zou voor het Engels gekozen kunnen worden.

  Het Papiaments kan gewoon als huis-tuin-keuken communicatiemiddel blijven bestaan. Dat lukt ook prima: kijk naar de Limburgers, Zeeuwen en Twentenaren. Deze dialecten worden ook niet op school onderwezen. Dat is onnodige tijdverspilling.

  Een taallast van 2 talen is voor het gemiddelde kind wel op te brengen. Taalbegaafden zouden eventueel nog uit een derde taal kunnen kiezen: Frans, Duits of Nederlands bijvoorbeeld.

  Wat zou het een rijkdom zijn, als alle Antilianen vloeiend zowel Spaans als Engels konden spreken.

  Het is nu rampzalig gesteld met de talenkennis van de laaggeschoolde Antiliaan.

 3. @ Sonny
  Er wordt gesproken over 3-taligheid niet over welke talen dat zouden moeten zijn. Dus welke bewering is “pertinent onwaar” ? Als Papiaments onsamenhangend is welke talen stelt u dan voor voor Curacao?
  Waarbij men niet aan de Germaanse taal Engels ontkomt wil je verder komen in deze wereld. Vele mensen die vanuit hun landstaal geen affiniteit hebben met deze Germaanse taal spreken toch , al dan niet met een accent – denk aan de Fransen- , perfect.
  Dus welke uitspraak is

 4. “Friese meertalige scholen zijn een voorbeeld voor de Antilliaanse eilanden, zoals Bonaire en Curaçao.”

  Bovenstaande bewering is pertinent onjuist. Fries, Engels en Nederlands behoren tot één taalfamilie: de Germaanse. Germaanse talen hebben een onderlinge samenhang, ook op het gebied van klankvorming.
  Gezamenlijk onderwijs in de genoemde 3 talen is redelijk eenvoudig te geven.

  Het Papiamento/tu is onsamenhangend en niet eens als taal erkend. De vergelijking met het Fries loopt dus behoorlijk mank. Maar ja, een weekje gratis zon, kan wonderen doen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties